Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag får inte onanera eller ha sex för mamma

Fråga

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Svar

Nej, föräldrar har inte rätt att bestämma om det här. Du bestämmer själv om du ska onanera, ingen annan har rätt att bestämma det åt dig. Att onanera kan vara ett bra sätt att lära känna sin kropp och vad man tycker är skönt.

Det kan vara bra att veta att det inte är farligt eller olagligt att onanera.

Om du har fyllt 15 år bestämmer du själv om du vill ha sex med någon, så länge den du har sex med också är över 15 år. Det viktiga är att det känns bra för dig och för den eller de personer som du har sex med.

Många oroar sig för att kroppen ska påverkas om man onanerar eller har sex, och att det finns en hinna i slidan som kan gå sönder. Men det är fel, det finns inte någon mödomshinna.

Det går inte att märka eller att se på någon om hen har haft sex eller onanerat. Inte ens en läkare kan se det.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller kuratorn i skolan om de vuxna hemma bestämmer för mycket och kontrollerar dig på ett sätt som inte blir bra. Då kan du få stöd och hjälp.

Med vänliga hälsningar
Sara André

Mer på UMO

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Artikel

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Men det är bara en myt. Det finns ingen mödomshinna, och det är inget som spräcks eller går sönder första gången du har samlag.

Artikel

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Till toppen av sidan