Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Smeksex

Smeksex betyder att du med händerna och fingrarna smeker känsliga delar av kroppen på ett sexuellt sätt. Smeksex med dig själv kallas för onani.

Det brukar kännas skönt att bli smekt på, i och runt könet, analöppningen och bröstvårtorna. Det beror på att det finns många nervändar där. Nervändarna sitter i slutet av varje nerv och gör att vi har känsel och kan känna njutning.

Hur gör man?

Det finns också många andra områden på kroppen som är extra känsliga för beröring. Här är exempel på ställen som det kan vara upphetsande att du själv eller någon annan tar på eller smeker:

  • nacken
  • halsen
  • öronen
  • fötterna
  • händerna
  • läpparna
  • brösten.

Vilka ställen det är varierar från person till person och har även att göra med vad du känner för den som rör vid dig.

Annat man kan göra när man har smeksex är att blåsa varm andedräkt på ett känsligt ställe, gnida kropparna mot varandra, med eller utan kläder, massera varandra på ett sexigt sätt eller onanera tillsammans.

Många tycker att det är härligt att kyssas och smekas på andra delar av kroppen samtidigt som man har smeksex.

Två nakna personer var av den ena smeker den andras kön och suger på hennes bröst. Illustration.

Pulla – smeka någons snippa

Att pulla, eller fingerpulla någon, betyder att du smeker med fingrarna och händerna inuti och utanpå snippan. Du kan smeka genom att röra, gnugga eller trycka på snippans olika delar. Om du vill kan du också använda olika tillbehör som till exempel sexleksaker, oljor eller annat för att göra det skönt. För att det ska glida bättre kan du använda glidmedel eller saliv.

Det finns flera känsliga delar på och runt snippan. Klitoris är det området i könet som är känsligast. Klitorisollonet sitter mellan de yttre blygdläpparna, ovanför urinröret. Det är den del av klitoris som är lättast att komma åt. Den största delen av klitoris sitter inne i kroppen.

Ett område som kan vara skönt att få smekt sitter några centimeter in i slidan, på framväggen mot magen. Området kallas ibland för g-punkten men är egentligen också en del av klitoris. Det känns nästan bara om man är kåt och det behöver ofta lite tryck för att det ska kännas skönt.

Även de yttre och inre blygdläpparna och slidöppningen är områden som många tycker att det är skönt när någon smeker.

Två personer ligger halvnakna i en säng. Den ena har handen innanför den andras byxor. Illustration.

Runka av – smeka någons penis

Att runka av någon innebär att du med handen eller fingrarna greppar om penisen och drar fram och tillbaka över ollonet, med eller utan förhud. Ollonets undersida är extra känsligt för beröring och det kan vara skönt att bli smekt försiktigt där. För att det ska glida bättre kan du använda glidmedel eller saliv.

Många är även känsliga runt och på pungen och pungkulorna och kan tycka att det är skönt att få dem smekta. Det kan vara bra att vara lite försiktigt så att det inte känns obekvämt.

Andra ord för smeksex

Grovhångla är ett annat ord man kan använda för att beskriva smeksex.

Förspel är ett ord som kan betyda att man har smeksex innan man har samlag. Men det kan också vara en massa andra saker som blickar och saker man säger och gör som att ge komplimanger eller bjuda på middag.

Petting är ett låneord från engelskan. Det kommer från ordet pet som betyder ungefär att smeka, gulla eller kela. Petting brukar beskrivas som smeksex eller grovhångel.

Sex ska kännas bra

Precis som med allt annat sex bestämmer du själv om du vill ha smeksex eller inte. För att sex ska vara skönt och kännas bra bör du vara kåt. När man är kåt brukar man få stånd.

Det innebär att svällkropparna i penisen och klitoris i snippan fylls med blod. Snippan blir fuktigare, fukten som bildas kallas lubrikation. Från penisen kan det komma någon droppe fukt från urinröret, den kallas försats. Ibland kommer det mer än så.

Berätta eller visa vad du gillar

När du har sex med någon annan är det viktigt att försöka ta reda på vad den personen gillar, och att själv försöka visa vad du tycker känns bra och inte. Det kan du göra genom att prata eller visa med ljud, kroppsspråk och rörelser.

Alla är olika känsliga för beröring och man kan uppleva det på olika sätt. Det som känns upphetsande för en person kan kittla eller göra ont på en annan. Säg ifrån om du tycker att det går för fort fram eller om något känns obehagligt. Du kan också visa om du tycker att det känns härligt och bra och uppmuntra det, så att den eller de andra förstår det.

Vissa funktionsvariationer och fysiska skador kan påverka din känsel eller vad du kommer åt. Pröva dig fram och försök att hitta det som känns bra för just dig. Det kan till exempel finnas sexleksaker och andra hjälpmedel som du kan använda för att göra sexet skönare.

Könssjukdomar

Risken för att könssjukdomar överförs vid smeksex är mycket mindre än vid både samlag och munsex. För att undvika att bakterier eller virus överförs, kan du tvätta händerna med tvål och vatten, både innan och efter att du har smeksex.

Graviditet

Att bli gravid vid smeksex är mycket ovanligt. Men om du har färsk sperma på fingrarna så ska du undvika att föra in dem i slidan för då kan det finnas en liten risk att du kan bli gravid. Det finns ingen risk för graviditet om du först torkar av sperman från fingrarna. 

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Här hittar du innehåll om skydd mot könssjukdomar.

ArtikelDet finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

Till toppen av sidan