Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Onanitips - penis

Det som är bra med onani är att du själv bestämmer vad och hur du vill göra. Alla sätt är lika bra och lika rätt. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men många vill ha någon sorts beröring.

Alla är olika känsliga för beröring och kan uppleva det på olika sätt. Prova dig fram för att hitta det sätt som funkar för just dig. Detta är bara några tips på hur du kan göra.

Tips på hur du kan onanera med händerna

Det är ofta skönt att på olika sätt smeka penisskaftet och ollonet. Du som är omskuren kan använda glidmedel eller olja och föra handen fram och tillbaka över penisskaftet och ollonet. Du som har förhud kan dra den fram och tillbaka över ollonet.

Penisens olika delar; ollon, sträng, penisskaft och pung. Illustration.

Strängen

På ollonets undersida sitter strängen. Den har mycket känselceller och därför brukar det vara skönt att smeka sig där. Många kan få orgasm bara genom att smeka strängen. Ett sätt att göra det på kan vara att gnida med handen, fingrarna eller fingertopparna upp och ner mot strängen. Ett annat är att använda en vibrator.

Ollonet

Själva ollonet är också väldigt känsligt och ibland kan det till och med göra ont att röra där. Då kan du testa att smeka ner mot ollonkanten. Om det inte är tillräckligt halt kan du använda lite saliv eller glidmedel.

Urinrörets kanter

Även kanterna runt urinrörets öppning är ofta väldigt känsliga för beröring. Smek dem lite försiktigt. Här behövs det mycket fukt eller glidmedel för att det ska kännas skönt.

En hand håller om penisskaftet och den andra handen trycker mot ollonet. Illustration.
Ett sätt att onanera är att ta lite glidmedel i ena handflatan och gnida handflatan försiktigt mot toppen på ollonet.

Mellangården

Området mellan pungen och analöppningen kallas för mellangården. Den är väldigt känslig för beröring. 

Analöppningen

Det kan också vara skönt att smeka runt analöppningen och föra in ett finger där. Det kan vara bra att använda glidmedel om du för in något i analöppningen, eftersom det inte produceras någon fukt naturligt där när du blir kåt.

Prostatan

Prostatan är en körtel som ligger där urinröret lämnar urinblåsan och går ut i penisen. Att stimulera prostatan kan kännas skönt. Du kan nå prostatan genom att föra in ett finger några centimeter i analöppningen och trycka upp mot magen. När du har hittat den brukar det kännas skönt med bara ett lätt tryck.

Försats

När du blir kåt bildas en typ av fukt som kommer ur urinröret, det kallas för försats. Om det känns torrt eller om du vill tillföra mer fukt, kan du använda saliv, glidmedel eller en oparfymerad olja.

Fler tips på hur du kan onanera

Om du har en dusch kan du använda vattenstrålarna för att stimulera både ollonet och strängen.

Gnid dig mot någonting, till exempel en kudde eller liknande. Du kan också trycka upp en kudde mellan benen mot penisen och gnugga.

Pröva att onanera med en kondom på penisen. Det kallas ibland för att lyxrunka. Det kan vara skönt eftersom kondomen har glidmedel. Det kan också vara ett bra sätt testa hur kondomer funkar.

En del vill föra in någonting mer än fingrarna i analöppningen. Du kan ta vad du vill och tycker är skönt, men se till att det är rent och inte kan skada. En bra idé kan vara att sätta en kondom på det du för in. Använd glidmedel också, eftersom det inte bildas någon naturlig fukt i analen när du blir kåt. Om du använder sexleksaker i analöppningen är det bäst med saker som har ett tydligt stopp, annars kan de glida in helt och hållet. Om det händer kan det vara svårt att få ut sexleksaken själv.

Det finns många olika typer av sexleksaker och sexhjälpmedel som du kan använda för att stimulera dig. De finns att köpa i speciella butiker, på vissa apotek och på nätet. Eftersom sexleksaker är ganska dyra kan det vara bra att gå till en affär och känna på olika vibrationer och fundera på vad du tror att du gillar bäst. Du kan testa mot nästippen för att få en uppfattning om hur stark vibrationen är. De som jobbar där kan hjälpa dig att hitta det du vill ha. Om du handlar på nätet så finns ofta kommentarer från andra som har handlat och satt betyg.

Om du har en skada som gör att du inte har så mycket känsel i underlivet kan du behöva en vibrator med extra starka vibrationer. Du kan prata med en läkare, sjukgymnast eller arbetsterapeut som är specialiserad på detta, för att få hjälp att hitta rätt vibrator. Du kan också gå till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Mer på UMO

ArtikelOnani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan till exempel smeka ditt kön eller andra delar av kroppen. Det är inte dåligt att onanera. Du bestämmer själv om du vill göra det.

UMO-poddenMyter om onani

53. "Det är en myt att spermierna blir sämre eller färre om du onanerar."

UMO-poddenJag skäms när jag onanerar

06. "När jag var yngre kändes det fel efter att jag onanerat. Jag vet inte varför. Ingen sa att runka var dåligt. Kanske kände jag mig för ung eftersom ingen pratade om det."

Svara varandraVar sprutar ni när ni runkar och får utlösning?

Det är så att jag har precis börjat gilla att onanera. Jag har kommit en gång men jag var inte beredd på att det skulle komma.

Fråga UMOVarför får jag ont i testiklarna när jag har onanerat?

När jag har onanerat flera gånger på en dag kan jag få ont i testiklarna, vad beror det på?

Fråga UMOÄr det okej att fantisera om nån man känner när man onanerar?

Känner mig äcklig och konstig. Är det extra konstigt när man är tjej?

Fråga UMOVarför kommer det ingen sperma när jag runkar?

Är jag steril eller något annat? Jag fyller snart 13 år.

Till toppen av sidan