Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Onanitips - penis

Alla sätt att onanera på är lika bra och lika rätt. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men många vill ha någon sorts beröring. Det viktigaste är att du hittar det som känns skönt för dig.

Penisens olika delar; ollon, sträng, penisskaft och pung. Illustration.
Ollonet är en av penisens känsligaste delar. Det finns många olika sätt att smeka sig själv för att det ska kännas skönt.

Onanera med händerna

Försats eller glidmedel?

När du blir kåt bildas en typ av fukt som kallas försats och kommer ur urinröret. Den smörjer urinröret inför utlösningen och hjälper till att göra ollonet halt.  Hur mycket försats som kommer ut är olika från person till person. Du kan du använda saliv, glidmedel eller en oparfymerad olja om det känns torrt när du smeker dig själv.

Ollonet och skaftet

Det är ofta skönt att smeka penisskaftet och ollonet. Du som är omskuren kan använda glidmedel eller olja och föra handen fram och tillbaka över penisskaftet och ollonet. Du som har förhud kan dra den fram och tillbaka över ollonet. Själva ollonet är väldigt känsligt och därför kan det ibland också göra ont att röra där.

Strängen

På ollonets undersida sitter strängen. Den är känslig och kan vara skön att smeka. Vissa kan få orgasm bara genom att smeka strängen. Du kan till exempel gnida med handen, fingrarna eller fingertopparna upp och ner mot strängen. Eller använda en vibrator.

En hand håller om penisskaftet och den andra handen trycker mot ollonet. Illustration.
Ett sätt att onanera på är att ta lite glidmedel i ena handflatan och gnida handflatan försiktigt mot toppen på ollonet.

Urinrörets kanter

Kanterna runt urinrörets öppning är ofta väldigt känsliga för beröring. Smek dem lite försiktigt. Det behövs mycket fukt eller glidmedel för att det ska kännas skönt.

Mellangården

Området mellan pungen och analöppningen kallas för mellangården. Den är väldigt känslig för beröring. 

Analöppningen

Det kan vara skönt att smeka runt analöppningen och föra in ett finger där. Det är bra att använda glidmedel eftersom det inte produceras någon fukt i analöppningen när du blir kåt.

Prostatan

Prostatan är en körtel som kan kännas skön att stimulera. Du kan nå prostatan genom att föra in ett finger några centimeter i analöppningen och trycka upp mot magen. När du har hittat den brukar det räcka med ett lätt tryck för att det ska kännas skönt.

 Jag brukar massera min anus med fingrarna och ibland sticker jag in ett finger när jag onanerar.

/U A

Här kan du läsa andra ungas onanitips. Om du vill kan du också dela med dig av ditt eget.

Onanera på andra sätt än med händerna

Vill du prova andra sätt att onanera på? Här är några förslag som kan kännas sköna:

  • Använd duschstrålen för att stimulera ollonet och strängen.
  •  Gnid eller tryck penisen mot någonting, till exempel en kudde eller liknande. 
  • Onanera med en kondom på penisen. Det kallas ibland för att lyxrunka och kan vara skönt eftersom kondomen har glidmedel.

Om du vill föra in något

En del vill föra in någonting mer än fingrarna i analöppningen. Prova med det du tror är skönt, men se till att det är rent och inte kan skada dig. En bra idé är att sätta en kondom på det du för in. Använd glidmedel eftersom det inte bildas någon fukt i analen när du blir kåt.

Om du använder sexleksaker i analöppningen är det bäst med saker som har ett tydligt stopp, annars kan de glida in helt och hållet. Om det händer kan det vara svårt att få ut sexleksaken själv.

Sexleksaker

Det finns många olika typer av sexleksaker och sexhjälpmedel. De finns att köpa i speciella butiker, på vissa apotek och på nätet.

Sexleksaker är ganska dyra, så det kan vara bra att först gå till en affär och känna vilken du tror att du gillar bäst. En vibrator kan du till exempel testa mot nästippen för att känna hur stark vibrationen är. Fråga personalen om du behöver hjälp eller läs recensioner på nätet.

Om du har en funktionsnedsättning

En funktionsnedsättning eller skada kan göra att du har mindre känsel. Då kan till exempel en starkare vibrator hjälpa. Det finns läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som är specialiserade på att hjälpa dig som har en funktionsnedsättning. 

Du kan också gå till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för att få hjälp.

Till toppen av sidan