Panik - lämna sidan!

Onanitips - snippa

Det som är bra med onani är att du själv bestämmer vad och hur du vill göra. Alla sätt är lika bra och lika rätt. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men många vill ha någon sorts beröring.

Snippans olika delar; klitoris, yttre blygdläpp, inre blygdläpp, slidöppning och mellangård. Illustration.

Tips för att onanera med fingrarna

Klitoris är den del av snippan som är mest känslig för beröring och därför brukar många koncentrera sig på klitoris när de onanerar. Klitoris består av flera olika delar, och det mesta av klitoris sitter faktiskt på insidan av kroppen. Du hittar klitoris om du för fingrarna från naveln ner mot de inre blygdläpparna.

Först kommer du mot en upphöjning, klitoris skaft och klitorishuvan som täcker klitorisollonet. Att smeka klitorisollonet och skaftet med ett eller flera fingrar brukar ge en skön sexuell känsla. Du kan till exempel föra fingrarna fram och tillbaka, röra fingrarna från sida till sida eller runt ollonet. Du kan också hålla ollonet mellan tummen och ett finger.

Ollonet kan vara väldigt känsligt och därför vill du kanske inte smeka rakt på. Då kan du föra klitorishuvan fram och tillbaka över ollonet. På insidan av kroppen sitter klitoris skaft och skänklar. Dem kan du pröva att komma åt genom att trycka på de yttre blygdläpparna in mot bäckenbenet.

Du kan också smeka eller stimulera olika områden och delar av snippan när du onanerar. Ett extra känsligt område är i och runt slidanöppningen. Här behövs det mycket fukt för att det ska kännas skönt. Glidmedel fungerar bra och gör det skönare. Efter ett tag kan du låta snippan omsluta ett eller flera fingrar.

G-punkten eller g-området

Cirka 4-5 centimeter in på snippans framvägg sitter ett område som känns lite annorlunda, lite hårdare än resten av slidväggen. Det kallas ibland för g-punkten eller g-området. Där kan det vara extra skönt att trycka eller massera ganska hårt. I början när du masserar där kan det kännas som om du är kissnödig, men efter ett tag brukar det gå över i en skön sexuell känsla. Prova att lägga en kudde under rumpan eller att sitta på huk om det är svårt att komma åt området med fingrarna.

Mellangården

Området mellan snippan och analöppningen kallas för mellangården. Det är väldigt känsligt för beröring. Vissa tycker också att det är skönt att smeka sig runt analöppningen och föra in ett finger där. Om du har fört in någonting i analöppningen, för inte in det i snippan utan att ha tvättat det. Bakterier från analöppningen kan ge infektioner i slidan. Det kan vara bra att använda glidmedel om du för in något i analöppningen, eftersom det inte produceras någon fukt naturligt där när du blir kåt.

I snippan produceras fukt, flytningar. När du blir kåt bildas det också en annan typ av fukt som kallas lubrikation. Om du känner dig torr eller vill ha mer fukt kan du använda saliv, glidmedel eller en oparfymerad olja.

Onanitips om du inte använder fingrarna

Du kan sitta grensle över en soffa eller fåtöljs armstöd, spänna knipmusklerna och gnida underlivet mot den. Du kan också trycka upp en kudde mellan benen mot snippan och gnugga.

Om du har en dusch kan du rikta vattenstrålen mot klitoris, men spruta inte så att vattnet kommer in i slidan.

En del vill föra in någonting mer än fingrarna i snippan eller analöppningen. Du kan ta vad du vill och tycker är skönt, men se till att det är rent och inte kan skada underlivet. En bra idé kan vara att sätta en kondom på det du för in. Om du har fört in någonting i analöppningen, för inte in det i snippan utan att ha tvättat det. Bakterier från analöppningen kan ge infektioner i slidan. Använd glidmedel också, eftersom det inte bildas någon naturlig fukt i analen när du blir kåt. Om du använder någon sexleksak i analöppningen är det bäst med en leksak som har ett tydligt stopp, annars kan den glida in helt och hållet. Om det händer kan det vara svårt att få ut sexleksaken själv.

Det finns många olika typer av sexleksaker och sexhjälpmedel som du kan använda för att stimulera dig. De finns att köpa i speciella butiker, på vissa apotek och på nätet. Eftersom sexleksaker är ganska dyra kan det vara bra att gå till en affär och känna på olika vibrationer och fundera på vad du tror att du gillar bäst. Du kan testa mot nästippen för att få en uppfattning om hur stark vibrationen är. I en specialbutik kan du få hjälpa att hitta det du vill ha. Om du handlar på nätet så finns ofta kommentarer från andra som har handlat och satt betyg.

Om du har en skada som gör att du inte har så mycket känsel i underlivet kan du behöva en vibrator med extra starka vibrationer. Du kan prata med en läkare, sjukgymnast eller arbetsterapeut som är specialiserad på detta, för att få hjälp att hitta rätt vibrator. Du kan också gå till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan