Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Onanitips - snippa

Alla sätt att onanera på är lika bra och lika rätt. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men många vill ha någon sorts beröring. Det viktigaste är att du hittar det som känns skönt för dig.

Snippans olika delar; klitoris, yttre blygdläpp, inre blygdläpp, slidöppning och mellangård. Illustration.
Att onanera med snippa kallas ibland pulla eller klittra. Klitoris är den mest känsliga delen av snippan, många får orgasm när de smeker eller stimulerar där.

Onanera med fingrarna

Lubrikation, glidmedel eller saliv?

I snippan produceras fukt som kallas lubrikation när du blir kåt. Du kan använda saliv, glidmedel eller en oparfymerad olja om du vill göra det mer fuktigt när du smeker dig själv.

Klitoris

Klitoris är den känsligaste delen av snippan. Därför koncentrerar sig många på klitoris när de onanerar. Klitoris består av flera olika delar, och det mesta av klitoris sitter på insidan av kroppen

För fingrarna från naveln ner mot de inre blygdläpparna. Först kommer du mot en upphöjning, klitoris skaft och klitorishuvan som täcker klitorisollonet. Att smeka klitorisollonet och skaftet med ett eller flera fingrar brukar ge en skön känsla.

Klitoris ollon och klitorishuvan syns på utsidan av kroppen. De andra delarna sitter inuti.

Du kan till exempel föra fingrarna fram och tillbaka, från sida till sida eller runt ollonet. Du kan hålla ollonet mellan tummen och ett finger.

Ollonet kan vara väldigt känsligt och därför vill du kanske inte smeka direkt på. Då kan du föra klitorishuvan fram och tillbaka över ollonet.

På insidan av kroppen sitter klitoris skaft och skänklar. Du kan komma åt dem genom att trycka längs de yttre blygdläpparna.

Slidöppningen

Området i och runt slidans öppning är känsligt. Här kan det behövas mycket fukt för att det ska kännas skönt. Saliv eller glidmedel fungerar bra. Efter ett tag kan du låta ett eller flera fingrar glida in och omslutas av slidan.

Det är spännande att experimentera med ställningar. Att stå på alla fyra med ansiktet ner i madrassen, det blir mer intensivt.

/Martina, medverkar i UMO-podden om onani

Här kan du läsa andra ungas onanitips. Om du vill kan du också dela med dig av dina tips. 

Inuti slidan 

Ungefär 4-5 centimeter in, på främre delen av slidväggen, finns ett område som känns lite hårdare än resten av slidväggen. Det kan vara extra skönt att trycka på eller massera ganska hårt. Först kan det kännas som att du är kissnödig, men efter ett tags brukar det gå över i en skön sexuell känsla.

Prova att lägga en kudde under rumpan eller att sitta på huk om det är svårt att komma åt området med fingrarna.

G-punkten eller g-området

Området på slidväggens främre del kallas ibland g-punkten eller g-området. Det är bra att veta att det inte är en punkt utan ett större område. Ordet g-punkt ger därför fel bild.

Mellangården

Området mellan snippan och analöppningen kallas för mellangården. Det är väldigt känsligt för beröring.

Analöppningen

Vissa tycker att det är skönt att smeka runt analöppningen eller föra in ett finger där. Det kan vara bra att använda glidmedel eftersom det inte produceras någon fukt där när du blir kåt.

Tänk på att inte använda fingrarna i snippan efter att de varit i analöppningen utan att tvätta dem. Bakterier från analöppningen kan ge infektioner i slidan.

Lyssna: Martina berättar hur hon gör när hon onanerar

När Martina onanerar använder hon sexleksaker ibland. Hon gillar också att onanera i duschen eller med ansiktet i kudden.

Onanera på andra sätt än med fingrarna

Vill du prova andra sätt att onanera på? Här är några förslag som kan kännas sköna:

  • Prova att sitta grensle över armstödet på en soffa eller fåtölj, spänn slidmusklerna och gnid underlivet mot den.
  • Tryck upp en kudde mot snippan och gnugga.
  • Använd duschstrålen för att stimulera klitoris. Men spruta inte så att vattnet kommer in i slidan.

Om du vill föra in något

En del vill föra in någonting mer än fingrarna i slidan eller i analöppningen. Prova med det du tror är skönt, men se till att det är rent och inte kan skada dig. En bra idé kan vara att sätta på en kondom. 

Använd glidmedel om du för in något i analöppningen och tvätta det innan du använder det i snippan för att undvika bakterier i slidan.

Om du använder någon sexleksak i analöppningen är det bäst med en som har ett tydligt stopp, annars kan den glida in helt och hållet. Då kan det vara svårt att få ut sexleksaken själv. 

Sexleksaker

Det finns många olika typer av sexleksaker och sexhjälpmedel. De finns att köpa i speciella butiker, på vissa apotek och på nätet.

Sexleksaker är ganska dyra, så det kan vara bra att först gå till en affär och känna vilken du tror att du gillar bäst. En vibrator kan du till exempel testa mot nästippen för att känna hur stark vibrationen är. Fråga personalen om du behöver hjälp eller läs recensioner på nätet.

Du kan också prova med något du har hemma, til lexempel en eltandborste, duschstrålen eller en morot. 

Om du har en funktionsnedsättning

En funktionsnedsättning eller skada kan göra att du har mindre känsel. Då kan till exempel en starkare vibrator hjälpa. Det finns läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som är specialiserade på att hjälpa dig som har en funktionsnedsättning. 

Du kan också gå till en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för att få hjälp.

Till toppen av sidan