Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Byta bilder och sex på nätet

Att skicka bilder eller filmer kan kännas kul, spännande och sexigt. Precis som med sex utanför nätet ska alla som är med vilja det. Men det händer tyvärr att bilder och filmer sprids och används på andra sätt än det var tänkt.

En tjej som ligger och tittar i mobilen, glad.
Du kan ha sex på nätet med någon du känner, eller med någon du inte känner.

Här är några exempel på hur du kan ha sex på nätet:

Sexta - det vill säga skicka sexiga meddelanden.

Skicka sexiga bilder och nudes till varandra.

Onanera eller göra något annat sexuellt framför kameran och låta den andra titta.

Titta på när en annan person onanerar.

Onanera tillsammans, när ni videochattar.

Sex ska kännas bra

Gör alltid bara sexuella saker för att du själv vill. Precis som med sex utanför nätet, ska det kännas bra både för dig och för andra som är med. Sex ska vara frivilligt, både på och utanför nätet.

Lyssna på vad den andra vill

Det är viktigt att veta att den man har sex med vill ha sex. Gör inte själv något som någon annan kan må dåligt av eller tycka är obehagligt. Tjata eller tvinga inte någon att skicka bilder till dig, det kan vara ett brott.

Känner du dig osäker på om det du gör eller vill göra känns okej för den andra personen? Fråga! 

Lyssna på UMO-podden: Ska jag skicka nudes?

Det finns bra saker med sex på nätet

Det som är bra med att ha sex på nätet är att du kan ha sex med någon som bor långt borta och du kan ha sex utan att behöva träffa personen irl. 

På nätet kanske du känner dig modigare och vågar säga eller testa saker som du inte skulle våga göra utanför nätet. Det kan bli extra skönt av tryggheten i att du kan bestämma själv var du ska vara, och vad du vill göra. Nätet kan också göra det lättare att träffa nya personer, som gillar samma saker som du. 

Du kan avbryta snabbt och enkelt. Du kan stänga ner konversationen eller blocka personen om det skulle kännas obehagligt, och du kan snabbt be om hjälp utan att personen vet om det. När du har sex på nätet finns det inte någon risk att du får en könssjukdom, eller att du blir eller gör någon gravid.

Risker med sex på nätet

När du skickar nudes, filmer eller videochattar med någon, finns det alltid en risk att personen sparar, tar skärmdumpar eller filmar skärmen. Inte ens med särskilda program eller appar som ska skydda eller varna för sånt är det helt säkert. Den som vill kan alltid hitta lösningar som att till exempel fota eller spela in skärmen.

Bilder kan spridas på sätt som du inte vill på exempelvis sajter eller på exposekonton, det vill säga konton där andra delar bilder, filmer eller uppgifter om personer utan deras godkännande. Och du kan inte veta helt säkert vem eller vilka som ser på om du visar dig framför kameran.   

Det händer att personer luras på nätet. Det finns en risk att personen som du har kontakt med inte är den hen säger att hen är. Hen kanske använder en annan bild, anger en annan ålder och så vidare för att luras. Genom appar och program kan man även ändra utseende på sig själv direkt i mobilen eller datorn. Läs mer här: Har någon ljugit eller försökt lura dig på nätet? 

Du är inte alltid anonym 

Du är inte helt anonym på nätet, även om det kan kännas så. Har du sexuell kontakt med någon som du inte vill ska veta vem du är? Möjligheten att hen får reda på det finns alltid. Du kan göra det svårare genom att inte visa personliga saker i bild, inte använda ditt riktiga namn, inte ge ut ditt telefonnummer eller andra personuppgifter, och att stänga av platstjänster i mobilen. 

Det bestämmer du själv. Jag själv onanerar och kör sexting med olika tjejer. 

 


Ett av svaren i "Svara varandra" på fråga om det är
okej att sexta och onanera.

I UMO-podden pratas hur man skickar nudes säkert

Internetforskaren Elza ger tips på vad du kan göra om du vill skicka nakenbilder på ett så säkert sätt som möjligt.

På nätet gäller samma lagar som utanför 

Åldersgränsen för sexuella relationer gäller även på nätet. Det är brottsligt för någon som är över 15 år att ha en sexuell relation med någon under 15 år på nätet. Det gäller även om personen som är under 15 år vill eller tar initiativet. 

Adrian berättar vad han gillar med att skicka nakenbilder

I det här klippet från UMO-podden berättar Adrian att han brukar skicka nakenbilder när han är långt ifrån den han är ihop med.

Mer på UMO

Frågor & svar

En vuxen tjatar om nakenbilder och filmer

Han ville att vi skulle skicka bilder på varandra och på våra kroppar eftersom han var ”nyfiken”. När han skickade foton på sig själv kom det fram att han ljugit om sin ålder, han var 49 år!

Egna berättelser

Blev utnyttjad av äldre kille på nätet

En dag bjöd han in en kompis till samtalet. Den här kompisen började direkt prata snuskigt till mig när. Kompisen var också 18+ och skickade nakenbilder till mig och tjatade om bilder från mig.

Egna berättelser

Polisanmälde att de spred nakenbilder

Jag blir ledsen och orolig för att det tjejerna hade gjort var att de tog foto på nakenbilderna (två stycken) från en annans telefon. Jag fick dagen efter reda på att det hade spridits. Jag blev jätteledsen och visste inte vad jag skulle göra. I början var det jättemånga som spred ryktet och vissa gick runt och spred/visade bilderna.

UMO-podden

Ska jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Artikel

Sälja sex

Har du fått någon form av ersättning för att sälja sex, eller har du funderat på att sälja sex? Det finns flera ställen som du kan höra av dig till för att prata med någon om det eller för att få hjälp att anmäla.

Till toppen av sidan