Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Nakenbilder och annat nätsex

Sex på internet kan vara många olika saker. Till exempel att skicka sexiga meddelanden till varandra, att skicka nakenbilder eller att göra något sexuellt framför kameran.

En tjej som ligger och tittar i mobilen, glad.

Du kan ha sex på nätet med någon du känner, eller med någon du inte känner sen tidigare.

Sex via nätet kan vara många olika saker

Här är några sätt att ha sex via mobilen eller datorn:

  • Skicka sexiga bilder till varandra.
  • Skicka sexiga meddelanden till varandra.
  • Onanera eller göra något annat sexuellt framför kameran och låta den andra titta.
  • Titta på när en annan person onanerar.
  • Onanera tillsammans, när ni videochattar.

Det kan vara härligt att ha sexiga kontakter via mobilen eller datorn. Det kan bli extra skönt av tryggheten i att du kan bestämma själv var du ska vara, och vad du vill göra.

Adrian berättar vad han gillar med att skicka nakenbilder

I det här klippet från UMO-podden berättar Adrian att han brukar skicka nakenbilder när han är långt ifrån den han är ihop med.

Här kan du lyssna på UMO-podden: Ska jag skicka nudes?

Det finns mycket som är bra med sex på nätet

Du kan vara någonstans där du känner dig bekväm och trygg, när du har sex på nätet. Samtidigt kan du ha sex med någon som bor långt borta.

På nätet kanske du känner dig tryggare och vågar säga eller testa saker som du inte skulle våga göra utanför nätet. Nätet kan också göra det lättare att träffa nya personer, som gillar samma saker som du.

När du har sex på nätet finns det inte någon risk att du får en könssjukdom, eller att du blir eller gör någon gravid. En annan sak som är bra är att du kan avbryta snabbt och enkelt om du inte vill fortsätta.

Sex ska kännas bra

Precis som med annat sex, ska det kännas bra både för dig och för andra som är med. Sex ska vara frivilligt, både på och utanför nätet. Annars kan det vara ett brott.
 
Gör alltid bara sexuella saker för att du själv vill, och som alla är med på. Gör inte själv något som någon annan kan må dåligt av eller tycka är obehagligt.
 
Känner du dig osäker på om det du gör eller vill göra är okej? Fråga den andra personen! 

Malins nakenbilder spreds

I det här klippen från UMO-podden berättar Malin att hon kände sig sviken och förnedrad när hon fick veta att andra hade sett bilderna.

Risker med sex på nätet

När du skickar bilder eller filmer eller videochattar med någon, finns det alltid en risk att personen sparar eller tar skärmdumpar. Inte ens med särskilda program eller appar som ska skydda är det helt säkert, eftersom det till exempel går att fota skärmar. Bilder kan spridas på ett sätt som du inte vill. Och du kan inte veta helt säkert vem eller vilka som ser på om du visar dig framför webbkameran.  

Det händer tyvärr att personer luras på nätet. Om du har kontakt med någon du inte har träffat utanför nätet, finns det risk att personen inte är den hen säger.

Du är inte alltid anonym

Du är inte helt anonym på nätet, även om det kan kännas så. Har du sexuell kontakt med någon som du inte vill ska veta vem du är? Möjligheten att hen får veta finns alltid. Men du kan göra det svårare genom att inte visa personliga saker i bild, inte använda ditt riktiga namn, inte ge ut ditt telefonnummer eller andra personuppgifter, och att stänga av platstjänster i mobilen.

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

UMO-poddenSka jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Fråga UMOFinns det lagar om nätsex?

Finns det någon lag som handlar om sex mellan en myndig och en omyndig person?

ArtikelSälja sex

Att sälja sex innebär att du får någon form av ersättning för att göra något sexuellt. Det är inte olagligt. Men den som ger ersättning för att få sex gör däremot något olagligt. Det finns flera ställen som du kan höra av dig till om du har sålt sex och vill prata med någon om det.

UMO-poddenReportage: "Vi är ihop på distans"

26. "När vi har telefonsex tänker jag på hur stor skillnad det är att prata i telefon och ha riktigt närkontakt. Speciellt efter sexet saknar jag närkontakten".

Sexnoveller

Här hittar du upphetsande berättelser skrivna av unga.

Till toppen av sidan