Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Ingen sexlust

Olika personer har olika mycket sexlust. Hur mycket sexlust man har kan också variera över tid. Ibland tänker man på sex ofta och blir lätt kåt, ibland är det precis tvärtom.

Några personer tänker på kyssar och nakna kroppar och en person tänker på tv-spel. Illustration.

Sexlusten hänger ofta ihop med hur du mår och hur du har det i övrigt i livet. Att sexlusten ibland är svag eller försvinner i perioder är inget konstigt, men om du är orolig kan du kontakta en ungdomsmottagning för att få hjälp att ta reda på orsaken.

Vanliga orsaker till att sexlusten minskar, men sedan kommer tillbaka av sig själv:

  • Du mår dåligt under en tid.
  • Du trivs inte med din kropp.
  • Du tänker mycket på något annat och fokuserar på det, till exempel ett fritidsintresse eller studier.
  • Du upplever mycket stress eller har haft det stressigt.

Att du inte har någon sexlust kan också bero på att du inte har börjat intressera dig för sex än. När man börjar intressera sig för sex är olika, men sexlusten brukar komma i puberteten.

Det finns personer som inte alls har någon sexlust eller intresse av att ha sex. Att inte ha någon sexlust är ett av många sätt att vara, och ibland definierar man sig själv då som asexuell. Om du vill kalla dig för asexuell eller något annat eller ingenting alls bestämmer du alltid själv.

Om sexlusten försvinner

Sex, kroppen och livet i övrigt hänger ihop. Att du inte har någon sexlust kan också vara en signal om att något inte står rätt till och att du behöver hjälp. Exempel på vad som kan påverka sexlusten:

  • Något är inte bra i dina relationer eller i skolan, familjen eller på arbetsplatsen. Kanske har du för mycket att göra eller är orolig över någonting?
  • Dina tankar är upptagna av att hela tiden hålla koll på vad du äter. Då kan det vara svårt att känna lust och njutning. Sexlusten kan också minska om du inte får i dig tillräckligt med mat och näring.
  • Du har negativa tankar om dig själv, din kropp och känner att du inte duger. Då kan det vara svårt att förstå hur någon annan kan tända på en. 
  • Du har en sjukdom som påverkar sexlusten eller den fysiska sexuella förmågan.
  • Du tar antidepressiva mediciner. De kan göra att sexlusten minskar.
  • Du tar sömnmedel. Sömnmedel kan göra det svårare att få stånd.

Om du är osäker på hur en medicin påverkar sexlusten kan du fråga läkaren som skriver ut medicinen eller någon på en ungdomsmottagning.

Nervositet kan påverka sexlusten

Ibland kanske du verkligen vill ha sex och ändå blir du inte kåt. Det kan bero på att du är nervös eller på att du har många andra tankar i huvudet. Kroppen lyder inte alltid viljan och man vet inte alltid varför.

Sexlusten kan också minska för att du inte litar på att kroppen ska funka när det väl gäller. Det är lätt att bli nervös om du tidigare har velat bli kåt och sexuellt upphetsad, men kroppen inte reagerade som du hade önskat. Nervositeten kan göra att sexlusten förändras eller att du blir rädd för att du inte kan bli kåt eller ha sex.

Sex som inte passar en själv

Liten eller ingen sexlust kan också handla om att du har sex på ett sätt som inte passar dig. Du kanske har sex med någon som alltid vill göra på samma sätt. Eller har sex på ett sätt som gör att du inte får orgasm. Sexlusten kan minska för att du förväntas ha sex på ett visst sätt, en viss plats eller en viss tid och du känner att det blir trist.

Människor är olika och kroppar funkar olika. Det kan ta ett tag att hitta vad du tycker är skönt. Runt omkring berättar vänner, media, porr och andra delar av samhället om vad du borde tända på och hur du borde ha sex. Det kanske inte alls passar dig?

När du gör som du tror att du borde göra istället för det som känns skönt för dig, kan det påverka sexlusten. Då är det lätt att tänka att det är en själv det är fel på, i stället för att tänka: ”Just det här funkar inte för mig” och göra något annat i stället.

Fundera på vilken slags sex som skulle kännas bra för dig. Försök att prata med den eller dem du har sex med om ni har sex på ett sätt som inte känns bra eller trist för dig.

Sex trots att du inte vill

Att du inte blir kåt kan bero på många saker, kanske är relationen till den du vill ha sex med egentligen inte bra. En del relationer tar mer energi och kraft än vad de ger energi, glädje och styrka. Det kan påverka sexlusten.

Sexlusten kan också minska om någon annan använder din kropp för sina egna behov utan att ta hänsyn till vad du vill. Till exempel om någon tjatar på dig tills hen får sex, eller har sex med dig trots du inte vill.

Känn in kroppen och lita på att det som inte känns bra inte heller är bra. I alla fall inte just då, på det sättet eller med den personen. Du ska aldrig behöva göra något som inte känns bra. Att ha sex trots att man egentligen inte vill kan göra att sexlusten minskar.

En fråga att ställa sig är: ”Varför har jag sex, är det för att jag vill eller för att någon annan vill”? Du ska aldrig behöva känna dig tvungen att ha sex med någon om du inte vill. Det står också i lagen.

Att ha varit med om sexuella övergrepp kan också göra att man inte känner någon sexlust, men det behöver inte vara så. Att ha sex kan till och med vara ett sätt att försöka bearbeta något dåligt som man har varit med om.

För en del kan sex vara ett sätt att bli bekräftad, att duga, att bli omtyckt. Då fyller sex en annan funktion. Du har sex fast du egentligen inte är kåt eller har lust. Sexet ger dig något annat som känns viktigt. Om detta stämmer på dig så kan det vara bra att prata med någon som kan hjälpa dig att hitta andra sätt. Sex ska du ha när du vill.

Du kan få stöd

Du kan få stöd för att ändra på saker i livet för att må bättre och få tillbaka sexlustenOm du till exempel behöver ta dig ur en dålig relation, kan du behöva stöd från någon som står dig nära.

Du kan också få hjälp av en ungdomsmottagning, elevhälsan, sex- och samlevnadsmottagning, en vårdcentral eller från en förening som exempelvis en tjejjour, vissa mansmottagningar. RFSU eller RFSL.

Mer på UMO

När sex inte funkar som du vill

Här hittar du innehåll om när sex inte funkar som du vill.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Fråga UMOHur ska jag få tillbaka min sexlust?

Jag tror inte att det har med min kille att göra, vårt för hållande är jättebra. Jag blir aldrig sugen på sex varken när jag är själv eller med honom.

ArtikelVåldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

ArtikelAtt bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Svara varandraHur säger jag till killen att jag måste vara våt när vi har samlag?

Jag gillar honom men hinner inte bli så våt innan vi ligger, vilket får de att göra lite ont.

Till toppen av sidan