Panik - lämna sidan!
Första gången

Att vilja vänta med att ha sex

Det finns olika anledningar till att vilja vänta med att ha sex med andra. Du kanske inte känner dig redo, inte har träffat någon som du vill ha sex med eller vill vänta tills du gifter dig.

Person med allvarlig min sitter med korslagda ben och tittar snett uppåt. Illustration.

Alla har sin egen sexualitet och sex kan vara olika saker för olika personer. För vissa kan det vara att hångla eller sexchatta. För andra kan det till exempel vara att onanera, smeka eller ha slid- eller analsamlag.

En del väljer att ha sex med sig själva och onanera men vill vänta med att ha sex med någon annan. Några har smeksex, mun-eller analsex men vill inte ha slidsamlag. Andra väljer att inte ha sex alls.

Du bestämmer över din kropp

Du bestämmer själv om och när du vill ha sex, på vilket sätt du vill ha sex och vem du vill ha sex med.

Du ska inte behöva känna dig stressad eller tvingad till att ha sex om du hellre vill vänta. Ingen annan har heller rätt att tvinga dig att vänta om du själv vill ha sex. 

Var och en har själv rätt att bestämma när den ska ha sex första gången. Det har ingen annan med att göra. Det går inte att se på en person om den har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det.

Olika anledningar att vilja vänta

Olika personer har olika anledningar till att vilja vänta med sex. Några anledningar kan vara att du inte känner dig redo, att du inte är sugen på att ha sex, att du känner dig för ung eller känner dig osäker över något. Kanske vill du vänta på rätt tillfälle eller på att träffa en person som det känns bra att ha sex med. Oavsett vilken anledning du har är det viktigt att komma ihåg att det är du som bestämmer när och om du vill ha sex.

Om du undrar över något

Om du har funderingar kring att vänta med sex kan det vara skönt att prata med någon. Det kan kännas bra att höra att du inte är ensam om att känna som du gör och att andra funderar på liknande sätt.

Du kan till exempel skriva till fråga UMO, kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en sex- och samlevnadsmottagning

Mer på UMO

Egna berättelserVänta med sex tills du verkligen vill

Sex kan vara något helt fantastiskt, om man verkligen vill ha det och är kåt. Men det kan också bli en hemsk upplevelse om man har det fastän att man inte vill, eller om man har det bara för att ”passa in”.

ArtikelSex som inte känns bra

Sex ska kännas bra för alla som är med. Ni bestämmer tillsammans när och hur ni ska ha sex. Det är bra att fundera på vad det beror på om det inte känns bra under sexet, eller om du ångrar något efteråt.

Till toppen av sidan