Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad händer när en tjej får orgasm?

Fråga

Jag undrar vad som händer när en tjej får orgasm? Killar får ju utlösning, men hur blir det för tjejer? Skiljer sig känslan på nåt sätt?

Jag undrar också om orgasm är samma sak som att komma?

Svar

Det känns nog ganska lika att få orgasm, oavsett vilket kön man har. Men det kan kännas olika mycket vid olika tillfällen. 

Vid sexuell upphetsning kommer det mer blod till könet. Det gör att klitoris och blygdläpparna svullnar. Musklerna runt snippan kan också spännas. När orgasmen kommer drar musklerna i och runt snippan ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar. En del beskriver det som att det bultar eller kommer vågor av en väldigt skön känsla. 
 
Här kan du läsa om orgasm, hur det kan kännas och vad som händer i snippan och penisen.  

Personer med penis får oftast utlösning samtidigt som de får orgasm. Men utlösningen är egentligen bara sperman. Och orgasmen är den sköna känslan.  

Det kan komma vätska från snippan vid orgasm. Men den märks ofta inte så mycket, eftersom det redan är vått och halkigt i slidmynningen av den vätska som bildas vid sexuell upphetsning. 

För en del kan det komma mer vätska från snippan, så att det märks. Det kallas fontänorgasm. Vätskan är genomskinlig eller mjölkaktig och kan smaka och lukta lite sött. Fontänorgasm syns ibland i porr, men är ganska ovanligt i verkligheten.  

Du kan säga att du ”kommer” eller att “det går för dig” när du får orgasm. 

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan