Fråga

När får man orgasm som tjej?

Fråga

Det är så att jag inte vet riktigt när man får orgasm om man är tjej. För orgasm är väl samma sak som när man säger att man kommer? Är det då på samma sätt som för en kille?

Svar

Det känns nog ganska lika för killar och tjejer att få orgasm. Men det kan kännas olika mycket vid olika tillfällen. Ibland bara som en skön känsla i någon sekund, som kanske övergår i darrningar eller en varm känsla i underlivet.

Andra gånger känns det starkare, man spänner sig i hela kroppen och kanske håller andan tills orgasmen kommer. Musklerna i underlivet kan vibrera och dra ihop sig under flera sekunder.

Att onanera och smeka sig själv är ett bra sätt att ta reda på vad man tycker är skönt. Det kan göra det lättare att få orgasm tillsammans med nån annan om man redan innan har tränat upp förmågan själv först.

Man kan säga att man kommer när man får orgasm, oavsett om man är tjej eller kille. Om man pratar om killar så är det också vanligt att säga att man får utlösning. Då brukar man mena orgasm, även fast själva utlösningen egentligen är sperman som oftast kommer samtidigt som orgasmen.

Hos tjejer kan det också komma vätska i samband med orgasmen, men den märks ofta inte lika tydligt som hos killar, eftersom det redan är blött och halkigt i slidmynningen av den vätska som bildas när man är kåt.

Med vänliga hälsningar

Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska

Till toppen av sidan