Panik - lämna sidan!
Fråga

Är jag sexberoende?

Fråga

Det är så att jag har jättemycket sexlust. Jag är typ kåt hela tiden. Jag onanerar flera gånger om dagen och kolla på porr hela kvällarna i stället för att göra andra viktigare saker som att plugga och träffa kompisar. Det känns som det blir värre och värre och jag mår inte bra av det härDet känns som att jag är sexberoende, är jag det? Och vad ska jag göra åt det här? 

 

Svar

Jag kan inte svara på om du är sexberoende. Men det verkar som att din sexlust påverkar livet negativt. Då brukar man behöva hjälp för att ändra sitt beteende.  

Här är exempel när sexlusten kan vara ett problem som man behöver söka hjälp för 

  • När sexlusten gör att du får problem med dina relationer, studier, jobb eller fritidsaktiviteter.  
  • Om du tar stora risker på grund av din sexlust.  
  • Om du känner ett inre tvång att onanera, titta på porr eller ha sex trots att det påverkar dig negativt.

Under vissa perioder i livet kan sexlusten vara väldigt stark, ofta är det så i puberteten. Att ofta vara kåt och till exempel onanera flera gånger om dagen är vanligt. 

I ditt fall tycker att du ska söka hjälp eftersom du skriver att du tittar på porr i stället för att plugga och träffa kompisar och att du mår dåligt av ditt beteende.  

Du kan ringa Preventell. Det är en hjälplinje vid oönskad sexualitet. Preventell kan ge dig stöd på telefon. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning för att få hjälp.  

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelNär porr blir problem

Många har åsikter, tankar och känslor om porr. Både de som tittar och de som inte tittar. En del kanske tittar trots att de inte vill. En del kanske skäms för att de tittar. Här är några exempel på saker som kan kännas jobbiga med porr, och tips på hur du kan göra.

ArtikelAtt titta på porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att komma ihåg att porren oftast inte visar hur det är när du har sex med någon.

ArtikelOnani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan till exempel smeka ditt kön eller andra delar av kroppen. Det är inte dåligt att onanera. Du bestämmer själv om du vill göra det.

Till toppen av sidan