Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste jag berätta för föräldrarna att jag haft sex?

Fråga

Jag är 14 år och för ett tag sen hade jag samlag för första gången med min pojkvän. Borde mina föräldrar få veta att det hänt?

Vi får sova tillsammans för mina föräldrar, men de är så nyfikna och har börjat undra om vi har haft sex. Jag ljuger och säger nej. Jag vill inte att de ska veta, för det känns jättepinsamt. Jag har aldrig kunnat prata med mina föräldrar om känsliga eller personliga saker.  
 
Är det fel att inte berätta?

Svar

Du måste inte berätta för dina föräldrar att du har haft sex. Du bestämmer själv om du vill säga något eller inte. 

Det kanske känns naturligt att prata om sex längre fram. Men många vill inte diskutera sex med sin familj. Och du har alltid rätt att hålla det för dig själv om du vill det.

Du kan säga att du tycker att frågorna är för närgångna om dina föräldrar frågar igen. Säg att du inte vill prata mer om det och gå därifrån om de inte respekterar dina åsikter.

Det finns andra än dina föräldrar som du kan prata med om du har frågor om sex eller annat som du tycker är känsligt att prata om. Till exempel skolsköterskan, skolkuratorn eller en lärare som du litar på. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning

Du kan också ställa frågor anonymt till RFSU-chatten. 

Det är viktigt att du och din pojkvän skyddar er mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Om någon av er har haft sex tidigare är det bra om ni testar er för könssjukdomar. 

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan