Panik - lämna sidan!
Fråga

Är det fel att inte berätta för föräldrarna att jag haft sex?

Fråga

Jag är 14 år och för ett tag sen hade jag samlag första gången, med min pojkvän. Det är inget jag ångrar. Jag älskar honom och litar på honom. Men hur ska jag göra med mina föräldrar? Ska de få veta?

Vi får sova tillsammans för mina föräldrar, men de är så nyfikna och har börjat undra om vi har haft sex. Jag ljuger och säger nej. Jag vill inte att de ska veta, för det känns jättepinsamt. Jag har aldrig kunnat prata med mina föräldrar om känsliga eller personliga saker.

Är det fel att inte berätta? Jag vet inte vad jag ska göra eller säga.

Svar

Du har rätt att hålla ditt sexliv för dig själv. Jag tycker inte att du ska berätta vad du och din pojkvän har för erfarenheter av sex om du tydligt känner att du inte vill.

Det kanske känns naturligt att prata om sex längre fram. Men du har alltid rätt att hålla det för dig själv om du vill det.

Du kan tydligt visa att du tycker att frågorna är för närgångna om dina föräldrar frågar igen. Säg att du inte vill prata mer om det och gå därifrån ifall de inte respekterar dina åsikter.

Det finns andra än dina föräldrar som du kan prata med om du har frågor om sex eller annat som du tycker är känsligt att prata om. Din skolsköterskaskolkuratorn eller en lärare som du litar på kan funka som stöd istället. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Det är viktigt att du och din pojkvän skyddar er mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Det är bra att ni testar er ifall någon av er haft oskyddat sex med någon annan tidigare.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenPrata sex med föräldrarna?

21: "Det var supernervöst och jag var jätteröd i ansiktet. Jag sa att vi hade haft samlag, att det gått bra och att vi skyddat oss. Det kändes som en rapportering."

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Svara varandraHur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

ArtikelSå här sätter du på en kondom

För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Här får du veta hur du sätter på en kondom.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Till toppen av sidan