Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Om ungdomsmottagningen

På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med många olika saker. Du kan få stöd om du mår dåligt eller har varit med om något jobbigt. Du kan få svar på frågor om kroppen och sex och få skydd mot könssjukdomar och graviditet. De som jobbar där har tystnadsplikt.

Foto på väntrum på ungdomsmottagning.
Du kan boka en tid på ungdomsmottagningen, eller gå dit när de har så kallat drop-in. Många mottagningar kan hjälpa dig genom videosamtal.

Vid vilken ålder får jag gå till ungdomsmottagningen?

Ungdomsmottagningar brukar vara öppna för dig som är från 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år. Kontakta den ungdomsmottagningen du vill besöka för att höra vad som gäller just där. Har de inte möjlighet att hjälpa dig kan de alltid tipsa om vart du kan höra av dig istället.

Ungdomsmottagningen är verkligen där för att hjälpa. Ingen fråga är för dum för att ställas. Alla frågor tas emot och man får den hjälp man behöver. 

 

/Anonym

Läs hela berättelsen Jag fick jättebra hjälp på ungdomsmottagningen!

Hur gör jag om jag vill få hjälp av en ungdomsmottagning?

Du kan kontakta en ungdomsmottagning på flera sätt. Till exempel genom att ringa dit eller boka en tid på nätet.

De flesta ungdomsmottagningar har även tider någon gång i veckan då du kan gå dit utan att boka tid. Det kallas drop-in.

En del ungdomsmottagningar har öppet alla vardagar. Andra har öppet några dagar i veckan. Några mottagningar har även helgöppet.

Ungdomsmottagningar online

Många ungdomsmottagningar kan du även besöka via nätet. Det kan till exempel vara möjligt att boka videobesök eller chatta med någon på mottagningen.

Det finns också ungdomsmottagningar som bara är digitala. De kan heta lite olika saker, till exempel onlinemottagning eller digital ungdomsmottagning.

Här kan du hitta alla Sveriges ungdomsmottagningar och se vad de erbjuder, hur du kan kontakta dem och när de har öppet:

Hitta ungdomsmottagning

Du har rätt att kontakta vilken ungdomsmottagning du vill oavsett om du går dit eller besöker dem digitalt. Du behöver alltså inte välja den mottagning som ligger närmast dig.

Vad kan jag få hjälp med på ungdomsmottagningen?

En ungdomsmottagning är en mottagning dit du som är ung kan få komma för att prata och för att få hjälp med olika saker. Ungdomsmottagningen tar emot alla unga oavsett kön, sexualitet, funktionalitet, etnicitet eller religion. Behöver du tolk har du rätt till det.

Här är exempel på vad du kan få hjälp med på en ungdomsmottagning:

På de flesta ungdomsmottagningar kan du också få gratis kondomer.

Du kan ta med dig någon till besöket på mottagningen om du vill. Till exempel en kompis, ett syskon eller en vuxen.

Vem ska jag träffa på ungdomsmottagningen?

På alla ungdomsmottagningar jobbar minst en barnmorska och en kurator. Beroende på hur stor mottagningen är kan det även jobba personer med andra yrken. Det kan till exempel vara sjuksköterska, undersköterska, läkare, psykolog, psykoterapeut och dietist.

De som jobbar på mottagningen kan alltid hjälpa dig vidare om du behöver träffa någon yrkeskategori som inte finns på just den mottagningen.

Du behöver inte själv veta vem du ska träffa när du kontaktar en ungdomsmottagning, det kommer personalen där att hjälpa dig med.

Kostar det att gå till ungdomsmottagningen?

Det kostar inget att besöka en ungdomsmottagning om du är under 18 år. På de allra flesta mottagningar kostar det inget om du är över 18 år heller. På några ställen kostar det samma som på en vårdcentral.

Ibland kan du få betala en avgift om du inte kommer till ett bokat besök. Avboka ditt besök om du inte kan komma. Du kan ofta göra det via mottagningens e-tjänster som du hittar på mottagningens sida.

Behöver någon få veta att jag har varit på ungdomsmottagningen?

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Ingen som jobbar på en ungdomsmottagning får berätta att du har kontaktat dem eller vad du har sagt. Men det finns vissa undantag. Det kan du läsa mer om i texten om sekretess och tystnadsplikt.

Mer på UMO

Ungdomsmottagningen

Innehåll om ungdomsmottagningen.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Frågor & svar

Kan jag gå till vilken ungdomsmottagning jag vill?

Jag är egentligen från Stockholm och är skriven där men pluggar i Uppsala. Kan jag gå till en ungdomsmottagning i Uppsala eller måste jag gå till en ungdomsmottagning i Stockholm?

Egna berättelser

Mår bättre tack vare ungdomsmottagningen och UMO

Varje gång jag behöver hjälp så gör jag samma sak: besöker hemsidan och letar efter svar eller hjälp, eller så besöker jag ungdomsmottagningen. Så var inte rädd och ha självförtroende!

Artikel

Om du inte är nöjd med vården

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med vården.

Egna berättelser

Var inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

Svara varandra

Hur var första gången på ungdomsmottagningen?

Hur var upplevelsen och hur kom ni fram till vem ni skulle/ville prata med?

Frågor & svar

Var kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

Till toppen av sidan