Psykoterapeuten
Anette Gesang berättar om sitt jobb som psykoterapeut på en ungdomsmottagning.

Vad gör en psykoterapeut?
– Som psykoterapeut på en ungdomsmottagning träffar jag unga med olika problem. Några har varit med om saker i sin uppväxt eller varit utsatta för något obehagligt som de vill ha hjälp att prata om och bearbeta. En del är i en akut kris och behöver hjälp och stöd att ta sig igenom krisen.
– Många känner en massa jobbiga känslor som är svåra att hantera och som de inte förstår. Tillsammans försöker vi sortera och förstå vad känslorna kommer ifrån och sätter ord på dem.
– Som psykoterapeut så tror jag på att samtalet har en läkande förmåga. Det kan kännas väldigt bra att få prata med någon som lyssnar och försöker förstå.
Vad kan man få hjälp med av dig?
– Du kan få hjälp med det mesta som handlar om dig själv, dina känslor och hur du är i relation med andra. Ofta handlar det om separationer. Det kan ha tagit slut med din pojkvän eller flickvän eller så har du blivit osams med dina kompisar och känner dig ensam. Många tycker att det är jobbigt när föräldrar eller andra vårdnadshavare separerar, och behöver hjälp att prata om det. Det kan också vara så att någon nära har dött, och att du behöver hjälp med ditt sorgearbete.
– Om du skadar dig på något sätt. Till exempel genom att skära dig, missbruka alkohol, droger eller sex kan jag hjälpa till så att du klarar att sluta med det.
– Många som jag träffar har problem med ätstörningar och behöver hjälp med det. En del har det jättejobbigt hemma. Kanske med föräldrar som missbrukar eller som slår dem. Eller har föräldrar som alltid bråkar med varandra. Vissa kan också leva i en familj som har stränga regler och bevakar allt de gör. Det är också sånt som du kan komma till mig med. Ett annan vanligt problem är stress och det kan jag också hjälpa till med.
– När vi är med om svåra, smärtsamma och jobbiga saker mår vi ofta dåligt. Vi kan vara ledsna och nedstämda och kan känna oro och ångest. Du kan komma till mig om du känner så. Då är det viktigt att du får den tid du behöver. En del vill bara ha några samtal där de får stöd och kan prata om sina tankar och känslor. Andra vill ha hjälp med att förstå sig själva och behöver bearbeta jobbiga saker som de har varit med om. Då kan de behöva gå en längre tid i samtal.
– Det är viktigt att du känner att du kan lita på mig. Att du känner dig sedd, förstådd och trygg. Det är en förutsättning för att du ska våga prata om saker som du kanske aldrig tidigare har pratat om.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste med mitt jobb är att jag får ta del av så mångas livshistoria. Jag är nyfiken på hur andra funkar och jag vill försöka förstå och genom det kunna hjälpa till.
– Det känns roligt när unga som jag har träffat inte längre ställer så höga krav på sig själva. När de accepterar sig själva med sina brister och tillgångar och ändå tycker att livet är okej. Då känns det som att vi har gjort ett bra jobb tillsammans.