Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur var första gången på ungdomsmottagningen?

Jag undrar hur ni togs emot första gången ni gick till en ungdomsmottagning? Ringde ni innan och bokade tid, eller kom dit på drop in? Hur var upplevelsen och hur kom ni fram till vem ni skulle/ville prata med?

Tacksam för svar!

/Anonym

Svar

 • Hej jag är en 15-årig tjej som har varit hos ungdomsmottagningen ett par gånger. Första gången jag var på ungdomsmottagningen så ringde jag och bokade tid. Det kändes skönt att veta att jag hade en tid och visste att då måste jag gå. Jag gick min första gång till en psykolog. Hon var vänlig och vi satt i ett rum med sköna fotöljer. Jag var nervös inför besöket, men det släppte lite när jag fick ett varmt välkomnande. 

  Att veta vem man vill/ska träffa är olika beroende på problem. Om man har problem med något som tillhör hälsan (t.ex könsjukdommar) kan man gå till läkaren, eller om det finns någon mer specialiserad om det speciella området. 

  Men om man som jag är rädd för något som förstör ens vardag kan man gå till psykologen. Det är som sagt svårt att veta när du inte berättat vad problemet är.
   /Tjej 15
 • Hej!
  Min första gång hos ungdomsmottagningen var jättenervöst då jag skulle skaffa p-piller. Är man fjorton år och ska skaffa preventivmedel känns det som att hela världen dömer en och tycker man är dålig. Kort sagt, jag skämdes. Jag gömde mig i ett hörn, norpade några gratiskondomer och vips var det min tur. Jag hamnade hos en jättetrevlig och glad kvinna i 40-årsåldern och hon frågade frågor om sjukdomar i släkten, om jag hade några sjukdomar och förklarade vilka olika preventivmedel det fanns och hur dom påverkar en.
  Det var verkligen jätteavslappnat och världens naturligaste grej. Tänk på att dom som jobbar på ungdomsmottagningar jobbar där för att dom vill hjälpa. Dom har träffat hundratals med samma bekymmer som dig och dömer dig inte, inga frågor är för dumma! Det kommer gå jättebra!
  /Anonym
 • Jag hade bokat tid för hade ett ärende. Blev dåligt bemött. Oproffsiga och otroligt heteronormativa.
  /Anonym

Mer på UMO

Ungdomsmottagningen

Innehåll om ungdomsmottagningen.

Frågor & svar

Kan jag gå till vilken ungdomsmottagning jag vill?

Jag är egentligen från Stockholm och är skriven där men pluggar i Uppsala. Kan jag gå till en ungdomsmottagning i Uppsala eller måste jag gå till en ungdomsmottagning i Stockholm?

Till toppen av sidan