Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Läkare

Christer Wahl berättar om sitt jobb som läkare på en ungdomsmottagning. Han kan till exempel svara på frågor, undersöka kroppen och ge mediciner om det behövs.

Läkaren Christer Wahl jobbar på ungdomsmottagning.

De flesta funderingar och besvär som Christer hjälper till med handlar om underlivet, både om snippan och penisen.

–  Det kan till exempel gälla utslag, prickar och flytningar. Det är många som undrar över om deras kön ser ut eller fungerar som det ska.

Vad kan det vara för frågor om hur det fungerar?

–  Problem att få stånd är vanligt. Vi diskuterar och utreder om det är någonting med kroppen som är problemet eller om någon annan hjälp behövs. Det som oftast fungerar är att prata, men annars kan man till exempel få läkemedel under en kort period.

En vanlig fråga är också vad man kan göra åt tidig utlösning.

–  Oftast är allt med kroppen helt normalt. Då kan man få tips på hur man kan träna så att utlösningen ska dröja längre.

Ibland kan den som kommer till Christer behöva en gynekologisk undersökning. Då är viktigt att det känns tryggt och bra. Vissa tar med sig en vuxen eller en kompis.

– Det går alltid att avbryta undersökningen om man känner att man vill det.

Många som Christer träffar har olika problem med sin mens. Det kan till exempel vara oregelbunden mens eller mycket mensvärk. Andra behöver hjälp för att de får ont av samlag.

Vad kan du göra om någon får ont av samlag?

– Jag kan undersöka om det beror på någonting i underlivet, till exempel en svampinfektion. Är det någonting annat så kan det behövas hjälp från kuratorn eller barnmorskan.

Man kan boka tid hos läkaren på ungdomsmottagningen även om det inte handlar om underlivet. Christer träffar till exempel många som har problem med akne.

Vad kan du ge för hjälp mot akne?

– Jag kan hjälpa till så du får behandling, eller ordna en tid på en hudklinik om det behövs.

Christer samarbetar mycket med de andra som jobbar på ungdomsmottagningen. Du kan till exempel få träffa dietisten om du har problem med magen och det verkar vara någonting med maten som behöver ändras. Christer kan ordna en tid hos kuratorn om du har problem med oro och stress. Han kan också ordna så att du får hjälp någon annan stans, om det du behöver inte finns på ungdomsmottagningen.  

– Tillsammans med kuratorn kan vi ordna en tid hos psykiatrin, till exempel.

Hur tycker du det är att jobba med ungdomar?

– Det är kul! Många är öppna och ärliga. Det känns som ett viktigt jobb att stilla oron som många har.

Det är viktigt för Christer ge svar på allt som oroar, så att ingen ska behöva komma hem och fortfarande ha en massa funderingar.

– Innan någon går frågar jag alltid "är det någonting mer du vill fråga mig om?".

Mer på UMO

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Egna berättelser

Var inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Frågor & svar

Kan jag gå till vilken ungdomsmottagning jag vill?

Jag är egentligen från Stockholm och är skriven där men pluggar i Uppsala. Kan jag gå till en ungdomsmottagning i Uppsala eller måste jag gå till en ungdomsmottagning i Stockholm?

Artikel

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför skyddas information om dig av sekretess.

Snippan

Innehåll om snippan.

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Till toppen av sidan