Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Dietist

Birgitta Nordlander berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning.

Vad innebär ditt jobb?

– Mitt jobb innebär att jag hjälper unga som på något sätt har det jobbigt med maten. Det kan till exempel vara att de äter för mycket och därför har blivit överviktiga. Det kan också vara tvärtom, att de väger för lite och behöver gå upp i vikt. Vissa äter vegetariskt mat men förstår inte att det inte bara är att ta bort till exempel kött och fisk. Slutar du att äta vissa saker behöver du kanske lägga till nya livsmedel för att få den näring du behöver. Det kan jag ge råd om.

– En del som kommer till mig har problem med magen och tarmarna och behöver få råd om hur de ska äta och få bra rutiner för att må bättre.

– Jag hjälper också till om du är på väg att utveckla en ätstörning. Då kan jag ge hjälp och stöd som förhoppningsvis förhindrar att du blir sämre. Och att du förstår allvaret och tänker om och inser att det är dumt att äventyra din hälsa för att passa in i ”fotomodellsmallen”. Om det behövs kan jag se till att du får träffa en läkare eller kurator.

– Många som kommer till mig har först varit hos en barnmorskaläkare eller kurator på en ungdomsmottagning eller hos skolsköterskan och sen fått tid till mig. Men det går också bra att ta kontakt med mig direkt du vill. Det behövs ingen remiss.

– De flesta träffar mig själva, men ibland kan vi också ses i grupp. Det kan till exempel vara om du vill gå ner i vikt och vill få bra stöd från andra som är i samma situation.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– När det gäller vikt kan jag hjälpa till att göra en plan för mat och träning. Planen hjälper dig att antingen gå ner eller upp i vikt beroende på vad som behövs. Jag hjälper också till om du behöver behålla din nuvarande vikt. Då kan jag ge råd om hur du bör äta och träna för att lyckas med det.

– Jag träffar också unga som nyss har flyttat hemifrån och som inte riktigt har fått till det med maten. Det kan vara svårt att plötsligt sköta allt själv, från att handla till att laga mat och kanske äta själv. Det kan göra att matvanorna blir oregelbundna. Det gör det i sin tur svårare att orka med att plugga eller jobba. Då kan jag hjälpa till att strukturera det som behövs kring maten. Jag kan också tipsa om bra och nyttig mat som inte kostar så mycket.

– Jag är bra på att anpassa råden så de blir personliga. Det är viktigt att prata om hela livssituationen, inte bara om maten. Hur du mår, vad du dricker, hur mycket du rör dig och hur gammal du är, är exempel på sånt som är viktigt att ta hänsyn till. Om du handlar själv eller om det är någon annan som handlar maten spelar också in. Brukar du inte handla själv kan det vara bra att ta med den som brukar handla. Då kan ni få råd tillsammans.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det väldigt kul att träffa unga, de är ofta spontana och villiga att ta till sig mina råd. I början av en matförändring är det lätt att känna sig motiverad, men med tiden kan det bli svårare att hålla motivationen uppe. Då kan jag vara till stor hjälp.

– När de jag träffar förstår att det är en investering för livet att de tänker på vad de äter, hur de rör sig och känner skillnad, så känner jag att jag har gjort nytta. Det behövs oftast inga drastiska förändringar för att må bättre och vara nöjd med sin kropp.

Mer på UMO

ArtikelVad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Vikt

Här hittar du innehåll om vikt.

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

UMO-poddenHar min killkompis en ätstörning?

14. "När jag hade en ätstörning försökte kompisar prata med mig men jag förnekade. Jag sa att jag redan ätit eller att jag ätit stor frukost. Därför tycker jag att man som kompis ska prata med en vuxen."

Egna berättelserJag blev frisk från ätstörningen

Sedan vid 9 års ålder så började jag sluta äta och springa i stort sätt hela tiden. Jag tappade tron på mig själv och trodde jag var tjock. Jag blev inlagd och de tvingade i mig näringsdryck och tvångsmatade mig.

Till toppen av sidan