Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Venereolog

Veronica Widén Karlsson berättar om sitt jobb som venereolog på en ungdomsmottagning.

Vad är en venereolog?

– En venereolog är en läkare som jobbar med sexuellt överförbara infektioner och sjukdomar i underlivet. När man studerar till att bli venereolog så blir man också utbildad till hudläkare, och därför jobbar vi också med hudsjukdomar. Många hudsjukdomar kan även drabba underlivet.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Till mig kan du komma om du misstänker eller är orolig för att ha blivit smittad av någon sexuellt överförbar infektion, en könssjukdom. Då kan jag undersöka dig och bedöma om du har fått någon sjukdom.

– Du kan få lämna urinprov eller blodprov. Om du har fått av någon sjukdom kan jag hjälpa till med behandling. Ibland kan det vara en medicin som behövs, till exempel tabletter eller krämer. Ibland hjälper jag till med att ta bort till exempel kondylom.

– Det går bra att också komma till mig om du har frågor och funderingar kring sitt underliv, puberteten, sex och sexualitet eller kroppen i stort och vill bli undersökt eller få information. Många kommer för att de behöver hjälp med trång förhud, svampinfektioner, besvärliga flytningar, för att det gör ont att ha sex eller för att de har smärtor i underlivet. I princip alla som söker brukar känna att det var skönt att få komma och få prata om det.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det absolut roligaste är mötet med personen som söker mig. Inget möte är det andra likt men alla är otroligt meningsfulla. Det känns som ett stort förtroende att få ta del av en persons oro och funderingar kring så personliga frågor. Det gör mig mycket glad att under besöket märka att oron oftast minskar när vi reder ut vad som är problemet och gemensamt kommer fram till en lösning. som båda känner sig nöjda med. I vissa fall behövs det medicinsk behandling. Ibland kan det räcka med att bara prata om det som man är orolig för.

– Det är också väldigt givande att få jobba i team med gynekologer, barnmorskor och kuratorer på ungdomsmottagningen. Vi kan rådfråga varandra om hur vi ska hjälpa personen på bästa sätt. Ibland kan det bli så att personen får hjälp hos alla yrkeskategorierna. Jag tycker jag har världens mest stimulerande jobb!

Mer på UMO

Ungdomsmottagningen

Här hittar du innehåll om ungdomsmottagningen.

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

ArtikelAtt testa sig

Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av någon könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Du behöver inte testa dig om du aldrig har haft sex med någon.

Till toppen av sidan