Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Barnmorska

Tiblez Tzeggai Sundström berättar om sitt jobb som barnmorska på en ungdomsmottagning. Hon hjälper unga med många olika saker, och tycker själv att hon har världens bästa jobb.

Porträtt på Tiblez. Fotografi.
Tiblez Tzeggai Sundström är barnmorska på ungdomsmottagning.

Vad gör du som barnmorska?
– Jag brukar vara den första personen du får prata med när du kontaktar ungdomsmottagningen. Ibland räcker det att prata i telefon, och ibland behöver vi boka in en tid för att träffas.

Det allra vanligaste är att unga som kontaktar Tiblez behöver skydd mot graviditet, och vill få något preventivmedel.

– Jag berättar då om vilka olika alternativ som finns, så att du kan välja ett som passar. Många har sökt på internet eller frågat kompisar och vet kanske ungefär vad de vill ha, men ofta finns det ändå mycket du kan lära dig.

– Det är också vanligt att jag hjälper unga som behöver få akut-p-piller, testa sig för könssjukdomar eller göra ett graviditetstest.

Är du med när den som gör graviditetstest får svaret?

– Innan vi gör testet frågar jag vad som händer om du skulle vara gravid, om du i så fall tänkt göra abort eller fortsätta graviditeten eller om du inte vet än. Är du gravid ser jag till att du får rätt hjälp, hur du än vill göra, säger Tiblez.

Tiblez får frågor om många olika saker, ofta om kroppen.

– Många undrar om underlivet och hur det ser ut. Vissa är oroliga över utslag och flytningar eller har besvär med sin mens. Jag kan göra en gynekologisk undersökning om det behövs och kan boka in en tid hos gynekologen om du behöver mer hjälp. Ibland kommer det hit unga som har blivit könsstympade som behöver få hjälp på grund av det.

– Många frågar om tidig utlösning, penisstorlek, prickar på penisen eller problem med att få stånd. Några behöver hitta rätt kondomstorlek. Vissa kommer hit bara för att hämta gratis kondomer.

Frågorna kan också handla om hur man mår eller vem man är.

– En del vill prata om hbtq. Det kan handla om könsidentitet, om att vara han, hon eller hen och hur du ska veta vilket.

Oavsett vad det handlar om, tycker Tiblez det är viktigt att ha tillräckligt med tid för besöket.

– Första gången du kommer hit brukar jag vilja boka in en timme så att vi hinner prata om hur du mår och hur du har det. Då kanske du kommer på att det finns fler saker du behöver hjälp med. En del kommer på att de också undrar saker om heder, om övergrepp eller våld i förhållanden. Vi har kontakt med många som kan hjälpa dig om du är utsatt för våld eller förtryck.

Vad gör du med dem du inte kan hjälpa själv?

– Jag kan hjälpa dig vidare till rätt personer. Det kan till exempel vara en kurator eller en gynekolog på ungdomsmottagningen, eller en läkare på en annan mottagning. Arbetet här är verkligen teamwork!

Tiblez tycker att det bästa med jobbet är att få se unga få starkare självkänsla när det gäller kropp och sexualitet.

– Jag har jobbat här i elva år och tycker verkligen att vi gör skillnad. Det känns bra att jag kan hjälpa till med saker som till exempel hedersvåld, övergrepp och missbruk. Jag blir också glad av att träffa så många härliga unga. Jag har världens bästa jobb.

Mer på UMO

Ungdomsmottagningen

Här hittar du innehåll om ungdomsmottagningen.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Fråga UMOKan jag gå till vilken ungdomsmottagning jag vill?

Jag är egentligen från Stockholm och är skriven där men pluggar i Uppsala. Kan jag gå till en ungdomsmottagning i Uppsala eller måste jag gå till en ungdomsmottagning i Stockholm?

Egna berättelserVar inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

ArtikelUndersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

Till toppen av sidan