Barnmorska

Lina Arvidson berättar om sitt jobb som barnmorska på en ungdomsmottagning.

Vad innebär ditt jobb?

– Som barnmorska på en ungdomsmottagning träffar jag unga som behöver hjälp med olika saker. Det kan till exempel vara att de behöver råd om hur de skyddar sig mot graviditet. Många vill också testa sig för könssjukdomar eller behöver råd om hur de skyddar sig mot könssjukdomar. Jag ger också råd och information om sex.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Jag hjälper dig om du vill skaffa skydd mot graviditet. Det kan till exempel vara recept på p-piller eller minipiller. Jag kan också sätta in en spiral eller p-stav. Om du behöver akut-p-piller kan jag hjälpa till med det.

– Du kan göra graviditetstest hos mig. Om du är gravid ser jag till att du får rätt hjälp, vare sig du vill göra abort eller fortsätta graviditeten.

– En del har frågor eller besvär med sin mens. Till exempel är det vanligt att ha mycket mensvärk. Då kan jag ge information och råd och ibland hjälpa till att boka en läkartid om det behövs.

– Jag kan också svara på frågor om underlivet. Till exempel om det kliar, om flytningarna känns annorlunda eller om det känns irriterat. Jag svarar också ofta på frågor om prickar.

– Ofta räcker det med att du berättar vad som känns fel. Men ibland behöver jag göra en gynekologisk undersökning för att kunna svara säkert.

– Jag kan också hjälpa till om du har funderingar kring sex eller sexualitet. Det kan vara frågor om hur det är att ha sex första gången eller att sexet inte funkar som du vill att det ska göra.

– När du träffar mig pratar vi ofta om hur det är hemma, i skolan eller på jobbet. Ibland är det någonting som inte är bra eller att du mår dåligt. Då kan det vara skönt att få prata om det. Jag kan hjälpa dig att få kontakt med en kurator om det behövs.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste är att jag får träffa så många unga härliga personer. Att få stärka ungas självkänsla när det gäller kropp och sexualitet är en viktig del som gör mitt jobb extra roligt.

Mer på UMO

Till toppen av sidan