Panik - lämna sidan!

Barnmorska

Tiblez Tzeggai Sundström berättar om sitt jobb som barnmorska på en ungdomsmottagning. Hon hjälper unga med många olika saker, och tycker själv att hon har världens bästa jobb.

Porträtt på Tiblez. Fotografi.

Vad gör du som barnmorska?
– Jag brukar vara den första personen du får prata med när du kontaktar ungdomsmottagningen. Ibland räcker det att prata i telefon, och ibland behöver vi boka in en tid för att träffas.

Det allra vanligaste är att unga som kontaktar Tiblez behöver skydd mot graviditet, och vill få något preventivmedel.

– Jag berättar då om vilka olika alternativ som finns, så att du kan välja ett som passar. Många har sökt på internet eller frågat kompisar och vet kanske ungefär vad de vill ha, men ofta finns det ändå mycket du kan lära dig.

– Det är också vanligt att jag hjälper unga som behöver få akut-p-piller, testa sig för könssjukdomar eller göra ett graviditetstest.

Är du med när den som gör graviditetstest får svaret?

– Innan vi gör testet frågar jag vad som händer om du skulle vara gravid, om du i så fall tänkt göra abort eller fortsätta graviditeten eller om du inte vet än. Är du gravid ser jag till att du får rätt hjälp, hur du än vill göra, säger Tiblez.

Tiblez får frågor om många olika saker, ofta om kroppen.

– Många undrar om underlivet och hur det ser ut. Vissa är oroliga över utslag och flytningar eller har besvär med sin mens. Jag kan göra en gynekologisk undersökning om det behövs och kan boka in en tid hos gynekologen om du behöver mer hjälp. Ibland kommer det hit unga som har blivit könsstympade som behöver få hjälp på grund av det.

– Många frågar om tidig utlösning, penisstorlek, prickar på penisen eller problem med att få stånd. Några behöver hitta rätt kondomstorlek. Vissa kommer hit bara för att hämta gratis kondomer.

Frågorna kan också handla om hur man mår eller vem man är.

– En del vill prata om hbtq. Det kan handla om könsidentitet, om att vara han, hon eller hen och hur du ska veta vilket.

Oavsett vad det handlar om, tycker Tiblez det är viktigt att ha tillräckligt med tid för besöket.

– Första gången du kommer hit brukar jag vilja boka in en timme så att vi hinner prata om hur du mår och hur du har det. Då kanske du kommer på att det finns fler saker du behöver hjälp med. En del kommer på att de också undrar saker om heder, om övergrepp eller våld i relationer. Vi har kontakt med många som kan hjälpa dig om du är utsatt för våld eller förtryck.

Vad gör du med dem du inte kan hjälpa själv?

– Jag kan hjälpa dig vidare till rätt personer. Det kan till exempel vara en kurator eller en gynekolog på ungdomsmottagningen, eller en läkare på en annan mottagning. Arbetet här är verkligen teamwork!

Tiblez tycker att det bästa med jobbet är att få se unga få starkare självkänsla när det gäller kropp och sexualitet.

– Jag har jobbat här i elva år och tycker verkligen att vi gör skillnad. Det känns bra att jag kan hjälpa till med saker som till exempel hedersvåld, övergrepp och missbruk. Jag blir också glad av att träffa så många härliga unga. Jag har världens bästa jobb.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan