Graviditetstest

Ett graviditetstest kan ge ett snabbt och säkert svar om graviditet. Du kan gå till en ungdomsmottagning och göra testet, eller så kan du köpa och göra det själv. Ungefär vid den tid då mensen skulle ha kommit går det att testa.

Graviditetstest, foto

Var kan jag göra testet?

Du kan göra ett graviditetstest på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral. Där kostar det oftast ingenting.

Du kan även köpa graviditetstest på ett apotek, i många mataffärer eller på internet. 

Alla graviditetstester mäter ett graviditetshormon som bildas i kroppen när du blivit gravid. Halten av hormonet mäts i din urin. De tester du gör på mottagningar och de du kan göra själv hemma är lika säkra.

På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider då det går att lämna urinprov för graviditetstest. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Det är bra att göra testet på en mottagning, där kan du direkt få prata med en barnmorska.

  • Om du är gravid och är osäker på om du vill fortsätta graviditeten kan du prata med barnmorskan om dina funderingar.
  • Om du är gravid och vill fortsätta graviditeten berättar barnmorskan vad du behöver göra för att till exempel boka en tid hos mödravården.
  • Om du är gravid och vill göra abort kan barnmorskan berätta hur det går till. Hen kan också hjälpa dig att komma i kontakt med en abortmottagning.
  • Om du inte är gravid kan du prata med barnmorskan om skydd mot graviditet så du inte riskerar att bli gravid nästa gång du har slidsamlag.

När går det att testa?

Det finns olika sorters graviditetstest. Med de flesta kan du få reda på om du är gravid ungefär när du skulle fått din mens.

Om du har oregelbunden mens eller inte vet när du skulle ha haft din mens kan du ta ett graviditetstest tre veckor efter det tillfälle som du tror att du kan ha blivit gravid.

Ta ett nytt test efter någon vecka även om testet visar att du inte är gravid men du tror att du ändå kan vara det. Till exempel för att du inte har fått din mens eller har andra tecken på graviditet.

Det är samma tider som gäller om du går till en mottagning för att göra graviditetstest. Alltså att det går att testa vid tiden för mens. 

Det finns särskilda test som går att göra redan innan mensen har uteblivit. På förpackningen kan du läsa mer om vad som gäller för just det test du använder.

Så funkar graviditetstestet

Det finns många olika graviditetstest och de kan funka och se lite olika ut. Men alla test brukar vara i form av en sticka och har en del som ska suga upp urin för att kunna mäta graviditetshormonet i kroppen. 

Det går att kissa i en mugg och doppa stickan i urinen, eller hålla i stickan och kissa på den direkt. 

När får jag svar?

Svaret på testet brukar komma efter några minuter. 

En del tester visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Du får hjälp att tolka resultatet om du gör testet på en ungdomsmottagning eller någon annan mottagning. Gör du testet hemma kan du läsa i bruksanvisningen hur du ska göra och hur du ska tolka resultatet.

Hur pålitligt är testet?

Ett graviditetstest är mycket säkert om du har följt instruktionerna i bruksanvisningen. Du kan lita på testet om det visar att du är gravid. Men om du varit gravid och fått missfall eller gjort abort kan hormonnivån vara hög upp till en månad efteråt. 

Testerna som du köper själv och de som du gör på en mottagning ger lika säkra resultat.

Vad händer efter testet? 

En del som gör graviditetstest funderar inte så mycket innan de gör testet. Andra kan tänka och känna mycket beroende på vad man önskar att testet ska visa. Det är vanligt med många olika känslor beroende på vad testet visar. Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg eller inget speciellt. Ibland växlar känslorna. 

Du kan alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan