Panik - lämna sidan!
Graviditet

Graviditetstest - så går det till

Ett graviditetstest visar om du är gravid två veckor efter ditt senaste oskyddade samlag. Du kan gå till en ungdomsmottagning och göra testet. Där kan du också prata med någon när du fått ditt resultat. Du kan också köpa ett graviditetstest och göra det själv.

Graviditetstest, foto
Graviditetstest mäter ett hormon i kroppen, antingen genom kisset eller saliven. Testet visar ett säkert resultat två veckor efter det senaste samlaget.

Var kan jag göra graviditetstest?

Du kan göra ett graviditetstest på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral.

På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket. Andra har drop-in-tider där du kan göra graviditetstest. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Du kan även köpa graviditetstest på apotek, i många mataffärer eller på nätet.

På en mottagning kan du få råd och stöd

Att göra testet på en mottagning kan vara bra. Där kostar det oftast ingenting och du får samtidigt möjlighet att prata med och ställa frågor till en barnmorska eller sjuksköterska.

  • Om du är gravid och är osäker på hur du vill göra kan du få prata om dina funderingar.
  • Om du är gravid och vill fortsätta graviditeten kan den du träffar berätta vad du behöver göra för att till exempel boka en tid på en barnmorskemottagning.
  • Om du är gravid och vill göra abort kan hen berätta hur det går till och hjälpa dig att komma i kontakt med en abortmottagning.
  • Om du inte är gravid kan du få hjälp att hitta ett skydd mot graviditet som passar dig så att du inte riskerar att bli gravid nästa gång du har slidsamlag.
  • Om du inte är gravid men försöker bli det kan du få hjälp med vad du kan göra för att öka möjligheten till det.

Jag är orolig för att min mens är två veckor sen. Jag har gjort två graviditetstest, men båda visade negativt. Kan jag lita på testen?

Läs hela frågan och svaret Kan jag lita på graviditetstestet?

När kan jag ta ett graviditetstest?

Det finns olika sorters graviditetstester. De flesta tester visar ett säkert resultat när det gått minst två veckor sen ditt senaste oskyddade samlag.

Gör ett nytt test efter ungefär en vecka även om testet visade att du inte är gravid, men du tror att du ändå kan vara det. Till exempel för att du inte har fått din mens eller har andra tecken på graviditet.

Det finns graviditetstester som du kan göra tidigare än två veckor efter samlaget men de testen är inte lika säkra. Du bör alltid göra ett nytt test om testet visar att du inte är gravid men du sen inte får din mens som förväntat.

Gör du testet själv, läs på förpackningen om vad som gäller för just det test som du använder.

Graviditetstester mäter ett hormon i kisset

Det finns flera olika graviditetstest, men alla mäter ett hormon som ökar i kroppen när du är gravid.

De flesta tester mäter hormonet i kisset genom några droppar på en teststicka. Det första kisset när du vaknar kan ha mer hormon och därför kan du höra att det är bäst att göra testet på morgonen. Men eftersom alla tester känner av även låga nivåer av hormonet kan du lita på testen oavsett vilken tid på dagen du gör det om du följer anvisningarna.

Det finns även tester som mäter graviditetshormon i saliv.

När får jag resultatet?

Resultatet på testet visas efter några minuter. 

En del tester visar att du är gravid genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Även om strecket är svagt betyder det att du är gravid. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Du får hjälp att tolka resultatet om du gör testet på en ungdomsmottagning eller någon annan mottagning. Om du gör testet hemma, läs i bruksanvisningen noga innan du börjar. Där står det hur du ska göra och hur du ska tolka resultatet.

Hur pålitligt är testet?

Ett graviditetstest är mycket säkert om du har följt instruktionerna i bruksanvisningen eller från personalen på mottagningen. Ett graviditetstest som visar att du är gravid kan du lita på. Men om du har varit gravid och fått missfall eller har gjort abort kan nivån av graviditetshormoner vara hög upp till en månad efteråt.

Gör ett nytt test även om testet visar att du inte är gravid men mensen uteblir eller märker andra tecken som tyder på att du kan vara gravid.

 

Mer på UMO

Svara varandra

Någon mer som varit ung och gravid?

Finns det någon mer som blivit gravid som ung och haft föräldrar som är emot det?

Svara varandra

Killen vill inte använda kondom, hjälp!

Min kille vill ha sex och jag e okej med det och så. Men han gilla att spruta sperma i mig och jag vill inte bli gravid.

Frågor och svar

Finns det risker med att få barn med sin kusin?

Kan barnet få något fel? Och är det lagligt att gifta sig med sin kusin?

Egna berättelser

Det har gått fyra dagar och jag ångrar aborten

När de väl var min tur att berätta för min familj var jag så rädd att deras åsikt skulle påverka mig. Jag var så otroligt nervös men jag berättade och dom reagerade starkt.

Egna berättelser

Aborten, mitt livs bästa beslut

På ungdomsmottagningen mötte jag en dam. Hon gav mig en plastkopp och sa att den skulle jag kissa i. Vilket jag gjorde. Hon la ner en liten sticka i koppen och sen väntade vi. Ett streck dök upp, Ett till streck dök upp. Jag var gravid. Jag ringde min pojkvän och han sa "Oj då. Vi gör väl abort?". Ja sa jag då.

Egna berättelser

Aborten gav mig inte ångest eller skuldkänslor

Jag ville inte vara gravid, ville inte bli mamma då, kunde inte utsätta min kille för att bli pappa.

Egna berättelser

Det var rätt beslut att göra abort

Jag och min dåvarande sambo hade mer eller mindre bestämt oss för att bli föräldrar. Men nånstans där började jag tveka mer och mer, ville jag verkligen detta? Började tänka på alla praktiska saker runtikring. Och min magkänsla skrek bara nej.

Egna berättelser

Aborten var det svåraste val jag gjort

Jag blev gravid med min kille när jag var 15 år gammal. Vi var på skidsemester och vi skulle vara där i 5 dagar. Dumma som vi är glömde vi båda kondomer och jag gick då inte på något preventivmedel.

UMO-podden

Reportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

UMO-podden

Frågor & svar om kroppen

36. Var sitter g-punkten? Vad är den vita geggan på ollonet? Kan jag bli gravid under mensen? UMO:s experter svarar på frågor om kroppen och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

Frågor och svar

Går det att bli gravid under mensen?

Jag hade oskyddat samlag precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen?

Frågor och svar

Hur vet jag att jag kan bli gravid?

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden.

Frågor och svar

Det svider när jag har samlag efter aborten

Jag undrar varför jag får så ont när jag har samlag med min kille. Jag njuter inte längre för det svider i underlivet.

Frågor och svar

Är det farligt att spruta in vatten i slidan?

Jag har sprutat upp vatten i slidan flera gånger och nu har jag läst att man inte ska göra det. Kan jag ha förstört nåt? Kommer jag kunna få barn?

Egna berättelser

Kompisarna sa att jag dödat ett barn

Att gå igenom en abort i 15 års åldern är skit. Man är ung och kåt och dum och misstag händer. Jag blev gravid när jag var 14 och sa till min mamma dagen jag tog graviditetstestet på ungdomsmottagningen. Jag ringde abortmottagningen direkt och fick en tid på min födelsedag ... Det gick i alla fall bra, jag var bara i vecka 6 så det blev bar en medicinsk abort. Aborten gick bra. Jag mådde lite illa på sjukhuset och spydde två gånger dock. Jag blödde några dagar och hade blodblandade flytningar i några dagar till. Jag har alltid varit osäker på hur jag kände mig efteråt. Jag kände att jag gjorde fel men att jag ändå inte kunde ta hand om ett barn.

Frågor och svar

Kan man bli gravid via badvattnet?

Jag och min pojkvän hade sex. Han kom i kondomen, men precis när han dragit av den så satte vi oss i ett badkar. Kan jag bli gravid via vattnet?

Frågor och svar

Hur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Till toppen av sidan