Panik - lämna sidan!
Graviditet

Graviditetstest

Ett graviditetstest kan ge ett snabbt och säkert svar om graviditet. Du kan gå till en ungdomsmottagning och göra testet, eller så kan du köpa och göra det själv. Det går att testa ungefär vid den tid då mensen skulle ha kommit.

Graviditetstest, foto

Var kan jag göra testet?

Du kan göra ett graviditetstest på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral. Där kostar det oftast ingenting.

Du kan även köpa graviditetstest på ett apotek, i många mataffärer eller på internet. 

Alla graviditetstester mäter ett hormon som bildas i kroppen när du har blivit gravid. Halten av hormonet mäts i ditt kiss. Testerna på mottagningar och testerna man gör själv hemma är lika säkra.

På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider när det går att lämna urinprov för graviditetstest. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Det är bra att göra testet på en mottagning, eftersom du kan få prata med en barnmorska direkt där.

  • Om du är gravid och är osäker på om du vill fortsätta graviditeten kan du prata med barnmorskan om dina funderingar.
  • Om du är gravid och vill fortsätta graviditeten berättar barnmorskan vad du behöver göra för att till exempel boka en tid hos mödravården.
  • Om du är gravid och vill göra abort kan barnmorskan berätta hur det går till. Hen kan också hjälpa dig att komma i kontakt med en abortmottagning.
  • Om du inte är gravid kan du prata med barnmorskan om skydd mot graviditet så du inte riskerar att bli gravid nästa gång du har slidsamlag.
  • Om du inte är gravid men försöker bli det kan du prata med barnmorskan om vad du kan göra för att öka möjligheten till det.
  •  

När går det att testa?

Det finns olika sorters graviditetstester. Med de flesta kan du få reda på om du är gravid ungefär när du skulle ha fått din mens.

Har du oregelbunden mens eller vet du inte när du skulle ha haft din mens? Då kan du göra ett graviditetstest tre veckor efter det tillfälle som du tror att du kan ha blivit gravid.

Gör ett nytt test efter ungefär en vecka även om testet visade att du inte är gravid men du tror att du ändå kan vara det. Till exempel för att du inte har fått din mens eller har andra tecken på graviditet.

Det är samma tider som gäller om du går till en mottagning för att göra graviditetstest. Alltså att det går att testa när du skulle ha fått mens.  

Det finns graviditetstester som du kan göra tidigare än när du skulle ha fått mens. På förpackningen kan du läsa mer om vad som gäller för just det test du använder.

Graviditetstester mäter ett särskilt hormon i kisset

Det finns många olika graviditetstest. De kan funka och se lite olika ut, men alla test brukar vara i form av en sticka. De har en del som ska suga upp kiss för att kunna mäta graviditetshormonet i kroppen. 

Det går att kissa i en mugg och doppa stickan i kisset, eller hålla i stickan och kissa på den direkt. 

När får jag svar?

Svaret på testet brukar komma efter några minuter. 

En del tester visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Du får hjälp att tolka resultatet om du gör testet på en ungdomsmottagning eller någon annan mottagning. Om du gör testet hemma, läs i bruksanvisningen hur du ska göra och hur du ska tolka resultatet.

Hur pålitligt är testet?

Ett graviditetstest är mycket säkert om du har följt instruktionerna i bruksanvisningen. Du kan lita på testet om det visar att du är gravid. Men om du har varit gravid och fått missfall eller har gjort abort kan hormonnivån vara hög upp till en månad efteråt. 

Testerna som du köper själv och testerna som du gör på en mottagning ger lika säkra resultat.

Vad händer efter testet? 

En del som gör graviditetstest funderar inte så mycket innan de gör testet. En del tänker och känner mycket beroende på vad man önskar att testet ska visa. Det är vanligt med många olika känslor när resultatet kommer.  Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg eller inget speciellt. Ibland växlar känslorna. 

Du kan alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest.

Mer på UMO

Graviditet

Innehåll om graviditet.

Artikel

Tecken på graviditet

Det vanligaste tecknet på graviditet är att mensen inte kommer. Men det finns även andra tecken.

Artikel

Att få besked om en graviditet

Du kan uppleva det på många olika sätt om du får veta att du är gravid eller har gjort någon annan gravid. Du kan bli glad, förvånad, rädd eller ledsen eller växla mellan olika känslor.

Artikel

Akuta metoder - kopparspiral och akut p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid även om du redan har haft ett oskyddat slidsamlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

UMO-podden

Reportage: "Hon sa att hon var gravid"

43. "Jag visste inte hur jag skulle reagera eller tänka. Det här var inget jag var beredd på överhuvudtaget".

Till toppen av sidan