Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Sjuksköterska

Gustav Stenson berättar om sitt jobb som sjuksköterska på en ungdomsmottagning.

Foto av sjuksköterskan Gustav Stenson.

Vad innebär ditt jobb?

– Jag träffar unga som kommer till ungdomsmottagningen med olika funderingar eller problem. Ofta handlar frågorna om sex, kroppen och relationer. Ibland åker jag ut till skolor för att svara på frågor och ibland kommer klasser och andra grupper på studiebesök till ungdomsmottagningen.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Du kan egentligen komma till mig med vilka frågor eller problem som helst. Om jag inte kan hjälpa till så brukar jag veta var du kan få hjälp i stället.

– De flesta vill prata om olika könssjukdomar och testa om de har någon könssjukdom. Många har funderingar om kroppen. Till exempel kan det handla om prickar på penisen eller pungentrång förhud eller kort sträng.

– Du kan också prata om sexualitet med mig. Och om det är något som du inte tycker funkar sexuellt, som till exempel tidig utlösning och erektionsproblem

– Det går också bra att komma till mig om du bara behöver någon att prata med.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Åh, allt med det här jobbet är roligt! Att träffa så många olika unga personer. Det känns kul att få vara med och hjälpa dem som har problem. Och att hjälpa andra från att få problem. Det är roligt att prata om sexualitet som är en viktig del i mångas liv.

Mer på UMO

Egna berättelserVar inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

ArtikelUndersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

Till toppen av sidan