Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Akuta metoder - kopparspiral och akut p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat slidsamlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

Det kan finnas olika anledningar till att du kan behöva använda en akut metod för att förhindra graviditet efter ett slidsamlag. Det kan bero på att du inte använde något skydd. Men det kan också vara så att det finns en risk att skyddet du använde inte funkade, till exempel om kondomen sprack, att du glömde att ta ditt p-piller eller har kräkts upp det.

Att använda kopparspiral som akutmetod

Den säkraste akuta metoden om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag är att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen kan sättas in upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag.

Metoden passar speciellt bra om du sen vill ha kvar spiralen som ett långvarigt skydd mot graviditet. Kopparspiralen kan sitta kvar i fem år om du vill.

Läs mer om kopparspiral här.

En pillerkarta med ett på. Foto.

Akut-p-piller som skydd

Det andra sättet att försöka förhindra en graviditet om du haft oskyddat samlag eller skyddet inte funkade är akut-p-piller.

Akut-p-piller innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller skjuts fram. Akut-p-piller avbryter alltså inte en graviditet och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.

Var kan jag få tag i akut-p-piller?

Du kan köpa ett akut-p-piller receptfritt på ett apotek. Ibland kan du få ett akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller kvinnoklinik.

Du som går till en ungdomsmottagning för att få akut-p-piller kan även få en ny tid för att göra ett graviditetstest senare. Du kan också göra ett klamydiatest. Du kan dessutom få råd om hur du kan skydda dig mot graviditet och könssjukdomar framöver, om du vill ha det.

Hur använder jag akut-p-piller?

Ibland kallas akut-p-piller för dagen efter-piller, men du måste inte ta tabletten första dagen efter samlaget. Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till tre dygn efter ett samlag. Den sorten innehåller hormonet levonorgestrel. Exempel på såna akut-p-piller är Postinor och Norlevo. En annan sort som innehåller ämnet ulipristal kan du ta upp till fem dygn efter samlaget. Det akut-p-pillret heter EllaOne. Du kan få tag i båda sorterna på ett apotek eller på en ungdomsmottagning.

Ju tidigare du tar tabletten desto mindre risk är det att du blir gravid.

Om du har missat ditt p-piller, p-ring eller p-plåster

Du ska välja ett akut-p-piller som innehåller hormonet levonorgestrel, som Postinor eller Norlevo, om du använder p-piller, p-ring eller p-plåster. Det beror på att dessa preventivmedel kan påverka effekten av ElleOne.

Samtidigt som du tar ditt akut-p-piller (Postinor eller Norlevo) ska du börja på en ny karta med p-piller alternativt en ny p-ring eller ett nytt p-plåster. Du ska använda något annat skydd, som kondom om du har samlag under de kommande sju dagarna.

Efter att du tagit ett akut-p-piller

Efter att du tagit ett akut-piller kan du må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.

När du har tagit ett akut-p-piller är det vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat. Det är också vanligt med mellanblödningar. Oavsett om du får din mens som väntat eller inte, ska du alltid göra ett graviditetstest efter tre till fyra veckor efter att du tagit akut-p-pillret, för att vara säker på att du inte blivit gravid.

Vad kostar akut-p-piller?

Du får betala för akut-p-pillret om du köper det själv på ett apotek. Hur mycket det kostar kan variera, men det brukar vara ungefär 140-280 kronor. På ungdomsmottagningen behöver du inte betala för akut-p-pillret.

Hur säkert är akut-p-piller?

Akut-p-piller minskar kraftigt risken för graviditet efter oskyddat samlag. Risken att bli gravid minskar ju snabbare efter samlaget du tar pillret. Det som kan påverka skyddet är om du nyss har haft ägglossning. Gör därför alltid ett graviditetstest tre-fyra veckor efter att du tagit tabletten.

Det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet om du kräks eller om du har diarré inom tre timmar efter att du har tagit tabletten. Därför måste du ta en ny tablett så fort som möjligt, annars kan det hända att du blir gravid.

Vad som gäller för just det akut-p-piller du tar kan du läsa i bipacksedeln. Bipacksedeln är den lapp som ligger i förpackningen när du får eller köper ditt akut-p-piller. Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller hud- och könsmottagning om du känner dig osäker.

Hur ofta kan jag ta akut-p-piller?

Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som andra preventivmedel och kroppen påverkas mer, eftersom dosen av hormoner är högre i akut-p-piller.

Behöver du ofta ta akut-p-piller kanske du ska fundera över att skaffa något annat skydd. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hud- och könsmottagning för att få råd om vad som kan passa just dig.

Det finns ingen gräns för hur många gånger per menscykel du kan ta ett akut-p-piller. Det är bättre att ta ett akut-p-piller flera gånger under samma menscykel än att låta bli.

Fördelar

  • Bra nödlösning för att minska risken för graviditet om du haft samlag utan att skydda dig.

Nackdelar

  • Akut-p-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Hormonet i akut-p-piller kan påverka dig så att du tillfälligt får till exempel mellanblödningar, huvudvärk eller illamående.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

ArtikelAtt prata om menvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

Fråga UMOKan man bli gravid av försatsen?

Jag och min kille hade oskyddat samlag igår men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Kan jag ha blivit gravid av försatsen ändå?

Till toppen av sidan