Akut p-piller

Akut-p-piller är en tablett som du kan ta efter ett oskyddat samlag för att minska risken att bli gravid. Det är bra att ta tabletten så snabbt som möjligt, ju tidigare desto mindre är risken att bli gravid. Du kan använda akut-p-piller om ni glömde skydda er eller om det skydd ni använde inte funkade.

En pillerkarta med ett på. Foto.
En pillerkarta med ett på. Foto.

Akut-p-piller är ett sätt att försöka förhindra graviditet om du haft sex utan att använda skydd.

Du kan också ta ett akut-p-piller om det finns en risk att skyddet du använde inte funkade, till exempel om kondomen sprack, om du har glömt att ta ett p-piller eller har kräkts upp ditt p-piller.

Tabletten innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller skjuts fram. Akut-p-piller avbryter alltså inte en graviditet och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.

Var kan jag få tag i akut-p-piller?

Du kan köpa ett akut-p-piller receptfritt på ett apotek. Ibland kan du få ett akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller kvinnoklinik.

Du som går till en ungdomsmottagning för att få akut-p-piller kan även få en ny tid för att göra ett graviditetstest senare. Du kan också göra ett klamydiatest. Du kan dessutom få råd om hur du kan skydda dig mot graviditet och könssjukdomar framöver, om du vill ha det.

Hur använder jag akut-p-piller?

Ibland kallas akut-p-piller för dagen efter-piller, men du måste inte ta tabletten första dagen efter samlaget. Men ju tidigare du tar tabletten desto mindre risk är det att du blir gravid.

Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till tre dygn efter ett samlag och en sort som du kan ta upp till fem dygn efter samlag. Du kan få tag i båda sorterna på ett apotek eller på en ungdomsmottagning.

När du har tagit ett akut-p-piller är det vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat. Det är också vanligt med mellanblödningar. Oavsett om du får din mens som väntat eller inte, ska du alltid göra ett graviditetstest efter tre till fyra veckor efter att du tagit akut-p-pillret, för att vara säker på att du inte blivit gravid.

Efter att du tagit ett akut-piller kan du må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.

Akut-p-pillret påverkar vanliga p-piller

EllaOne är det akut-p-piller som du kan ta upp till fem dygn efter att du har haft samlag. Det är det akut-p-piller som oftast rekommenderas.

Det är viktigt att veta att EllaOne påverkar skyddet du får om du äter p-piller. Du ska därför välja ett annat akut-p-piller än just EllaOne om du redan äter p-piller och har missat ett piller. Välj då istället Norlevo eller Postinor”.

Du är skyddad mot graviditet när du har tagit p-piller i 7 dagar i sträck om du tagit den andra sortens akut-p-piller, som till exempel Norlevo eller Postinor.

Vad kostar akut-p-piller?

Om du köper akut-p-piller receptfritt på ett apotek får du betala för det. Hur mycket det kostar kan variera, men det brukar kosta ungefär 140-280 kronor. På ungdomsmottagningen behöver du inte betala för akut-p-pillret.

Hur säkert är akut-p-piller?

Akut-p-piller minskar kraftigt risken för graviditet efter oskyddat samlag. Risken att bli gravid minskar ju snabbare efter samlaget du tar pillret. Det som kan påverka skyddet är om du nyss har haft ägglossning. Gör därför alltid ett graviditetstest tre-fyra veckor efter att du tagit tabletten.

Det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet om du kräks eller om du har diarré inom tre timmar efter att du har tagit tabletten. Därför måste du ta en ny tablett så fort som möjligt, annars kan det hända att du blir gravid.

Vad som gäller för just det akut-p-piller du tar kan du läsa i bipacksedeln. Bipacksedeln är den lapp som ligger i förpackningen när du får eller köper ditt akut-p-piller. Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller hud- och könsmottagning om du känner dig osäker.

För att vara säker på att du inte har blivit gravid bör du göra ett graviditetstest ungefär tre till fyra veckor efter att du har tagit tabletten.

Hur ofta kan jag ta akut-p-piller?

Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som andra preventivmedel och kroppen påverkas mer, eftersom dosen av hormoner är högre i akut-p-piller.

Behöver du ofta ta akut-p-piller kanske du ska fundera över att skaffa något annat skydd. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hud- och könsmottagning för att få råd om vad som kan passa just dig.

Det finns ingen gräns för hur många gånger per menscykel du kan ta ett akut-p-piller. Det är bättre att ta ett akut-p-piller flera gånger under samma menscykel än att låta bli.

Fördelar

  • Bra nödlösning för att minska risken för graviditet om du haft samlag utan att skydda dig.

Nackdelar

  • Akut-p-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Hormonet i akut-p-piller kan påverka dig så att du tillfälligt får till exempel mellanblödningar, huvudvärk eller illamående.

Att använda kopparspiral som akutmetod

Den säkraste akuta metoden om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag är att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen kan sättas in upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag.

Metoden passar speciellt bra om du sen vill ha kvar spiralen som ett långvarigt skydd mot graviditet. Kopparspiralen kan sitta kvar i fem år om du vill.

Till toppen av sidan