Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Akuta metoder - kopparspiral och akut p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid även om du redan har haft ett oskyddat slidsamlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

Anledningar till att du kan behöva använda en akut metod

Det kan finnas olika anledningar till att du kan behöva använda en akut metod för att förhindra graviditet efter ett slidsamlag.

  • Det kan bero på att du inte använde något skydd.
  • Det kan finns en risk att skyddet du använde inte funkade, till exempel att kondomen sprack, att du glömde att ta ditt p-piller eller har kräkts upp det.

Kopparspiral som akutmetod

Den säkraste akuta metoden om du vill minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag är att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen kan sättas in upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag.

Kopparspiralen sätts in av en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex- och samlevnadsmottagning. Du kan även få en spiral på en gynekologisk mottagning.

En fördel med kopparspiral är att du kan ha kvar den som ett långvarigt skydd mot graviditet om du behöver det.

Gör ett graviditetstestet tre till fyra veckor efter att du har satt in kopparspiralen, för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Vill du inte ha kvar spiralen kan du ta ut den när att du har gjort graviditetstestet. Kopparspiralen kan sitta kvar i fem år om du tycker att den funkar bra som preventivmetod.

Läs mer om kopparspiral här.

En pillerkarta med ett på. Foto.

Akut-p-piller som skydd

Det andra sättet att försöka förhindra en graviditet om du haft oskyddat samlag eller skyddet inte funkade är akut-p-piller.

Akut-p-piller innehåller ett hormon som skjuter fram ägglossningen. Akut-p-pillret avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan har hunnit bli befruktat  och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.

Hur snart behöver jag ta ett akut-p-piller?

Ibland kallas akut-p-piller för dagen efter-piller, men du måste inte ta tabletten dagen efter samlaget. Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag. Det akut-p-pillret heter Ellaone och innehåller ämnet ulipristal.

Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den sorten innehåller hormonet levonorgestrel. Exempel på såna akut-p-piller är Postinor och Norlevo.

Den första sorten är effektivare än den senare.

Oavsett vilken sorts akut-p-piller du väljer så är det bra att äta tabletten så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare du äter tabletten, desto mindre är risken att du blir gravid.

Du kan få tag i båda sorterna på ett apotek eller på en ungdomsmottagning. På ungdomsmottagningen är akut-p-piller gratis.

Om du glömt p-piller, p-plåster eller p-ring

Men du ska välja ett akut-p-piller med levonorgestrel (Postinor eller Norlevo), om du använder p-pillerp-ring eller p-plåster. Det beror på att dessa preventivmedel kan påverka effekten av Ellaone.

Samtidigt som du tar ditt akut-p-piller ska du fortsätta ta dina p-piller som vanligt. Eller sätta i en ny p-ring eller ett nytt p-plåster. Du ska också använda kondom om du har slidsamlag under de kommande sju dagarna. Här kan du läsa mer om hur du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller.

Efter att du tagit ett akut-p-piller

De flesta får inga biverkningar efter att ha tagit ett akut-piller men du kan må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.

När du har tagit ett akut-p-piller är det vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat. Det är också vanligt med mellanblödningar. För att vara säker på att du inte blivit gravid ska du alltid göra ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du tagit akut-p-pillret oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Var kan jag få tag på akut-p-piller?

Du kan köpa akut-p-piller receptfritt på apotek. Du kan också gå till en ungdomsmottagning för att få ett akut-p-piller. Där kan du även få en ny tid för att göra ett graviditetstest senare. Du kan också testa dig för könssjukdomar. Dessutom kan du få råd om hur du kan skydda dig mot graviditet och könssjukdomar framöver, om du vill ha det.

Även andra mottagningar som en sex- och samlevnadsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning kan hjälpa till med akut-p-piller, graviditetstest och preventivmedelsrådgivning.

Vad kostar akut-p-piller?

Du får betala för akut-p-pillret om du köper det själv på apotek. Hur mycket det kostar beror på vilken sort och var du köper det. På ungdomsmottagningen är akut-p-piller gratis.

Hur säkert är akut-p-piller?

Akut-p-piller minskar risken för graviditet efter oskyddat samlag. Risken att bli gravid minskar ju snabbare efter samlaget du tar pillret. Det som kan påverka om akut-p-piller förhindrar graviditet eller ej är om du nyss har haft ägglossning. Då kan det hända att du blivit gravid även om du tagit ett akut-p-piller. Gör därför alltid ett graviditetstest tre-fyra veckor efter att du tagit tabletten.

Det är inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet om du kräks eller om du har diarré inom tre timmar efter att du har tagit tabletten. Därför måste du ta en ny tablett så fort som möjligt om det händer, annars finns det risk för att akut-p-pillret inte har någon effekt.

Vad som gäller för just det akut-p-piller du tar kan du läsa i bipacksedeln. Det är den lapp som ligger i förpackningen när du får eller köper ditt akut-p-piller. Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning om du känner dig osäker.

Hur ofta kan jag ta akut-p-piller?

Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som ett preventivmedel.

Behöver du ofta ta akut-p-piller kanske du ska fundera över att skaffa ett effektivare skydd mot graviditet. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning för att få råd om vad som kan passa just dig.

Det finns ingen gräns för hur många gånger per menscykel du kan ta ett akut-p-piller. Ta ett akut-p-piller varje gång du haft oskyddat samlag även om det är under samma menscykel.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Artikel

Att prata om mensvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Mens

Innehåll om mens.

Frågor & svar

Kan man bli gravid av försatsen?

Jag och min kille hade oskyddat samlag igår men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Kan jag ha blivit gravid av försatsen ändå?

Till toppen av sidan