Panik - lämna sidan!

Kurator

Lisa Jobson berättar om sitt jobb som kurator på en ungdomsmottagning.

Kurator Lisa Jobson. Foto

Vad innebär ditt jobb?

– Som kurator på en ungdomsmottagning träffar jag unga som behöver prata med någon om sina tankar och funderingar. Jag möter dem i olika situationer. De flesta möter jag en och en, men jag träffar också ungdomar i olika grupper. Det kan vara när skolklasser besöker mottagningen eller när vi blir inbjudna till fritidsgårdar.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Mitt jobb innebär att lyssna på frågor och funderingar, och att stötta och ge råd. Det handlar ofta om relationer. Många vill prata om sin familj, sina vänner eller sin flickvän eller pojkvän. När vi pratar om kärlek leder det ofta vidare till att vi pratar om hur du själv mår.

– Vi kan tillsammans jobba med att stärka din självkänsla och att hitta det som du är bra på. När du jobbar med din självkänsla handlar det ofta om att upptäcka vem du är. Många är rätt kritiska mot sig själva, jag tror att det nog gäller de flesta av oss. Det är lätt att glömma att tänka på det som vi är bra på.

– Du kan också prata med mig om du känner oro för framtiden. Många känner också en längtan efter att få mer kontroll över det som händer i livet. Ibland pratar vi om att livet är som en berg- och dalbana. Du har bra perioder då allt är toppen men du har också dåliga perioder. Det är lätt att bli orolig när man inte mår bra. Men att må dåligt ibland tillhör livet. När du går igenom svårare stunder lär du dig hur du kan hantera dessa på ett bra sätt. Du lär dig också mer om hur du själv fungerar och det stärker självkänslan.

– Ibland kan det krävas lite mod att våga gå ut och möta livet och alla dess utmaningar. Tillsammans hittar vi lusten och viljan att göra det även när det känns tungt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste med mitt jobb är att möta alla fina ungdomar. Det finns så mycket livslust och kreativitet hos dem. De jag möter får ibland kämpa för att hitta sin plats i samhället. Men de har en stark vilja och lust att göra något bra i livet. Jag tycker att det är viktigt att prata om kärlek, sexualitet och relationer och det får jag göra på ungdomsmottagningen.

Mer på UMO

Svara varandraHur var det för er första gången hos kuratorn?

Jag har tänkt på att gå till kurator på ungdomsmottagningen för första gången och ta tag i mina problem. Så jag har några frågor.

Svara varandraÄr mina problem för små för kuratorn?

Jag har länge haft ganska mycket ångest över saker och övertänker mycket. Mitt självförtroende är inte heller så bra vilket leder till att jag ofta tänker på min kropp.

Fråga UMOSka jag berätta för kuratorn om de sexuella övergreppen?

Om jag skulle berätta om detta för kuratorn, kommer hen då att gå vidare med detta och anmäla det? Eller gäller tystnadsplikten?

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

Till toppen av sidan