Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Psykologen

Eva Holmberg berättar om sitt jobb som psykolog på en ungdomsmottagning.

Foto av psykologen Eva Holmberg

Vad innebär ditt jobb?

– Jag träffar och pratar med unga som av olika anledningar mår dåligt. Förhoppningsvis leder samtalen till att de börjar må bättre. Många som kommer till mig är nervösa och oroliga för vad samtalet kommer att innebära. Det är inte konstigt att det är så.

– Det är naturligt att det känns nervöst när du ska träffa en helt okänd person och berätta om svåra saker och varför du mår dåligt. Därför tycker jag det är jätteviktigt att jag ser till att samtalet blir så bra som möjligt. Det kan jag till exempel göra genom att ställa frågor så att samtalet kommer igång och flyter på bra.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Det är först och främst samtalet i sig som hjälper. Då pratar vi om många olika saker. Ofta ställer jag många frågor för att både du och jag förstå hur du mår. Det behövs också för att vi ska komma fram till hur du ska göra och tänka för att börja må bättre. De allra flesta behöver också få kunskaper om hur hjärnan funkar. Till exempel varför man får ångest, vad känslor är till för, hur stress påverkar och så vidare. Då blir det lättare att förstå sig själv.

– Jag gör också en del övningar. Bland annat använder jag en stor whiteboardtavla som antingen jag eller du skriver på. Om du till exempel vill jobba med din självkänsla kan vi skriva upp alla negativa och elaka tankar som du tänker om dig själv och som sänker din självkänsla. Sen pratar vi om hur du skulle kunna tänka annorlunda, på ett sånt sätt som stärker självkänslan.

– När vi kommit fram till vilka tankar som skulle kunna vara till hjälp så skriver någon av oss upp dem på tavlan. En del brukar fota av whiteboardtavlan för att lättare komma ihåg det vi pratat om. Du kan också få hemuppgifter. Det gör att du lättare kan fortsätta jobba med dina problem även efter samtalet.

– Ibland räcker det inte att bara ha samtal med mig. Då pratar vi om vilken mer hjälp som skulle behövas. När vi kommit fram till vad som skulle vara bra kan jag hjälpa till med att ordna möten med andra om det behövs. Det kan till exempel vara med socialtjänsten, skolan, föräldrar eller andra vårdnadshavare, bup eller med vuxenpsykiatrin.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste är att få träffa och hjälpa unga. Ofta kan jag med ganska få samtal hjälpa till att hitta lösningar och nya sätt att hantera saker och situationer på. Det är jättehärligt när den jag träffar börjar må bättre. Jag blir glad varje gång jag märker att någons självkänsla blir bättre och personen själv börjar hitta lösningar på sina problem.

– Livet har både har härliga och jobbiga stunder. Att få unga att förstå det och att hjälpa dem med hur de hanterar växlingarna däremellan är också något av det bästa i mitt jobb.

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Egna berättelserVåga be om hjälp

Idag så är jag mer än 100 dagar+ skadefri och jag känner mig grymt stolt!

UMO-poddenMår jag tillräckligt dåligt för att få hjälp?

01. "Jag sökte hjälp på en ungdomsmottagning när jag mådde dåligt, men det var nära att jag la på luren innan de svarade."

ArtikelSkolpsykolog

Kristina Taylor berättar om sitt jobb som skolpsykolog.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

Till toppen av sidan