Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

Adrian 19 år ska testa sig för hiv, klamydia och gonorré. UMO-podden får följa med till ungdomsmottagningen i Sundsvall när han träffar barnmorskan Carina och proverna tas.

– Första gången jag testade mig kändes pirrig och jag var nervös inför att prata om mitt könsorgan, men efteråt kände jag mig mer vuxen, säger Adrian.

En sak som han varit nervös för är att han ska träffa på någon före detta partner i väntrummet. Än så länge har det aldrig hänt.

På ungdomsmottagningen träffar Adrian barnmorskan Carina. De kommer överens om att testerna ska tas med en tops i analöppningen, ett blodprov från armen och genom att han lämnar ett urinprov. 

– Om man inte vill testa sig kan jag till exempel boka in en ny tid. Vi gör aldrig något mot någons vilja, säger Carina.

– Att testa sig är inte så hemskt som vissa tror. Det går snabbt och smidigt och det känns så mycket skönare efteråt, säger Adrian.

Mer på UMO

ArtikelAtt testa sig

Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av någon könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Du behöver inte testa dig om du aldrig har haft sex med någon.

ArtikelSmittskyddslagen

Det finns en särskild lag som är till för att minska spridningen av allvarliga sjukdomar, till exempel vissa sexuellt överförbara infektioner. Du måste testa dig om du kan ha fått en av de sjukdomarna, men du behöver inte betala för att göra det.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Till toppen av sidan