Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Om ungdomsmottagningen

Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Foto på väntrum på ungdomsmottagning.
Du kan boka en tid på ungdomsmottagningen, eller gå dit på så kallat drop-in. En del mottagningar kan hjälpa dig genom videosamtal.
En ungdomsmottagning är en mottagning där du som är ung kan få hjälp med olika saker. 
 
Här är exempel på vad du kan få hjälp med:

Du kan ta med dig någon till besöket på mottagningen om du vill. Till exempel en kompis, ett syskon eller en vuxen.

Vid vilken ålder får jag gå till ungdomsmottagningen?

Det är olika på olika mottagningar mellan vilka åldrar de tar emot unga. Men du brukar få hjälp på en ungdomsmottagningen från att du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år. Kontakta den mottagningen du vill komma till för att höra vad som gäller hos just dem. 

Hur gör jag om jag vill få hjälp av en ungdomsmottagning?

Du kan kontakta vilken ungdomsmottagning du vill i hela landet. Det vanligaste är att ringa och boka en tid. Många mottagningar har tider någon gång i veckan när du kan gå dit utan att boka tid. Det kallas drop-in.

Ungdomsmottagningar på nätet

Det finns online-mottagningar som kan hjälpa dig genom videosamtal.  Du kan behöva ladda ner en app för att det ska funka.

Öppettider

En del ungdomsmottagningar har öppet alla vardagar. Andra har öppet särskilda tider varje vecka.

Vem ska jag träffa?

På ungdomsmottagningar jobbar personer med olika yrken. Det kan finnas barnmorskor, läkare, kuratorer,  psykologer, sjuksköterskor, psykoterapeuter och ibland andra personer. 

Du behöver inte veta vem du ska träffa när du kommer dit, det får du hjälp med av den som du först pratar med.

Behöver någon veta att jag har pratat med någon där?

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Ingen som jobbar på mottagningen får berätta att du har kontaktat dem eller vad du har sagt. Men det finns vissa undantag. Här kan du läsa mer om sekretess och tystnadsplikt.

Vad kostar det?

Det kostar inget att besöka ungdomsmottagningen om du är under 18 år. På de flesta mottagningar kostar det inget om du är över 18 heller. På några ställen kostar det samma som på en vårdcentral.

Ibland kan du få betala en avgift om du inte kommer till ett bokat besök. Men det kan vara olika på olika mottagningar. Avboka ditt besök om du inte kan komma, du kan ofta göra det via mottagningens e-tjänster.

När du får skydd mot graviditet eller annan medicin som skrivs ut på recept, betalar du när du hämtar medicinen på apoteket. Ett recept är ett meddelande från mottagningen till apoteket.

Andra ställen du kan få hjälp av

Här är några andra ställen du kan kontakta:

Mer på UMO

Ungdomsmottagningen

Innehåll om ungdomsmottagningen.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Frågor & svar

Kan jag gå till vilken ungdomsmottagning jag vill?

Jag är egentligen från Stockholm och är skriven där men pluggar i Uppsala. Kan jag gå till en ungdomsmottagning i Uppsala eller måste jag gå till en ungdomsmottagning i Stockholm?

Egna berättelser

Mår bättre tack vare ungdomsmottagningen och UMO

Varje gång jag behöver hjälp så gör jag samma sak: besöker hemsidan och letar efter svar eller hjälp, eller så besöker jag ungdomsmottagningen. Så var inte rädd och ha självförtroende!

Artikel

Om du inte är nöjd med vården

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med vården.

Egna berättelser

Var inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

Svara varandra

Hur var första gången på ungdomsmottagningen?

Hur var upplevelsen och hur kom ni fram till vem ni skulle/ville prata med?

Frågor & svar

Var kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

Till toppen av sidan