Om ungdomsmottagningen

Du kan gå till en ungdomsmottagning om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Foto på väntrum på ungdomsmottagning.
En ungdomsmottagning är en mottagning för unga, där du kan få hjälp med olika saker. Du kan gå dit från att du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år. Det är olika på olika mottagningar. Här är exempel på vad du kan få hjälp med:

Vad kostar det att gå till ungdomsmottagningen?

Om du är under 18 år kostar det inget. På de flesta mottagningar kostar det inget om du är över 18 heller. På några ställen kostar det samma som på en vårdcentral.

När du får skydd mot graviditet eller annan medicin som skrivs ut på recept, betalar du när du hämtar medicinen på apoteket. Ett recept är ett meddelande från mottagningen till apoteket.

På många ungdomsmottagningar är skydd mot graviditet gratis, men inte på alla.

Hur gör jag om jag vill gå till en ungdomsmottagning?

Du får gå till vilken ungdomsmottagning du vill i hela landet. Det vanligaste är att ringa och boka en tid. Många mottagningar har tider någon gång i veckan när du kan gå dit utan att boka tid. Det kallas drop-in.

Öppettider

En del ungdomsmottagningar har öppet alla vardagar. Andra har öppet särskilda tider varje vecka.

Vem ska jag gå till?

På ungdomsmottagningar jobbar personer med olika yrken. Barnmorska och kurator finns på alla mottagningar, och det finns nästan alltid en läkare.

Du behöver inte veta vem du ska träffa när du kommer dit, det får du hjälp med av den som du först pratar med.

Behöver någon veta att jag har varit där?

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Ingen som jobbar på mottagningen får berätta att du har varit där, eller vad du har sagt. Men det finns vissa undantag. Här kan du läsa mer om sekretess och tystnadsplikt.

Andra ställen du kan gå till

Hit kan du gå om du inte kan eller vill gå till en ungdomsmottagning:

  • En vårdcentral.
  • En skolsköterska eller skolkurator om du går i skolan.
  • Studenthälsan, om du går på universitet eller högskola.
  • En barnmorskemottagning, om du behöver hjälp med preventivmedel.
  • En hud- och könsmottagning, som oftast finns i anslutning till ett sjukhus och kan heta olika saker, som sex- och samlevnadmottagning, sexuell hälsa, könsmottagning eller STI/STD-mottagning.
  • Bup eller annan psykologisk mottagning.
  • En tjejjour.
  • RFSL.

Vad tyckte du om den här texten?

Mer på UMO

Till toppen av sidan