Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Ont i penisen

Det kan vara obehagligt att ha ont i penisen eftersom det är en känslig kroppsdel. Ibland kan det sluta göra ont av sig själv, men det kan också vara viktigt att du söker vård.

En hand som håller över underlivet utanpå byxorna, illustration.
Det finns flera olika anledningar till att du kan få ont i penisen. Ibland går det över av sig själv men ibland kan du behöva söka vård för att få hjälp.

Du kanske tycker att det känns pinsamt att få penisen och pungen undersökt om du inte gjort det tidigare. Men den du träffar är van att undersöka ungas könsorgan och tycker inte att det är något konstigt.

Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral om du är osäker på om du bör söka vård, eller om du undrar över något. Du kan också ringa telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Ibland kan det vara svårt att veta om det gör ont i penisen eller i pungen. Det kan också vara svårt att veta exakt var det gör ont. Här kan du läsa mer om några vanliga anledningar till att det gör ont i penisen.

Det gör ont efter att du har onanerat eller haft sex

Penisen kan kännas öm eller få små rosaröda områden som är ömma om du till exempel har onanerat mycket eller haft mycket sex. Det är ofarligt och går över av sig själv.

Du kan också få små blåmärken på penisen. Det beror på att ett blodkärl har klämts så att det har spruckit. Det är också ofarligt och går över av sig själv.

Det svider när du kissar

Att det svider när du kissar kan bero på en könssjukdom om du har haft oskyddat sex. Då är det viktigt att du testar dig för könssjukdomar. Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud- och könsmottagning.        

Det kan också bero på en urinvägsinfektion eller en inflammation i urinröret. På 1177.se kan du läsa mer om urinvägsinfektion och när du ska söka vård.

Ollonet är ömt eller känsligt

Ibland kan ollonet vara extra känsligt så att det gör ont även av lätt beröring. Det kan kännas ömt, svida eller bränna. Det kan bero flera olika saker till exempel på om du tidigare har haft trång förhud. Ollonet blir då känsligt för beröring eftersom det tidigare skyddades av förhuden hela tiden. Du kan också ha ett mycket känsligt ollon även om du har förhuden kvar.

En annan vanlig anledning kan vara att du tvättar penisen ofta eller att du tvättar den med tvål eller duschkräm. Det kan göra huden torr, irriterad och ömtålig. Det är lagom att tvätta underlivet en gång om dagen och det räcker att använda ljummet vatten. 

Ibland kan det vara en hudsjukdom som gör att du får besvären, då kan du behöva söka vård för att få behandling mot sjukdomen. Men innan du söker vård kan det vara bra att prova att bara tvätta med ljummet vatten på penisen under några dagar för att se om det går över av sig själv.

Förhårdnader som kan vara ömma och göra ont

Blodkärl och lymfkärl som finns på penisen kan bli inflammerade. Det kan kännas som förhårdnader som kan vara ömma och göra lite ont. Det är ofarligt men för att få veta säkert bör du bli undersökt.

”Bruten” penis

Om penisen råkar böjas kraftigt när du har stånd kan svällkroppar och hinnan runt dem skadas. Det kallas ibland penisfraktur eller bruten penis, även om det inte finns något ben i penisen som kan brytas. Det är en mycket ovanlig skada, men om det händer är det viktigt att snabbt söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning för att bli undersökt.

Mer på UMO

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Artikel

Ont i pungen

Det finns många olika anledningar till att man har ont i pungen. Om det onda inte går över snabbt eller blir värre ska du ta det på allvar och kolla upp vad det beror på.

Till toppen av sidan