Att tvätta penisen

Det är lagom att tvätta penisen ungefär en gång om dagen. Du kan göra rent genom att dra tillbaka förhuden och gnugga lite runt ollonet. Det räcker att använda ljummet vatten. Om du tvättar dig ofta eller använder tvål kan huden bli uttorkad och börja klia och svida.

Anledningen till att man bör tvätta under förhuden är att det där bildas smegma, som är smuligt och lite vitaktigt. Det är det som ibland också kallas för flensost.

Dusch som det rinner vatten ur, illustration.
Dusch som det rinner vatten ur, illustration.

Smegmans funktion är att hålla ollonet mjukt och skydda mot bakterier och svamp. Smegma är alltså något bra men eftersom det bildas nytt hela tiden bör den gamla tvättas bort, annars börjar bakterier växa och det luktar illa.

Tvättar du dig inte på länge kan du få infektioner under förhuden.

Om du har svårt att dra tillbaka förhuden och tvätta där är den antagligen för trång. Då kan du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp. 

Det är också viktigt att tvätta området runt penisen, i ljumskarna och under och runt pungen eftersom det finns mycket svettkörtlar där. Om du inte gör rent där kan det börja lukta.

Inte bra att tvätta för mycket

Att tvätta penisen en gång om dagen med ljummet vatten brukar räcka för att den ska hållas ren. Om du tvättar penisen flera gånger om dagen, eller använder tvål eller duschkräm kan huden bli uttorkad och få små sprickor. Det kan klia och svida, och göra ont om du har sex. Om huden är torr kan du smörja med en oparfymerad olja eller mjukgörande kräm.

Att tvätta penisen mycket kan också göra att man får röda, glansiga och upphöjda prickar på ollonet. De är ofarliga och brukar försvinna av sig själv om man tvättar sig mindre. Om du får prickar som inte försvinner, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få råd.

Till toppen av sidan