Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Att tvätta penisen

Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet.

En duschslang som sprutar vatten.
Tvätta könet ungefär en gång om dagen. Tvättar du för ofta kan huden bli torr och få sprickor som gör ont.

puberteten börjar det bildas smegma under förhuden. Det är smuligt och vitaktigt, och kallas ibland också för flensost.

Smegman håller ollonet mjukt och skyddar mot bakterier och svamp. Smegma är alltså något bra, men behöver ändå tvättas bort eftersom det hela tiden bildas nytt. Gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och det börjar lukta illa. Du kan få infektioner om du inte tvättar dig på länge.

Trång förhud kan göra det svårt att tvätta

Vissa kan ha svårt att dra tillbaka förhuden och tvätta där. Det beror antagligen på att du har för trång förhud. Då kan du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp. 

Det bildas inte lika mycket smegma om du är omskuren. Det är ändå bra att tvätta sig en gång om dagen, även om du inte har förhud.

Det är också bra att tvätta området runt penisen som ljumskarna och under och runt pungen. Eftersom man svettas mycket där kan det kan börja lukta om du inte gör det.

En gång om dagen är lagom

Det är lagom att tvätta könet en gång om dagen. Det är bra om vattnet är ljummet eller varmt eftersom kallt vatten inte gör rent lika bra.

Huden på könet kan bli torr om du tvättar för mycket. Då kan det bli små sprickor och det kan svida eller göra ont, till exempel när du rör på dig eller om du har sex.

Smörj könet med oparfymerad olja eller mjukgörande kräm och undvik att använda tvål om huden på penisen är torr. 

Att tvätta penisen mycket kan också göra att man får röda, glansiga och upphöjda prickar på ollonet. De är ofarliga och brukar försvinna av sig själv om man tvättar sig mindre. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du får prickar som inte försvinner.

Mer på UMO

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Frågor & svar

Hur ska jag tvätta mig efter att ha opererat förhuden?

Jag klarar inte av att dra tillbaka förhuden, för att jag är så nervös och har ont.

Artikel

Prickar och knottror på penisen och pungen

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Det är naturligt, men om något gör ont eller om du undrar över något kan du kontakta till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Till toppen av sidan