Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Kort sträng

Strängen är hudbandet som sitter fast på ollonets undersida och i förhuden. Den är inte lika töjbar som resten av förhuden, och ibland är den lite kort och kan brista. Det är inte farligt att strängen brister och det läker oftast av sig själv.

Anatomisk bild av en penis med ollon, sträng, penisskaft och pung, illustration.
Strängen sitter på ollonets undersida. Är den kort kan det kännas spänt och eller göra lite ont när du får stånd.

En kort sträng kan göra att ollonet böjer sig lite neråt. Det kan du märka när du har stånd, då det kan kännas spänt eller göra lite ont. 

Sprickor och läkning

De flesta får inga problem av att ha en kort sträng, men ibland kan det bli en liten spricka och i ovanliga fall kan strängen gå av helt när du har stånd.

Eftersom det händer när du har stånd och penisen är full med blod brukar det börja blöda, men det är ofarligt. Det slutar ganska fort eftersom penisen snabbt blir slak, och blodet i penisen minskar.

Så här gör du om du får en spricka

Det räcker med att tvätta penisen med ljummet vatten om du får en spricka i strängen eller om den går av. Det kan göra lite ont eller svida efteråt, men det är inte farligt. Strängen läker på någon eller några veckor, och det är normalt att det läker lite långsammare än andra sår.

Försök att minska gnidningen mot strängen om du onanerar eller har samlag, så läker såret snabbare. Du kan minska gnidningen genom att använda kondom och låta bli att dra tillbaka förhuden innan du sätter på kondomen.

Strängen brukar automatiskt bli lite längre när den läker efter att du har fått en spricka och då blir den mindre spänd. Det kan bli sprickor i den om och om igen om strängen är väldigt kort. Då behöver den göras längre genom en liten operation. Operationen går snabbt och du får bedövning i penisen.

Att ta hjälp

Kontakta en ungdomsmottagning, eller en vårdcentral för att få hjälp att avgöra om strängen behöver opereras. Dit kan du också gå om du har ont när du har sex, till exempel när du har samlag eller onanerar. Där kan du även få hjälp med en undersökning efter att du har fått en spricka i strängen och oroar dig för det, eller om du har problem trots att det gått några veckor sen du fick en spricka i strängen. Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige.

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag har fått en spricka på strängen, vad ska jag göra?

Det gör ont där när jag drar tillbaka förhuden och när jag har sex. Finns det någon behandling?

Egna berättelser

Det var helt ok att få penisen och pungen undersökta

Så kom dagen då det var dags. Gick dit anmälde mig o satt mig i väntrummet. Sen kom en kvinna och ropade upp mig och jag gick in till hennes rum.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Till toppen av sidan