Kort sträng

Strängen är hudbandet som sitter fast på ollonets undersida och i förhuden. Den är inte lika töjbar som resten av förhuden, och ibland är den lite kort och kan brista. Det är inte farligt att strängen brister och det läker oftast helt av sig själv.

Anatomisk bild av en penis med ollon, sträng, penisskaft och pung, illustration.

Strängen, eller frenulum som den egentligen heter, sitter fast på ollonets undersida och i förhuden. Strängen är inte lika töjbar som resten av förhuden, och hos en del är den lite kort. Det kan göra att ollonet böjer sig lite neråt. Det kan du märka när du har stånd, då det kan kännas stramt eller göra lite ont. 

Sprickor och läkning

För de flesta är det inga problem att ha en kort sträng. Men om den är för kort kan det göra ont när du har sex, till exempel när du har samlag eller onanerar. Ibland kan den också brista, och då brukar det bli en liten spricka.

Eftersom strängen brister när du har stånd och penisen är full med blod brukar det börja blöda, men det är ofarligt. Det slutar ganska fort eftersom penisen snabbt blir slak, och blodet i penisen minskar. Strängen kan också gå av helt, men det är mycket ovanligt.

Det räcker med att tvätta med ljummet vatten om du får en spricka i strängen eller om den går av. Efteråt kan det göra lite ont eller svida.

Försök att minska gnidningen mot strängen om du onanerar eller har samlag, så läker såret snabbare. Du kan minska gnidningen genom att använda kondom och låta bli att dra tillbaka förhuden innan du sätter på kondomen.

Strängen brukar automatiskt bli lite längre när den läker efter att du har fått en spricka och då blir det mindre stramt. Är strängen väldigt kort kan det bli sprickor i den om och om igen. Då kan den behövas göras längre genom en liten operation. Operationen går snabbt och du får bedövning i penisen. Efter läkningen kan det bli ett litet ärr på ollonets undersida, hos en del syns ingenting alls.

Att ta hjälp

Kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan eller en vårdcentral för att få hjälp att avgöra om strängen behöver opereras. Dit kan du också gå om du fortfarande har ont eller problem trots att det gått några veckor sen du fick en bristning i strängen. Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige.

Att få en spricka i strängen eller att strängen går av innebär inte att du får några problem med att få stånd eller ha sex i framtiden.

Till toppen av sidan