Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Flytningar från penisen

Flytningar från penisen är nästan alltid ett tecken på en infektion. Det kan till exempel bero på en könssjukdom, om du har haft oskyddat samlag med någon. Kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral för bli undersökt om du får flytningar från penisen.

Flytningar är en vätska som kommer från urinröret som inte är kiss eller utlösning. Det är ofta en grumlig vätska som kommer från urinröret. Den kan vara vit- eller gulaktig i färgen. Ibland kan den lukta lite illa, som en lukt du inte är van vid från penisen.

Flytningar från penisen beror oftast på någon infektion i urinröret. Det kan till exempel vara en sexuellt överförd infektion, även kallat könssjukdom, som klamydia eller gonorré. Men det kan också bero på något annat, till exempel en inflammation. Så även om du inte har haft sex med någon är det bra att ta reda på orsaken till flytningarna. 

Att det kommer en genomskinlig vätska ur urinröret när du blir upphetsad beror inte på någon sjukdom. Det kallas för försats. Det är inte samma sak som en flytning. 

Könssjukdomar som ger flytningar

Du kan få infektioner som klamydia, mykoplasma och gonorré om du har samlag med någon utan kondom. Ofta ger klamydia och gonorré inga symtom men de kan göra att du får flytningar från penisen. Det är viktigt att du testar dig om du misstänker att du kan ha en könssjukdom.   

Kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral för att testa dig om du har flytningar från penisen. För klamydia kan du även beställa test på nätet, på en del ställen i landet ingår även test mot gonorré. 

Undersökningar

På mottagningen får du träffa en barnmorska, sjuksköterska eller läkare och beskriva dina besvär. Barnmorskan, sjuksköterskan eller läkaren ställer sen frågor för att kunna förstå vad flytningarna kan bero på. Ibland kan det behövas en undersökning av penisen och pungen. Det brukar inte göra ont och den som gör undersökningen är van vid att göra den. 

Läs mer om undersökning av penisen och pungen. 

Du får lämna olika typer av prover

Du kan få lämna ett urinprov. Därför är det bra att inte ha kissat på minst en timme innan du kommer till mottagningen. Ett urinprov kan visa om du har till exempel en urinvägsinfektion eller en könssjukdom. 

Du får behandling om du har en könssjukdom

Om testerna visar att du har en könssjukdom får du behandling. Klamydia, gonorré och mykoplasma behandlas med antibiotika. Du ska inte ha sex med någon annan under tiden som du behandlas, eftersom du fortfarande är smittsam och kan överföra sjukdomen till någon då.  

Mer på UMO

Egna berättelser

Det var helt ok att få penisen och pungen undersökta

Så kom dagen då det var dags. Gick dit anmälde mig o satt mig i väntrummet. Sen kom en kvinna och ropade upp mig och jag gick in till hennes rum.

Frågor & svar

Vad är den gulaktiga vätskan från penisen?

Varje morgon när jag vaknar så har det runnit ut nåt gult i kalsongerna. Det luktar inget, det kliar inte och jag har inte heller ont. Vad kan det vara?

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Artikel

Penisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

Till toppen av sidan