Panik - lämna sidan!

Omskuren penis

Förhuden sitter över penisens yttersta del, ollonet. Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl.

Bild av en penis som visar delarna penisskaft, ollon, urinrörsmynning och sträng, illustration.

Det finns många olika anledningar till att förhuden opereras bort, så kallad omskärelse. Det kan handla om religion, tradition eller kultur. Då brukar operationen göras redan under barndomen och då brukar hela förhuden tas bort.

Omskärelse av små barn får bara göras av en läkare eller av en person som har ett särskilt tillstånd. Enligt svensk lag ska den som blir omskuren få bedövning av en läkare eller sjuksköterska.

Du kan också omskäras av medicinska skäl, till exempel om du har trång förhud. Då görs operationen ofta före eller under tonåren. Du får bedövning eller är sövd under operationen. Läkaren kan då behöva ta bort hela förhuden eller en del av den. Själva operationen går snabbt att göra, och du får åka hem från mottagningen samma dag. 

Penisen kan vara lite svullen i några veckor efter operationen. Det brukar inte göra ont men det kan kännas ömt i några veckor.

Sex med omskuren penis     

Förhuden finns för att skydda ollonet, där huden är extra tunn och känslig. Om förhuden tas bort kan till exempel underläder skava mot ollonet. Det gör att huden på ollonet med tiden blir lite tjockare och lite mindre känslig.

För vissa kan det innebära att det tar lite längre tid att få orgasm och utlösning. En del tycker att det är något bra. Andra tycker att sexlivet blir sämre.

Onani om du är omskuren

För många är det vanligaste sättet att onanera att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Du kan behöva hitta andra sätt att onanera om du är omskuren. Det kan vara skönt att använda glidmedel eller oparfymerad olja när du onanerar om du har en omskuren penis. En bra olja är till exempel barnolja som finns i de flesta mataffärer. Glidmedel finns att köpa på apotek och på nätet.

Till toppen av sidan