Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Omskuren penis

Förhuden sitter över penisens yttersta del, ollonet. Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl.

Bild av en penis som visar delarna penisskaft, ollon, urinrörsmynning och sträng, illustration.
Huden på ollonet på en omskuren penis blir med tiden lite tjockare och mindre känsligt eftersom den inte har någon skyddande förhud.

Det finns många olika anledningar till att förhuden opereras bort, så kallad omskärelse. Det kan handla om religion, tradition eller kultur. Då brukar operationen göras redan under barndomen och då brukar hela förhuden tas bort.

Omskärelse av små barn får bara göras av en läkare eller av en person som har ett särskilt tillstånd. Enligt svensk lag ska den som blir omskuren få bedövning av en läkare eller sjuksköterska.

Du kan också omskäras av medicinska skäl, till exempel om du har trång förhud. Då görs operationen ofta före eller under tonåren. Du får bedövning eller är sövd under operationen. Läkaren kan då behöva ta bort hela förhuden eller en del av den. Själva operationen går snabbt att göra, och du får åka hem från mottagningen samma dag. 

Penisen kan vara lite svullen i några veckor efter operationen. Det brukar inte göra ont men det kan kännas ömt i några veckor.

Sex med omskuren penis     

Förhuden finns för att skydda ollonet, där huden är extra tunn och känslig. Om förhuden tas bort kan till exempel underläder skava mot ollonet. Det gör att huden på ollonet med tiden blir lite tjockare och lite mindre känslig.

För vissa kan det innebära att det tar lite längre tid att få orgasm och utlösning. En del tycker att det är något bra. Andra tycker att sexlivet blir sämre.

Onani om du är omskuren

För många är det vanligaste sättet att onanera att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Du kan behöva hitta andra sätt att onanera om du är omskuren. Det kan vara skönt att använda glidmedel eller oparfymerad olja när du onanerar om du har en omskuren penis. En bra olja är till exempel barnolja som finns i de flesta mataffärer. Glidmedel finns att köpa på apotek och på nätet.

Vad är fördelar och nackdelar med omskärelse av penisen?

I det här klippet från UMO-podden berättar sjuksköterskan Johan hur det funkar med omskärelse av penisen när man inte har problem med förhuden. Han berättar också om fördelarna och nackdelarna med omskärelse.

Mer på UMO

Artikel

Penisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

Artikel

Trång förhud

Förhuden sitter över ollonet för att skydda det. Förhuden ska gå att dra tillbaka över ollonet men det kan vara svårt om den är trång, framför allt när du har stånd. Det är vanligt att förhuden är trång på barn och unga men ofta vidgas den av sig själv under puberteten eller av att du onanerar. Om förhuden fortsätter att vara trång finns hjälp att få.

Till toppen av sidan