Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Omskärelse av penis

Förhuden sitter över penisens yttersta del, ollonet. Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl.

Bild av en penis som visar delarna penisskaft, ollon, urinrörsmynning och sträng, illustration.
Huden på ollonet på en omskuren penis blir med tiden lite tjockare och mindre känslig eftersom den inte har någon skyddande förhud.

Omskärelse av medicinska skäl

Omskärelse kan göras av medicinska skäl, det vanligaste är för att förhuden är för trång. Då görs operationen ofta före eller under tonåren. Läkaren kan behöva ta bort hela förhuden eller en del av den. Själva operationen går snabbt. Du får bedövning eller är sövd under operationen och kan åka hem från mottagningen samma dag.

Det brukar inte göra ont efter operationen, men penisen kan vara lite svullen och öm i några veckor.

Omskärelse av religiösa och kulturella skäl

Omskärelse kan även göras på grund av religion, tradition eller kultur. Då brukar operationen göras redan i barndomen och det är vårdnadshavarna som bestämmer om barnet ska omskäras. Men om pojken är så stor att han kan förstå ska han få information om vad omskärelse innebär. Då får omskärelsen inte heller utföras om barnet inte själv vill.

Enligt svensk lag får omskärelse av små barn bara göras av en läkare eller av en person som har ett särskilt tillstånd. Inför omskärelsen ska barnet ska få bedövning.

Sex med omskuren penis

Förhuden finns för att skydda ollonet, där huden är extra tunn och känslig. Om förhuden tas bort kan till exempel underläder skava mot ollonet i början. Det gör att huden på ollonet med tiden blir lite tjockare och lite mindre känslig.

För vissa kan det innebära att det tar lite längre tid att få orgasm och utlösning. En del tycker att det är något bra. Andra tycker att sexlivet blir sämre.

Onani om du är omskuren

För många är det vanligaste sättet att onanera att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Du kan behöva hitta andra sätt att onanera om du är omskuren. Det kan vara skönt att använda glidmedel eller oparfymerad olja när du onanerar om du har en omskuren penis. En bra olja är till exempel barnolja som finns i de flesta mataffärer. Glidmedel finns att köpa på apotek och på nätet.

Frågor och funderingar kring omskärelse?

Omskärelse handlar inte bara om kroppen utan kan också påverkar identiteten. Det kan kännas bra och viktigt att vara omskuren av religiösa eller kulturella skäl. Men man kan också tycka att det känns fel och vara ledsen och besviken över att man inte själv har fått bestämma om man ville bli omskuren eller inte.

Har du frågor om omskärelse, både mediciska frågor eller om du vill prata om känslor kring det kan du ta kontakt med en ungdomsmottagning eller prata med skolsköterskan om du går i skolan. 

Vad är fördelar och nackdelar med omskärelse av penisen?

I det här klippet från UMO-podden berättar sjuksköterskan Johan hur det funkar med omskärelse av penisen när man inte har problem med förhuden. Han berättar också om fördelarna och nackdelarna med omskärelse.

Mer på UMO

Svara varandra

Vad gör ni tjejer när ni går in tillsammans på toaletten?

Vad gör tjejer egentligen när de går in flera på toaletten samtidigt?

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Hur blir jag hård när det väl gäller?

Idag var andra gången jag hade problem med mitt stånd. Den blir inte hårdare halvhård, eller ”softish”. Det har varit riktigt pinsamt båda gångerna. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra.

Svara varandra

Spelar storleken någon roll?

Jag har en liten snopp och jag är rädd att jag aldrig kommer tappa oskulden för att den är så liten?

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Svara varandra

Trång förhud och kort sträng - hur ska jag våga berätta?

Jag vet inte riktigt om jag vågar fråga mina föräldrar om hjälp med att söka vård för detta.

Frågor och svar

Vad kan man göra åt pungsvett?

Det känns ofräscht och kan även lukta illa. Spelar det nån roll om man rakar pungen eller inte?

Egna berättelser

Jag har liten penis och ser fördelarna

Om du håller på med sport eller dylikt så kan det vara smidigare med en kuk som är lite mer kompakt.

Svara varandra

Har ni tips för att inte tappa ståndet vid sex?

Vi har försökt ha sex flera gånger men vi har inte lyckats eftersom jag alltid tappar ståndet när det väl är dags.

Svara varandra

Känner mig obekväm att byta om med andra!

Jag tror att en av anledningarna är att jag inte gillar mitt kropp /snopp. Vad ska man göra? Om det ens finns något att göra?

Till toppen av sidan