Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan de kliande utslagen runt könsorganet vara?

Fråga

Jag har börjat få utslag runt könsorganet. Det kliar väldigt mycket, vilket resulterar i att jag är helt sönderriven och röd. Vad kan det vara?

Svar

Utslag och klåda runt könsorganen kan bero på flera olika saker.

Rakning
Om du har rakat könshåret kan det ha blivit inflammationer i hårsäckarna. Det kan ge klåda. Det kan också ge röda eller mörka utslag. Färgen på utslagen kan variera beroende på om du har ljus eller mörk hud.

Det är viktigt att vara extra försiktig om du rakar dig på och runt könsorganet eftersom huden där är känsligare än på resten av kroppen.

Du ska tänka på att tvätta rent innan rakningen och använda raklödder eller rakgel och en ren hyvel. Det minskar risken för inflammationer.

För mycket tvättning
Klåda kan orsakas av att huden är torr, för att du tvättat dig för ofta eller med tvål eller duschkräm. Det räcker att tvätta huden runt könsorganet en gång om dagen med ljummet vatten. Om huden är torr kan du smörja med till exempel en oparfymerad hudkräm eller barnolja.

Skabb eller flatlöss
Utslag och klåda kan vara symtom på flatlöss eller skabb. Flatlöss är knappt två millimeter stora och ser ut som små krabbor. De äter blod och trivs bäst i könshåret. Flatlössens bett kilar väldigt mycket. Även om det är svårt är det bäst att försöka låta bli att klia eftersom såren kan bli infekterade.

Skabb är ett litet djur som tar sig in i huden och gör gångar där de lägger ägg. Skabb ger stark klåda, särskilt på natten. Det kan klia så mycket att du river upp blödande sår. Det kan också bli små rödaktiga knottror eller blåsor på huden.

Gå till en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral för en undersökning om du tror att du kan ha skabb eller flatlöss.

Eksem
Dina besvär kan också bero på eksem. Då får du röda, torra utslag, som det ibland kan komma vätska ifrån. Vätskan kommer från mycket små, knappt synliga blåsor som går sönder, torkar in och blir till fjällande hud. Ofta kliar det mycket och det kan då vara svårt att låta bli att riva på huden.

För att få veta vad dina besvär beror på och hur du kan behandla dem kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Prickar och knottror på penisen och pungen

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Det är naturligt, men om något gör ont eller om du undrar över något kan du kontakta till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Artikel

Prickar och knottror på snippan

Alla har prickar och knottror på och runt snippan, det är naturligt. Men om något gör ont eller om du undrar över något, kan du kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, gynekologisk mottagning eller barnmorskemottagning.

Artikel

Hår på kroppen

De allra flesta har hår på kroppen. När du kommer i puberteten får du mer hår på kroppen. En del personer gillar sitt hår, andra inte. Det är vanligt att få besvär med prickar och irriterad hud om du tar bort hår, men det finns saker du kan göra för att minska besvären.

Artikel

Behåller du ditt hår på kroppen?

Hur gör du med ditt hår på kroppen? Behåller du det eller tar du bort det? Och hur gör andra?

Till toppen av sidan