Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad kan de kliande utslagen runt könsorganet vara?

Fråga

Jag har börjat få utslag runt könsorganet. Det kliar väldigt mycket, vilket resulterar i att jag är helt sönderriven och röd. Vad kan det vara?

Svar

Utslag och klåda runt könsorganen kan bero på flera olika saker.

Rakning
Om du rakat könshåret kan det ha blivit inflammationer i hårsäckarna. Det kan ge röda utslag och klåda. Det är viktigt att vara extra försiktig om du rakar dig på och runt könsorganet eftersom huden där är känsligare.

Du ska tänka på att tvätta rent innan rakningen och använda raklödder eller lite duschtvål och en ren hyvel. Det minskar risken för inflammationer.

För mycket tvättning
Klåda kan orsakas av att huden är torr, för att du tvättat dig för ofta eller med tvål eller duschkräm. Om huden är torr kan du smörja med till exempel en oparfymerad hudkräm eller barnolja.

Skabb eller flatlös
Utslag och klåda kan vara symtom på flatlöss eller skabb. Flatlöss är knappt två millimeter stora och ser ut som små krabbor. De äter blod och trivs bäst i könshåret. Flatlössens bett kilar väldigt mycket. Även om det är svårt är det bäst att försöka låta bli att klia eftersom såren kan bli infekterade.

Skabb är ett litet djur som tar sig in i huden och gör gångar där de lägger ägg. Skabb ger stark klåda, särskilt på natten. Det kan klia så mycket att du river upp blödande sår. Det kan också bli små rödaktiga knottror eller blåsor på huden.

Eksem
Dina besvär kan också bero på eksem. Om du har eksem får du röda, torra utslag, som det ibland kan komma vätska ifrån. Vätskan kommer från mycket små, knappt synliga blåsor som går sönder, torkar in och blir till fjällande hud. Ofta kliar det mycket och det kan då vara svårt att låta bli att riva på huden.

För att få veta vad dina besvär beror på och hur du kan behandla dem kan du kontakta en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan