Undersökning av penisen och pungen

Att få sin penis eller pung undersökt går snabbt och gör inte ont. För många är undersökningen en positiv upplevelse, som ger svar på sånt som du har undrat över.

En vanlig anledning till att vilja göra en undersökning är för att man har sett något på penisen eller pungen som man undrar över, som prickar, knottror eller utslag. En annan anledning kan vara att man har något besvär, som att det svider, kliar, gör ont eller att förhuden är för trång.

Hur går en undersökning till?

Undersökningen görs av en barnmorska, sjuksköterska eller läkare. 

Närbild på händer i plasthandskar som känner på en penis och pung, illustration.
Närbild på händer i plasthandskar som känner på en penis och pung, illustration.

När du kommer brukar du först få några frågor, om varför du vill bli undersökt, om du har blivit undersökt förut, och du får berätta om du har haft samlag eller annat sex.

Det är för att den som undersöker ska veta om hen ska titta efter något särskilt, och vilka undersökningar hen ska göra.

Den som ska undersöka berättar hur undersökningen går till. Även under undersökningen brukar den som undersöker berättar vad hen gör och ser.

Undersökning av penisen

Vid en undersökning av penisen brukar du få ligga ner på en brits, ibland kan det hända att du får stå upp. Den som undersöker har plasthandskar på sig, håller i penisen och tittar på penisens hud. Då kan hen också undersöka om det är något särskilt som du undrar över.

Om du inte är omskuren dras förhuden tillbaka, och insidan av förhuden och ollonet undersöks. Om det behövs ta några prover från blåsor, sår eller urinrörsöppningen görs det också.

Undersökningen av pungen

Pungen kan ibland undersökas när du står upp men det är vanligast att du får ligga ner. En undersökning av pungen innebär att den som undersöker känner på testiklarna, och på bitestiklarna. Bitestiklarna kan du själv känna som ett knöligt bihang bredvid testiklarna.

Hur känns undersökningen?

Första gången du blir undersökt kan det kännas lite ovant. Men att få sin penis eller pung undersökt är enkelt, går snabbt och gör inte ont. Det kan vara en positiv upplevelse, som ger svar på sånt som du har undrat över.

Om du är orolig eller om något känns fel eller gör ont kan du säga det till den som undersöker. Du har rätt att ställa frågor eller avbryta undersökningen när du vill.

Av vilka anledningar kan du behöva undersökas?

Det finns många anledningar till du kan behöva göra en undersökning. Här är några av de vanligaste.

Könssjukdomar

Om du har fått vårtor, blåsor eller sår efter att ha haft oskyddat sex görs en undersökning för att se om det kan vara till exempel kondylom eller herpes. Kondylom kan bara hittas på det sättet, det finna inga andra sätt att testa sig för den könssjukdomen. Herpes undersöks också, men samtidigt kan ett prov tas direkt från det som kan vara en blåsa eller sår.

Om du har börjat få flytningar från urinröret kan det vara ett tecken på en könssjukdom, som klamydia, gonorré eller mykoplasma. Ett prov av flytningarna kan då tas från urinrörsöppningen.

Infektion under förhuden

Tecken på en infektion under förhuden kan vara att det kliar, svider, svullnar, att huden fjällar och det kan komma ut lite var från under förhuden.

Det beror på att det kan samlas bakterier eller svamp under förhuden som orsakar besvär, en så kallad balanit. Orsaken är ofta att huden först har torkats ut av tvål när man tvättar under förhuden.

Känna på testiklarna

Pungen kan undersökas för att du har känt knölar som du är osäker på vad det är, om en testikel har ändrat storlek eller om du är öm eller svullen i pungen.

Fler vanliga anledningar

Andra anledningar till att göra en undersökning är om det är svårt att dra tillbaka förhuden, eller att det har blivit en spricka som inte läker i strängen på penisen.

Om du har besvär med utslag, att huden är irriterad eller att det kliar kan också någon behöva titta på det för att ta reda på orsaken.

Det är vanligt med funderingar om olika prickar eller knottror som syns på penisen och pungen. I många fall är det helt naturliga talgkörtlar eller penila papler på kanten av ollonet.

Var kan du göra en undersökning?

Du kan gå till en ungdomsmottagningvårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Du kan också gå till en mottagning för män, det får du göra om du har en penis oavsett vilken könsidentitet du har.

Vad kostar det att göra en undersökning?

Att undersöka sig på en ungdomsmottagning är gratis. Går du till en vårdcentral eller en hud- och könsmottagning brukar det kosta som ett vanligt besök hos en sjuksköterska eller läkare. Men att testa sig för de könssjukdomar som finns i smittskyddslagen är alltid gratis på alla mottagningar.

Du kan själv undersöka pungen

Det är bra att själv undersöka sin pung ibland. Genom att undersöka pungen då och då lär du dig hur testiklarna och bitestiklarna brukar kännas. Det gör det lättare att upptäcka förändringar.

Ett bra tillfälle att undersöka pungen är när du står i duschen eller tar ett varmt bad. Pungen blir mjukare och lättare att undersöka när den är varm.

  • Låt pungen vila i ena handen.
  • Använd den andra handens tumme och pekfinger.
  • Ta en testikel åt gången och undersök den med tummen och pekfingret.
  • Avsluta med att undersöka hela pungen genom att känna på den.

Vad ska jag känna efter?

Känn på själva testikeln för att se om det finns någon fast knöl på testikeln. I anslutning till testiklarna kan du känna bitestiklarna som en förtjockning ovanpå och bakom testikeln.

Själva testikeln ska på ytan kännas jämn, slät och lite mjuk om du trycker, den ska inte kännas helt hård. Mindre knölar är oftast ofarliga men det är alltid bra att bli undersökt om du upptäcker en knöl eller något annat som du inte känner igen sen tidigare.

Det är vanligt att den ena testikeln är lite större än den andra. Men om en testikel ökar i storlek eller känns varm, öm, svullen eller gör ont är det också bra att få det undersökt.

Gör det mycket ont och smärtan har kommit plötsligt, bör du söka vård så fort som möjligt. Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Vad tyckte du om den här texten?

Mer på UMO

Till toppen av sidan