Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Prickar och knottror på penisen och pungen

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Det är naturligt, men om något gör ont eller om du undrar över något kan du kontakta till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

En person omgärdad av frågetecken sitter och tittar ner mellan sina ben.
Prickar och knottror på penisen och pungen kan bero på många olika saker. Ofta är de helt naturligt och inget du behöver göra något åt men de kan till exempel bero på en könssjukdom eller att huden blivit irriterad.

Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken i underlivet.

I den här texten kan du läsa om vad de olika prickarna och knottrorna kan vara. Det kan vara olika om de sitter på penisskaftet, förhuden eller pungen eller om de sitter på ollonet.

Prickar på penisskaftet, förhuden eller pungen

Talgkörtlar syns extra tydligt på penisen och pungen

Har du små kulor i huden på penisen eller pungen? De beror oftast på så kallade talgkörtlar. De brukar synas mest när du duschar eller badar varmt.

Talgkörtlar finns på hela kroppen men syns extra tydligt på penisen och pungen efter som huden är extra tunn där och det inte finns något underhudsfett där.

Talgkörtlarna producerar talg som är ett fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. Talgkörtlar är som små, lite upphöjda kulor i huden, som ibland kan vara vita eller gula. Det är talget inne i körteln som ger den färgen.

Talgkörtlar och hårsäckar kan bli inflammerade

Ibland kan talgkörtlar och hårsäckar bli inflammerade. Det kan bero på att du har tagit bort hår, eller om du till exempel har klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar eller se ut ungefär som finnar. De försvinner av sig själv.

Ibland kan blodkärl eller lymfkärl på penisen bli inflammerade. Då kan det kännas som förhårdnader på penisen, som kan ömma och göra lite ont. Det är ofarligt, men är bra att få undersökt av en läkare.

Vårtor eller blåsor kan bero på en könssjukdom

Knottror som ser ut som vårtor eller blåsor kan bero på en könssjukdom om du har haft sex med någon. Herpes kan ge små blåsor som sen blir sår, och kondylom ger vårtor på eller runt könet. Kontakta en ungdomsmottagning om du har frågor eller om du undrar över något.

Prickar på ollonet

Irriterad hud efter samlag

Huden på ollonet kan bli irriterad om du har slidsamlag eller analsamlag. Det kan ge röda prickar, eller små röda områden på ollonet. Det läker av sig själv.

Kondomer kan ge utslag

Du kan få utslag på ollonet om du använder kondomer och är allergisk mot materialet de flesta kondomer är tillverkade av. Det heter latex. Då kan du prova latexfria kondomer för att se om det blir bättre. Utslagen är röda och liknar eksem med små blåsor.

Penila papler är vanlig och helt ofarligt.

Hudtaggar - penila papler

Många har också något som kallas penila papler runt kanten på ollonet. Det är små hudtaggar som ser ut som små prickar eller knottror. Det är ofarligt och brukar inte vara till besvär. Men en del kan irritera sig på hur de ser ut.

Penila papler brukar komma i tonåren och kan bli fler och ändra färg och storlek med tiden. Hos vissa kan knottrorna vara ganska många och finnas runt hela ollonet. Då kallas det ibland för kejsarkrans eller kejsarkrona.

Var kan jag få hjälp?

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en hud- och könsmottagning om du har prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som du undrar över. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Du kan kontakta vården vare sig du sett eller känt prickarna eller knottrorna länge eller nyss upptäckt dem.

Där får du hjälp med att ta reda på vad det är och om du behöver göra någonting åt det. Oftast är prickarna och knottrorna naturliga och ofarliga.

Mer på UMO

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Egna berättelser

Det var helt ok att få penisen och pungen undersökta

Så kom dagen då det var dags. Gick dit anmälde mig o satt mig i väntrummet. Sen kom en kvinna och ropade upp mig och jag gick in till hennes rum.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Till toppen av sidan