Prickar och knottror på penisen och pungen

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Det är naturligt, men om något gör ont eller om du undrar över något kan du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Person som sitter med korslagda ben och tittar ner mot underlivet. Bredvid har hen tankebubblor med frågetecken i, illustration.

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Men hur mycket eller hur synliga kan vara olika för olika personer. Därför kan du inte jämföra dig med någon annan.

Om det är på penisskaftet, förhuden eller pungen

Sånt som kan synas eller kännas är till exempel talgkörtlar, svettkörtlar eller hårsäckar. Precis som på andra delar av kroppen kan man ha olika födelsemärken i underlivet. Om har haft sex med någon kan det man ser ibland vara könssjukdomar som kondylom eller herpes.

Talgkörtlar

Oftast är det talgkörtlar som ser ut som prickar och knottror på penisen och pungen. Talgkörtlarna producerar talg som är ett fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. Talgkörtlar finns överallt på kroppen.

Talgkörtlarna syns tydligt på penisen och pungen för att huden är tunn där och det inte finns något underhudsfett. Talgkörtlar är som små, lite upphöjda kulor i huden, som ibland kan vara vita eller gula. Talget inne i körteln ger den färgen. Talgkörtlarna kan tillfälligt synas mer när du duschar eller badar varmt.

Inflammationer

Körtlar och hårsäckar på penisen och pungen kan bli ibland inflammerade. Det kan bero på att du har tagit bort hår, eller att du till exempel har klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar eller se ut ungefär som finnar. Det läker av sig själv.

Ibland kan blodkärl eller lymfkärl på penisen bli inflammerade. Då kan det kännas som förhårdnader på penisen, som kan ömma och göra lite ont. Det är ofarligt, men är bra att få undersökt av läkare.

Könssjukdomar

Om du har haft sex med någon och får knottror som ser ut som vårtor eller blåsor på penisen eller pungen efter det kan det bero på en könssjukdomHerpes kan ge små blåsor som sen blir sår, och kondylom ger vårtor på eller runt könet.

Om det är på ollonet

Prickar och knottror på ollonet kan vara naturliga hudtaggar, så kallade penila papler. Huden kan också bli irriterad och du kan få prickar efter sex eller om du tvättar ollonet med tvål eller duschkräm.

Ren mellan benen

Det är vanligt att prickar på ollonet beror på att man duschar och tvättar sig för mycket. Då kan huden bli torr och irriterad, och man kan få röda och glansiga prickar på ollonet.

Prickarna brukar försvinna av sig själva om du slutar att använda tvål eller duschkräm när du tvättar penisen, eller tvättar dig mer sällan. Det räcker att  tvätta penisen en gång om dagen, för att hålla dig ren. Dra tillbaka och tvätta under förhuden med ljummet vatten.

Efter samlag

Om du har slid- eller analsamlag kan huden på ollonet irriteras. Det kan ge röda prickar, eller små röda områden på ollonet. Det läker av sig själv.

Kondomer

Du kan få utslag på ollonet om du använder kondomer som är gjorda av latex (gummi) och är allergisk mot det . Då kan du prova plastkondomer för att se om det blir bättre.

Penila papler

Många har också något som kallas penila papler runt kanten på ollonet. Det är små hudtaggar som ser ut som små prickar eller knottror. Det är ofarligt, vanligt och brukar inte vara till besvär, men en del kan irritera sig på dem rent utseendemässigt.

Penila papler brukar dyka upp i tonåren och kan bli fler och ändra färg och storlek med tiden. Hos vissa kan knottrona vara ganska många och finnas runt hela ollonet. Då kallas det ibland för kejsarkrans eller kejsarkrona.

Var kan jag få hjälp?

Gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du har prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som du undrar över. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Ofta går det också bra att gå till en hud- och könsmottagning.

Där får du hjälp med att ta reda på vad det är och om du behöver göra någonting åt det. Du kan ha sett eller känt prickarna eller knottrorna länge, eller nyligen ha upptäckt dem. Oftast är prickarna och knottrorna naturliga och ofarliga.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan