Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Ont i pungen

Det finns många olika anledningar till att man har ont i pungen. Om det onda inte går över snabbt eller blir värre ska du ta det på allvar och kolla upp vad det beror på.

Du kanske tycker att det känns pinsamt att få penisen och pungen undersökt om du inte gjort det tidigare. Men den du träffar är van att undersöka ungas könsorgan och tycker inte att det är något konstigt.

Ibland kan det vara svårt att veta om det gör ont i penisen eller i pungen. Det kan också vara svårt att veta exakt var det gör ont. Här kan du läsa mer om vad det kan bero på om du har ont i pungen.

Du får plötsligt mycket ont

Åk till en akutmottagning på en gång om du plötsligt får mycket ont i pungen. Det kan vara en testikel som har vridit sig och då måste du opereras så fort som möjligt. Hela eller delar av pungen blir ofta röd och svullen.

På testikeln sitter ett litet bihang som också kan vrida sig. Det är mycket vanligare än att själva testikeln gör det. Du kan inte själv veta om det är testikeln eller bihanget som vridit sig. Därför ska du alltid söka vård akut om du plötsligt får mycket ont i pungen

Pungen gör ont och är svullen

Bitestikeln sitter bredvid testikeln. Om det gör mycket ont i pungen kan det bero på att den har blivit inflammerad. Då kan du också känna dig sjuk och få feber. Pungen kan också bli lite svullen. Ibland beror det på en könssjukdom, som klamydia eller gonorré. Kontakta till en vårdcentral eller akutmottagning för att få hjälp.

Ont i pungen som inte går över eller som försvinner och kommer tillbaka

Om det gör ont i pungen och det inte går över eller om det onda kommer och går, är det bra att bli undersökt så snart som möjligt. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller börja med att ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning.

Pungen är öm, röd, svullen och spänd samtidigt som du har ljumskbråck

Om du har ljumskbråck kan ont i pungen bero på att bråcket har blivit inklämt. Det betyder att en bit tarm kommit i kläm och det måste opereras så fort som möjligt. Pungen blir röd, spänd, svullen och öm. Svullnaden sträcker sig ofta upp till ljumsken. Åk till en akutmottagning om du misstänker att du kan ha fått ett bråck.

Ont i pungen efter ett slag på pungen

Du kan få ont om du har fått ett slag mot testiklarna, eller om de har stött i något eller om de har kommit i kläm. Det är oftast ofarligt och går över av sig själv. Det krävs mycket kraft för att testikeln ska skadas. Kontakta en vårdcentral om du är orolig. Kontakta en akutmottagning om pungen gör mycket ont eller svullnar upp.

Om du inte riktigt vet var det gör ont

Ibland kan det göra ont på andra ställen i kroppen, fast det har med penisen eller pungen att göra. Här kan du läsa mer om det och få veta när du ska söka vård.

Ont i penisen och pungen, magen och ryggen

Ont i penisen och pungen kan ibland bero på en inflammation i eller runt prostatakörteln. Det är en körtel som ligger runt omkring urinröret, ungefär där urinröret lämnar urinblåsan och går ut i penisen.

En inflammation i prostatakörteln kallas för prostatit.

Du kan ha ont längst ner i ryggen eller djupt ner i magen om du har prostatit. Det onda kan också stråla ner mot lårens insidor och ut i penisen och pungen.

Du kan också ha svårt att kissa eller behöva kissa oftare än vanligt. Ibland kan det också göra ont att få utlösning. Kontakta en vårdcentral om du tror att du har prostatit.

Du kan också få ont i penisen, pungen, magen och ryggen på grund av spända muskler. Då kan du få hjälp av en fysioterapeut. Hen kan visa dig olika övningar som stärker musklerna i den så kallade bäckenbotten. Fysioterapeuter kallas ibland för sjukgymnaster.

Ont efter att du har varit kåt

Du kan få ont i pungen eller magen om du har varit kåt och upphetsad en lång stund och inte fått utlösning. Det kallas för blue balls. Här kan du läsa om hur det funkar och vad hjälper mot blue balls?

Aktuella artiklar

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Artikel

Ont i penisen

Det kan vara obehagligt att ha ont i penisen eftersom det är en känslig kroppsdel. Ibland kan det sluta göra ont av sig själv, men det kan också vara viktigt att du söker vård.

Till toppen av sidan