Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Sperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Ofta börjar kroppen bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan komma både tidigare och senare.

Droppar och pölar av sperma.
Sperma innehåller både spermier och olika vätskor. Konsistensen, färgen och lukten kan variera från gång till gång.

Sperma kallas också för sädesvätska eller sats och är en blandning av olika vätskor. Vätskorna kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Själva spermierna är egentligen bara en liten del av sperman. Trots det finns det många miljoner spermier i en utlösning. Utlösningen kan antingen rinna eller spruta ut.

Hur bildas spermier?

Spermierna bildas i testiklarna och åker sen till bitestiklarna där de mognar och blir färdiga spermier. Processen tar ungefär sex veckor. Eftersom det bildas nya spermier hela tiden tar de aldrig slut, oavsett hur ofta du får utlösning.

Hur länge lever spermier?

Spermierna överlever väldigt kort tid utanför kroppen, de dör när sperman torkar. Hur lång tid det tar beror på hur varmt det är och på mängden sperma. Det tar längre tid om det är mycket sperma.

I en äggledare eller livmoder kan spermierna leva i upp till en vecka.

Spermierna som mognat i bitestikeln byts ut och ersätts med nya efter en tid. De gamla spermierna åker ut ur kroppen när du får utlösning och när du kissar.

När får jag sperma?

Kroppen börjar ofta bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan börja både tidigare och senare. Du kan vara kåt, onanera eller ha sex med någon och få orgasm redan innan du har börjat bilda sperma.

Om det kommer sperma när du onanerar eller har sex med någon är du könsmogen. Det betyder att du kan göra någon gravid om du har slidsamlag. Det är därför viktigt att använda något skydd, till exempel kondom, om du har slidsamlag och inte vill ha barn.

Hur mycket sperma kommer det?

En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Det kan komma olika mycket sperma beroende på när du hade utlösning senast, hur upphetsad du är och hur länge du har varit upphetsad.

Sperman kan ha olika färg

Sperman kan vara genomskinlig, vit, grå- eller gulaktig. Om den är röd, rosa eller brunröd brukar det bero på att den innehåller blod. Det är vanligt att någon enstaka gång ha färskt blod eller röda strimmor i sperman. Oftast beror det på att något litet blodkärl brustit under tiden du onanerat eller haft sex med någon. Det är ofarligt.

Men om du ofta har rosa, brunröd eller blodblandad sperma ska du kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Det kan bero på en infektion i urinröret eller i testiklarna. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Spermans konsistens

Sperman kan vara tunn som vatten, kletig eller ha små klumpar. Det kan vara olika hur den ser ut och känns från en gång till en annan.

Hur luktar och smakar sperma?

Vad sperman smakar och luktar påverkas delvis av vad du äter och dricker. Lukterna blir ofta starkare och mer koncentrerade om du har druckit för lite vätska. Vad man tycker om smaken och lukten varierar från person till person.

Sperma, graviditet och könssjukdomar

Hur ofta eller sällan du får utlösning spelar ingen någon roll för om det är lätt eller svårt att göra någon gravid. 

Det går inte att bli gravid av att svälja eller få sperma i munnen.

Det är inte farligt att få sperma i munnen eller att svälja det, men vissa könssjukdomar kan överföras på det sättet. För att skydda dig kan du använda kondom när du har munsex med någon.

Sperma i porr

I porr kan det se ut som att det kommer väldigt mycket sperma. Då är det ofta fejkad sperma som sprutas med en hjälp av en pump som inte syns. Om det är fejkad sperma brukar den vara kritvit, medan riktig sperma kan variera i utseende.

Mer på UMO

Kroppen

Quiz om sperma

Testa dina kunskaper om sperma!

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Frågor & svar

Hur vet jag att mina spermier funkar?

Jag undrar var jag kan kolla kvalitén på mina spermier? Jag är orolig att de inte är tillräcklig bra för att kunna få barn.

Svara varandra

Var sprutar ni när ni runkar och får utlösning?

Det är så att jag har precis börjat gilla att onanera. Jag har kommit en gång men jag var inte beredd på att det skulle komma.

Frågor & svar

Kan jag bli gravid av sperman på handen?

Kan jag bli gravid av att få sperma på handen och sen råka ta på snippan?

Artikel

Orgasm

Orgasm får du när du är kåt och den sköna känslan blir som starkast. Du kan få orgasm när du onanerar eller har sex med någon. Orgasmer kan kännas olika starkt och pågå olika länge.

Artikel

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Till toppen av sidan