Panik - lämna sidan!

Sperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Ofta börjar kroppen bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan komma både tidigare och senare.

Olika stora pölar med sperma, illustration.

Sperma kallas också för sädesvätska eller sats och är en blandning av olika vätskor. Vätskorna kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Själva spermierna utgör egentligen bara en liten del av sperman. Trots det finns det många miljoner spermier i en utlösning. Utlösningen kan komma olika kraftigt och antingen rinna eller spruta ut.

Hur bildas spermier?

Spermierna bildas i testiklarna och åker sen till bitestiklarna där de mognar och blir färdiga spermier. Processen tar ungefär två och halv månad. Eftersom det bildas nya spermier hela tiden tar de aldrig slut, oavsett hur ofta du får utlösning.

Hur länge lever spermier?

Spermierna i kroppen byts ut och ersätts med nya efter en tid. De gamla spermierna följer med ut ur kroppen när du får utlösning och när du kissar.

Spermierna överlever väldigt kort tid utanför kroppen, de dör när sperman torkar. Hur lång tid det tar beror på hur varmt det är och på mängden sperma. Det tar längre tid om det är mycket sperma.

I en äggledare eller livmoder kan spermierna leva i upp till en vecka.

När får jag sperma?

Kroppen börjar ofta bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan börja både tidigare och senare. Du kan vara kåt, onanera eller ha sex på annat sätt och få orgasm redan innan du har börjat bilda sperma. Om det kommer sperma när du onanerar eller har sex med någon är du könsmogen.

När du har börjat bilda sperma kan du göra någon gravid. Det därför viktigt att använda något skydd, till exempel kondom, om du har slidsamlag om du inte vill ha barn.

Hur mycket sperma kommer det?

En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Det kan komma olika mycket sperma beroende på när du hade utlösning senast, hur upphetsad du är och hur länge du har varit upphetsad.

Sperman kan ha olika färg

Sperman kan vara genomskinlig, vit, grå- eller gulaktig. Om den är röd, rosa eller brunröd brukar det bero på att den innehåller blod. Det är vanligt att någon enstaka gång ha färskt blod eller röda strimmor i sperman. Oftast beror det på att något litet blodkärl brustit under tiden du onanerat eller haft sex med någon annan. Det är ofarligt.

Om du däremot ofta har rosa, brunröd eller blodblandad sperma ska du kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Det kan bero på en infektion i urinröret eller i testiklarna. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

Konsistensen kan vara olika

Sperman kan vara tunn som vatten, kletig eller ha små klumpar. Det kan vara olika hur den ser ut och känns från en gång till en annan.

Lukten kan påverkas av vad du äter

Vad sperman smakar och luktar påverkas delvis av vad du äter och dricker. Lukterna blir ofta starkare och mer koncentrerade om du har druckit för lite vätska. Vad man tycker om smaken och lukten varierar från person till person.

Graviditet och könssjukdomar

Om du får utlösning ofta eller sällan spelar inte någon roll, och det påverkar inte möjligheterna att göra någon gravid. Det går inte att bli gravid av att svälja eller få sperma i munnen.

Det är inte farligt att få sperma i munnen eller att svälja det, men vissa könssjukdomar kan överföras genom sperma. För att skydda dig kan du använda kondom om du har munsex med någon och inte vet säkert om personen har någon könssjukdom.

Sperma i porrfilmer

Om det i porr ser ut att komma väldigt stora mängder sperma, är det ibland trickfilmat. Då är det konstgjord sperma som sprutas med en hjälp av en pump som inte syns. Om det är fejkad sperma brukar den vara kritvit medan riktig sperma kan variera i utseende.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan