Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Penisstorlek

Många funderar någon gång över storleken på sin penis. Vissa kanske tycker att den är för liten, andra tycker att den är för stor. Hur skönt sex är, både för dig själv och de du har sex med, beror inte på storleken utan på hur ni har sex.

Penisen växer under puberteten. Den brukar ha vuxit klart någon gång när du är mellan 18 och 20 år.

Närbild på penis och pung, illustration.

Hur stor penisen är skiljer sig åt från person till person. Hur stor skillnaden är i storlek mellan när en penis är slak och har stånd varierar också från person till person. För vissa är det nästan ingen skillnad mellan slak och vid stånd, medan skillnaden kan vara stor för andra. Oftast är det så att penisar som är lite större som slaka sväller mindre. Det gör att skillnaderna mellan olika penisar är mindre vid stånd än i slakt tillstånd.

Att jämföra sig med andra

En del börjar tänka på sin penisstorlek när de jämför den med andras eller när de ser penisar på bilder eller i filmer. Då kan det vara bra att tänka på att du ser din egen penis uppifrån medan du oftast ser andras framifrån. Det kan göra att andras penisar ser större ut fast de inte är det. Kameravinkeln kan också göra att en penis ser större ut än vad den är.

Hur långa kan penisar vara? 

De har gjorts flera olika studier av längden på penisar hos män. Alla är gjorda på vuxna och visar att de flesta har en penis som är mellan 8 och 19 centimeter lång vid stånd. I slakt tillstånd är de flesta penisar mellan 4 och 15 centimeter.

Närbild på penis och pung, illustration.

Undrar du om storleken på din penis eller vill bli undersökt kan du prata med någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Omkretsen kan se olika ut

Omkrets betyder hur stor penisen är runtom. De flesta penisar är mellan 6 och 10 centimeter i omkrets när de är slaka, och mellan 8 och 12 centimeter vid stånd. En del penisar är bredast vid roten och smalnar sen av, medan andra har ett smalt penisskaft men ett stort ollon.

När du letar efter en kondom välj den som passar din omkrets. Räkna i så fall stället där penisen är som tjockast.

Kan jag få större penis med läkemedel?

Alla tabletter som säljs för att öka storleken på en penis är bluff. Det finns inga läkemedel som kan göra penisen större.

Närbild på penis och pung, illustration.

På nätet finns olika sajter som säljer tabletter, krämer och liknande som sägs göra penisen större.

Många av de här sajterna kan verka övertygande och det kan se ut som att det finns rekommendationer från läkare eller användare. Men det är bara påhittat av företagen, inga av de där preparaten funkar.

Det finns operationer som gör penisen större, men resultatet brukar visa på penisen när den är slak mer än när den har stånd. Såna operationer kan göra att det blir svårare eller inte går att ha sex efteråt, därför rekommenderas de inte. 

Så här mäter du storleken på din penis 

Mät penisen på ovansidan från penisroten till toppen av ollonet när du har stånd, om du vill mäta hur lång din penis är. Du kan mäta omkretsen genom att lägga ett måttband runt penisen. Mät på tjockaste stället om du vill veta vilken kondom som passar dig bäst.

Bra sex beror inte på penisens storlek

Penisens storlek har ingen betydelse för hur bra sexet blir. Det är istället hur ni har sex som är viktigt för hur bra och skönt det blir, både för dig själv och för de du har sex med. 

Närbild på penis och pung, illustration.

Till exempel kan klitoris ollon som är en av de känsligaste delarna på snippan lättare stimuleras med tungan eller fingrarna än med en penis.

Sex går att ha på många olika sätt. Vad som känns skönt kan skilja sig från person till person, från gång till gång och kan också förändras med tiden.

Använd glidmedel om du har analsamlag för att det ska kännas skönt och lätt att föra in penisen.

Mer på UMO

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Frågor & svar

Kan jag få större penis med tabletter?

Och om det kan vara farligt att äta dem? Har kollat in det på nätet, men tror ni att det finns biverkningar?

Artikel

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Till toppen av sidan