Penisstorlek

Många funderar någon gång över storleken på sin penis. Vissa kanske tycker att den är för liten, andra att den är för stor. Hur skönt sex är, både för dig själv och de du har sex med, beror inte på storleken utan hur ni har sex.

Penisen växer under puberteten. Exakt när den är färdigutvecklad kan skilja sig åt, men puberteten brukar ta slut när du är omkring 18 till 20 år.

Precis som alla andra kroppsdelar så skiljer sig utseendet på penisen åt från person till person. De kan böja sig lite olika vid stånd, och formen kan skilja sig lite åt. En del penisar är bredast vid roten och smalnar sen av, medan andra har ett smalt penisskaft men ett stort ollon.

Närbild på penis och pung, illustration.
Närbild på penis och pung, illustration.

Hur stor skillnaden är i storlek mellan när en penis är slak och har stånd varierar också från person till person. För vissa är det nästan ingen skillnad mellan slak och vid stånd, medan skillnaden kan vara stor för andra. Oftast är det så att penisar som är lite större som slaka sväller mindre. Det gör att skillnaderna mellan olika penisar är mindre vid stånd än i slakt tillstånd.

När du tittar på din egen penis jämfört med andras blir perspektiven som du ser dem från olika. Din egen penis ser du uppifrån medan andras ser du oftast framifrån. Det gör att de kan se olika stora ut trots att det kanske egentligen inte är någon skillnad.

Längd

Det har inte gjorts några studier på penisstorlek hos ungdomar. 

Närbild på penis och pung, illustration.
Närbild på penis och pung, illustration.

En stor undersökning på vuxna visade att nästan alla som var med i studien hade penisar som var mellan 9 och 22 centimeter långa vid stånd. Så det är vanligt att längden varierar mycket

När penisar mäts i undersökningar mäts de på ovansidan av penisen, från penisroten till toppen av ollonet när man har stånd.

Omkrets

När du letar efter en kondom som passar din penis är omkretsen, alltså hur stor penisen är runtom, det som är viktigast. De flesta penisar är mellan sex och tio centimeter i omkrets i slakt tillstånd och mellan åtta och tolv centimeter vid stånd.

Alla tabletter som säljs är bluff

Det finns inga läkemedel som kan öka storleken på penisen. 

Närbild på penis och pung, illustration.
Närbild på penis och pung, illustration.

När du har vuxit färdigt har penisen fått sin bestämda storlek. På nätet finns olika sidor för penisförstorande tabletter, krämer och liknande.

Många av de här sajterna kan verka övertygande och det kan se ut som att det finns rekommendationer från läkare eller användare. Men det är bara påhittat av företagen, inga av de där preparaten funkar utan är bluff.

Bra sex beror inte på penisens storlek

Penisens storlek har ingen betydelse för hur bra sexet blir. Det är istället hur ni har sex som är viktigt för hur bra och skönt det blir, både för dig själv och för dem du har sex med. 

Närbild på penis och pung, illustration.
Närbild på penis och pung, illustration.

Sex går att ha på många olika sätt. Vad som känns skönt kan skilja sig från person till person, från gång till gång och kan också förändras med tiden.

Om du har slidsamlag behövs det ofta stimulering av klitoris ollon för att den du har sex med ska få orgasm. Det görs oftast enklare med tungan eller fingrarna än med penisen.

Om du har analsamlag brukar det vara bra att ta det lugnt och använda glidmedel för att det ska kännas skönt, oavsett storlek på penisen.

Till toppen av sidan