Trång förhud

Förhuden sitter över ollonet som är penisens yttersta del, för att skydda ollonet. Om förhuden är trång kan den vara svår att dra tillbaka, framför allt när du har stånd. Att förhuden är trång är vanligt, och det går alltid att göra någonting åt det.

Anatomisk bild på penisskaft, pung, ollon, urinrörsmynning och förhud, illustration.

Innan man kommer in i puberteten gör det oftast inget att förhuden är trång eftersom man då inte behöver tvätta lika noga där under. Men i puberteten börjar det produceras smegma från körtlar under förhuden. Det måste man tvätta bort för att det inte ska börja lukta.

Hos de flesta sitter den inre delen av penisens förhud fast mot ollonet när de föds. Ibland kan sammanväxningen delvis finnas kvar upp i tonåren och det är inget man behöver göra något åt om det inte ger problem. Så länge som de finns kvar kan inte förhuden dras tillbaka helt.

Under puberteten vidgas även förhuden men det är vanligt att den fortsätter att vara lite trång. Då kan det bli svårt att hålla rent och det ökar risken för infektioner under förhuden. Förhuden ska gå att dra nedanför ollonkanten, även vid stånd, annars kan det göra ont att onanera eller ha samlag.

Kan försvinna under puberteten

Trång förhud kan försvinna av sig själv när under puberteten. Då gör ofta hormonerna i kroppen att förhuden blir mer töjbar och elastisk. Men det är inte alltid trång förhud växer bort av sig själv. Gör den inte det finns det bra hjälp att få.

Vad kan jag göra åt trång förhud?

En trång förhud kan vidgas genom att du till exempel onanerar. Men var inte hårdhänt, det ska inte göra ont, för då kan det bli små sprickor i förhuden. Sprickorna är ofarliga men många sprickor kan göra att förhuden blir stram och då blir det ännu svårare att dra den fram och tillbaka.

Om förhuden känns så trång att det är ett problem bör du söka hjälp på en ungdomsmottagning, hos skolsköterskan eller en vårdcentral. Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige. Till att börja med kan du få smörja in den trånga delen av förhuden med en kortisonsalva. Salvan gör huden blir lite tunnare och töjbar. Sedan kan du själv försöka dra förhuden fram och tillbaka.

Skulle det inte funka och du har besvär kan en läkare behöva ta bort hela eller en del av förhuden. Det är en liten operation som går snabbt. Under operationen är man bedövad, och efteråt brukar man få åka hem direkt. Efter operationen kan det göra lite ont och vara besvärligt i ungefär en till två veckor, på grund av svullnad.

Att ta bort hela eller delar av förhuden kallas för omskärelse. Vissa får förhuden bortopererad redan när de är små. Då görs det oftast av religiösa eller kulturella skäl.

Sök hjälp om förhuden fastnar bakom ollonet

Om du har trång förhud finns en liten risk att den fastnar när den dras tillbaka så att den inte går att dra fram över ollonet. Då påverkas blodcirkulationen och ollonet och förhuden svullnar upp. Om det händer ska du söka vård på en gång.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan