Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Har jag fått svamp på penisen?

Fråga

Jag har en vit gegga på penisen, och ibland är ollonet rött och kliar. Tror ni jag har fått svamp? Finns det nån medicin som hjälper?

Svar

Jag kan inte svara säkert på om det är svamp eller inte, utan att undersöka dig. Men troligtvis beror dina besvär på något annat. Svamp på penisen är nämligen ovanligt.

Den vanligaste anledningen till att penisen blir röd och kliar är att huden är torr. Det kan bero på att du har tvättat penisen för ofta. Eller för att du har använt tvål eller duschkräm som torkar ut. Tvätta inte oftare än en gång om dagen och använd bara vatten för att göra rent. Du kan smörja in penisen och ollonet med en olja utan parfym efteråt om du är torr, till exempel matolja eller barnolja.

Det vita kan vara så kallad smegma som börjar bildas i puberteten. Smegma funkar som smörjmedel för ollonet och skyddar mot bakterier och svamp. Men gammal smegma kan göra att bakterier börjar växa och att det börjar lukta illa. Därför bör du tvätta penisen en gång om dagen och försiktigt gnugga bort smegman med fingrarna.

Har du haft slidsamlag med någon kan det ibland göra att ollonet blir rött och kliar. Den känsliga huden på ollonet kan reagera på de bakterier och jästsvampar som finns i slidan. Såna besvär brukar gå över på ett par dagar.

I sällsynta fall kan besvären bero på svamp. Då kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida. Du kan även få en vit hinna på ollonet som är svårare att tvätta bort än smegma. Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas.

Det finns receptfri medicin mot svamp på apotek. Men du ska inte använda sån medicin om du inte är säker på att det är svamp. Besvären kan bero på något annat, och då kan svampmedicin göra det värre.

Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du har mycket besvär eller om de inte går över på en vecka. Då kan du få veta om du har svamp eller om besvären beror på något annat. Då får du också behandling om det behövs.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Frågor & svar

Varför kliar det på penisen?

Ollonet ser rött ut. Förhuden har också börjat spricka väldigt lätt, vad kan det här bero på?

Till toppen av sidan