Fråga

Varför får min penis hudirritationer när jag inte har samlag?

Fråga

Jag har läst att vissa upplever irritation på penis och speciellt ollonet efter samlag, något som verkar vara något vanligt förekommande. Mina egna symtom hittar jag däremot ingen annan som skrivit om.

Det är nämligen så att jag får irritation på ollonet (rödflammighet och sveda) när jag är utan sex för länge. Första tecken på rödflammighet (som är första symtom) kommer efter ca 4-7 dagar och därefter blommar det ut på 2-3 dagar.

Jag har alltid samlag med samma person och uppvisar inga könssjukdomar på tester. Efter samlag avtar symtomen successivt och är helt borta efter 2-4 dagar.

Först svider det rejält efter samlag men det verkar som att just denna kontakt också är "botemedlet". Jag upplever för övrigt min hygien som god och tvättar mig lagom. Det verkar inte hjälpa.

Finns det någon uppenbar förklaring till det jag upplever? Kan det ha att göra med sexvanorna eller måste det vara något annat?

Svar

Även om du inte har hittat någon som skrivit om dina symtom så är du inte den enda som upplever dessa besvär.

Jag känner till fler än du som har besvär mellan sex men blir bättre efter samlag. Det beror på torr hud och torra slemhinnor i underlivet.

När du har sex så återfuktas huden och slemhinnorna av våtheten från din partner och även från dig själv i samband med upphetsningen, försats och utlösning.

Du blir då mindre irriterad i underlivet för att sedan få mer besvär igen när huden och slemhinnorna torkar ut.

Mitt råd är att du bara sköljer rent underlivet med ljummet vatten när du tvättar dig. Använd ingen tvål, schampo eller två i ett produkter.

I eller efter duschen är det bra om du smörjer in underlivet med en oparfymerad mild barnolja.

Jag tror att dessa råd räcker för att dina besvär ska bli bra men om du inte upplever en förbättring efter två veckor kan du kontakta ungdomsmottagningen.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan