Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför blir ollonet rött och svider om jag inte har samlag?

Fråga

Jag har inte hittat någon som skriver om mitt problem. Det är så att mitt ollon blir irriterat, rödflammigt och svider om jag inte har samlag på länge.

Efter jag haft samlag brukar det först svida rejält, men sen verkar det som att det är samlaget som gör att det blir bra igen. Symtomen försvinner successivt och är helt borta några dagar efter vi har haft samlag.

Jag har testat för mig för könssjukdomar och jag hade inga. Jag är tillsammans med min flickvän och jag har inte sex med någon annan än henne.

Jag tror jag har bra hygien och tvättar penisen lagom mycket, men det verkar inte hjälpa.

Varför är det så här? Kan det ha att göra med sexvanorna eller är det något annat?

Svar

Dina besvär beror på torr hud och att slemhinnorna på ollonet är torra. Du är inte ensam om det här, även om du inte har hittat någon annan som skrivit om det. Jag känner till flera som får besvär mellan sex men som blir bättre efter slidsamlag.

När du har slidsamlag återfuktas ollonet, förhuden och urinrörsmynningen av våtheten från din flickvän. Även försatsen och utlösningen från dig själv gör att huden och slemhinnorna på penisen blir mindre torra.

Då blir det mindre irriterat. Men sedan kan du få besvär igen när huden och slemhinnorna torkar ut igen.

Mitt råd är att du bara sköljer penisen med ljummet vatten när du tvättar dig. Använd inte tvål, schampo eller andra produkter. I eller efter duschen är det bra om du smörjer in penisen med en oparfymerad olja.

Jag tror att de här råden räcker för att dina besvär ska bli bra. Kontakta en ungdomsmottagning om det ändå inte blir bättre efter två veckor.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Artikel

Undersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

Artikel

Prickar och knottror på penisen och pungen

Alla har prickar och knottror på penisen och pungen. Det är naturligt, men om något gör ont eller om du undrar över något kan du kontakta till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Till toppen av sidan