Morgonstånd

Att vakna med stånd brukar kallas för morgonstånd. När du sover fylls svällkropparna i blygdläpparna, klitoris eller penisen med blod så att de sväller, och du får stånd. Det har oftast inte med sexdrömmar eller kåthet att göra.

Person som sitter på sängkanten och kliar sig i håret, i kalsongerna skymtar morgonståndet, illustration.
Person som sitter på sängkanten och kliar sig i håret, i kalsongerna skymtar morgonståndet, illustration.

När du sover har du periodvis stånd. Det betyder oftast inte att du är kåt. Att vakna med stånd behöver alltså inte automatiskt betyda att du vill ha sex. Ståndet kan bero på en sexdröm, men det vanliga är att du har stånd när du drömmer andra drömmar.

Ståndet hänger nämligen ihop med drömsömnen, eller REM-sömnen som den egentligen heter. Då slappnar de muskler som styr svällkropparna av.

Det är små muskler som annars är i ett spänt läge, som styrs av ett särskilt enzym. När de slappnar av, till exempel om du blir sexuellt upphetsad eller sover, kan blodet strömma till och fylla svällkropparna, så att du får stånd.

Att ha stånd när du vaknar brukar kallas för att ha morgonstånd. Morgonstånd beror oftast på att du väcks under REM-sömnen.

Ordet morgonstånd brukar oftast användas om att vakna med ett penisstånd. Men alla kan göra det, eftersom också klitoris och blygdläppar fylls ned blod och sväller under sömnen.

Till toppen av sidan