Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Penisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

Penisen och pungen växer under puberteten. Exakt när könet är färdigutvecklat är olika för olika personer. För vissa kan det dröja tills de är upp till tjugo år. Storleken kan variera, du kan läsa här.

Bilden visar pungen och penisens olika delar skaftet, ollonet och strängen.
Penisen består av skaftet och ollonet. Strängen är ett band av hud som sitter fast på ollonets undersida och i förhuden. Under penisen hänger pungen.

Hur är penisen uppbyggd?

Penisens består av roten, skaftet och ollonet. De innehåller tre svällkroppar. Svällkropparna är en slags svampaktig vävnad som kan fyllas med blod. Det är det som händer när du får stånd och penisen blir hård.

Två av svällkropparna går bredvid varandra på skaftets högra och vänstra sida. Det är framför allt de som gör att penis blir hård när du får stånd. Den tredje svällkroppen ligger under de andra två. Genom den tredje svällkroppen går urinröret. Eftersom den inte blir lika hård när du får stånd kan urinröret hållas öppet så att sperma kan komma ut. Svällkropparna fortsätter en bit in i kroppen och går att känna mellan pungen och analöppningen.

Penisen är ingen muskel. Det går därför inte att träna eller töja den så att den blir större. Det finns inte något underhudsfett på penisen. På de flesta andra ställen på av kroppen syns inte sånt som blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar eftersom det döljs av underhudsfett. Men på penisen syns allt tydligt.

Ollonet

Ollonet sitter längst ut på penisen och är en del av den undre svällkroppen. Ollonet och området under är det känsligaste stället på kroppen. I puberteten får många små knottror eller hudtaggar runt ollonkanten. De kallas penila papler Det är vanligt och helt ofarligt.

Förhuden

Förhuden skyddar ollonet, och med hjälp av talg från talgkörtlar på förhuden hålls huden på ollonet mjukt. Talg skyddar också mot svamp och bakterieinfektioner. Talgkörtlarna ser ut som små gulaktiga knottror.

Hur mycket förhud man har är olika. En del har väldigt mycket förhud medan den hos andra inte täcker hela ollonet. Alla föds med förhud men vissa har den inte kvar. Det kan bero på att man tillhör en religion eller tradition där hela förhuden eller delar av den opereras bort. Det kallas omskärelse.

Vissa behöver också ta bort förhuden om den är trång.  

Strängen

Strängen är ett band av hud som sitter fast på ollonets undersida och i förhuden.

Strängen kan inte töjas lika mycket som resten av penisen. Strängen kan ibland vara lite kort eller bli så spänd att den spricker och blöder. Det händer oftaft vid samlag eller onani. Läs mer här.

Vilka ord för penisen använder Adrian och Martina när de har sex?

I det här klippen från UMO-podden pratar Adrian och Martina om vilka ord de använder för penisen när de har sex med någon.

Hur är pungen uppbyggd?

Pungen är som en påse som hänger under penisen. I pungen finns pungkulorna men också bitestiklarna, sädesledarna och blodkärl. Det finns inget underhudsfett på pungen, och därför kan den se lite knottrig ut av talgkörtlarna som sitter under huden.

Det går en linje på huden från undersidan av ollonet ner över penisen och ollonet. Det är en rest som finns kvar från fosterutvecklingen då det som ska bli penis och pung växer ihop. Ibland har huden där annorlunda färg än resten av penisen.

Underliv med pilar som beskriver de olika delarna, illustration.

Testiklarna

Testiklarna heter också pungkulor. De finns i pungen och är lite avlånga. Pungkulorna bildar ett hormon som heter testosteron. Det behövs för att spermier ska kunna tillverkas.

Det är vanligt att den ena testikeln är lite större än den andra. Hos många hänger också testiklarna i lite olika höjd.

Bitestiklarna

Bitestiklarna är ett långt rör som ligger ihopslingrat på baksidan av testiklarna. I bitestiklarna mognar spermierna och lagras. Efter en tid byts spermier som blivit gamla ut och ersätts med nya. Gamla spermier följer med ut ur kroppen när du får utlösning och när du kissar.

Sädesledarna

Sädesledarna är som en rör mellan bitestiklarna och urinröret. Med hjälp av muskelceller i sädesledarna skickas spermierna ut genom urinröret när du får utlösning. På vägen ut blandas spermierna med vätskor från sädesblåsan och prostatan.

Urinröret

Urinröret är både kopplat till urinblåsan och sädesledarna. Det är genom urinröret som kiss och sperma kommer ut. Öppningen från urinblåsan till urinröret stängs när du har stånd. Det är därför det kan vara svårt att kissa då.

Prostatan

Prostatan är en körtel som sitter mellan urinblåsan, ändtarmen och där penisen börjar inne i kroppen. Prostatakörteln bildar en vätska som är en del av sperman. Många tycker det känns skönt när prostatan stimuleras.

Sperma innehåller spermier

Sperma kallas också sädesvätska och är en blandning av vätskor som kommer ut ur penisen när du får utlösning. Kroppen börjar ofta bilda sperma i puberteten. Den största delen är vätskor som kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Själva spermierna utgör egentligen bara en liten del av hela sperman. Sperman är mellan tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked.

En spermie består av huvud, mellanstycke och svans. I en utlösning brukar det finnas mer än trehundra miljoner spermier. Du behöver mikroskop för att kunna se dem. Ett foster kan utvecklas när en spermie och ett ägg smälter ihop i en livmoder. Det bildas nya spermier varje dag i bitestiklarna. Spermierna kan inte ta slut, oavsett hur många gånger du får utlösning.

Könsorganet underifrån där pungen, mellangården och analöppningen pekas ut.
Mellangården är området mellan analöppningen och pungen.

Analöppningen

Analöppningen, som även kallas för anus, är slutet på ändtarmen där avföringen kommer ut ur kroppen. Analöppningen är inte en del av könet men ligger nära och hör ihop med de muskler och nerver som finns i penisen och pungen. Analöppningen är känslig för beröring.

Mellangården

Mellangården är området mellan analöppningen och pungen. Den är också känsligt för beröring. Under huden finns svällkroppar och muskler som sitter ihop med penisen och pungen.

Klicka här för att se foton på könet.

Färg

I puberteten brukar penisen, pungen och analöppningen bli lite mörkare. Det beror på att huden på dem har mycket av de färgämnen som du har på kroppen. De ämnena kallas för pigment.

Lukt

Underlivet kan lukta på flera olika sätt. Det beror på att man svettas mer där än på andra delar på kroppen. Under förhuden bildas också smegma, som kan lukta. Läs mer om att tvätta penisen.

Mer på UMO

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Frågor & svarVad är det för streck under snoppen?

Jag har ett streck under min snopp. Det går från pungen till ollonet och står ut lite. Strecket har en annan färg än huden runt om omkring och det känns annorlunda att ta på.

Svara varandraDöljer ni kuken i omklädningsrummet?

I min förra klass i mellanstadiet så visade vi inte våra kukar när vi bytte om. Men nu har vi bytt klasser och jag har kommit i puberteten.

Svara varandraVart pekar era snoppar när ni har stånd?

Hej! Min snopp står rakt upp när jag har stånd. Hur står din snopp när du har stånd?

UMO-poddenHur blir sex med sned penis?

03. "Jag tänkte inte på att den var sned när vi hade sex. Det var mer, jaha den är lite sned. Det var normalt och blev normalt efteråt också."

UMO-poddenKuk, penis eller balle – vad säger du?

23. "Jag använder oftast det engelska ordet dick. Ibland säger jag kuk, men det jag använder mest är dick. I sexuella sammanhang tycker jag det är avtändande att säga penis."

ArtikelHur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och skönt för dig och för den eller dem du har sex med. Prova er fram för att upptäcka hur ni kan göra det skönt för varandra.

Svara varandraHur gömmer ni penisen?

Min penis är stor utan att vara hård och det syns nästan genom byxorna. När jag är hård så ser den ut som en stolpe som inte går att böja. Hur gömmer ni eran under dessa tillfällen?

Till toppen av sidan