Penisen och pungens delar

Underliv kan se ut på olika sätt. Penisar kan vara olika långa, tjocka och sneda. Olika delar av underlivet kan ha prickar och det finns många varianter på färg, doft och behåring.

Penisen, pungen och däromkring

Penisar och pungar ser olika ut, precis som att personers fötter har olika storlek och utseende. Penisen och pungen utvecklas och växer under puberteten. Exakt när könet är färdigutvecklat kan skilja sig åt men puberteten brukar ta slut när man är omkring 18 till 20 år.

Ollon, sträng, penisskaft och pung, illustration.
Ollon, sträng, penisskaft och pung, illustration.

Storlek

Penisens storlek har ingen betydelse för hur skönt sex du kan ha, varken för dig själv eller för någon som du har sex med. Däremot är det många som mår dåligt av att de själva tycker att de har för liten eller för stor penis. Oftast handlar det om situationer när man jämför sig med andra, till exempel i omklädningsrummet. För de allra flesta blir penisen sned när man får stånd.

När penisstorlekar mäts i undersökningar görs det på vuxna personer och när de har stånd. Det finns inte några studier gjorda på ungdomar. I en stor undersökning som gjorde på färdigväxta män var längden på de allra flesta penisar mellan 9 och 22 centimeter.

Pigment

Huden på penisen och pungen har mycket pigment och i puberteten brukar färgen bli lite mörkare. Pigment kan samla ihop sig och bilda fräknar eller födelsemärken där. Huden på penisen och pungen får också lätt färg om den utsätts för solljus. En del kan även få ofarliga förändringar i pigmentet så att det blir vita fläckar på eller vid penisen eller pungen.

Doft

Underlivets doft kommer av svettkörtlarna som finns där och av talgfettet som talgkörtlar bildar, så kallad smegma. För att hålla dig ren räcker det att tvätta underlivet med ljummet vatten. Tvätta inte med tvål eftersom det torkar ut huden och kan göra den irriterad.

Hur är underlivet uppbyggt?

Underlivet brukar delas in i inre och yttre delar. De yttre delarna är de man ser eller kan ta på, som penisens rot, skaftet, ollonet och pungen. De inre delarna består bland annat av pungkulor, bitestiklar och sädesledare.

Det finns inte något underhudsfett på penisen och pungen. På andra delar av kroppen döljs sånt som blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar av underhudsfett. Medan det på penisen och pungen blir väldigt synligt.

Svällkropparna

Penisens rot, skaft och ollon består av tre svällkroppar. Svällkropparna är en slags svampaktig vävnad som kan fyllas med blod. Det är det som händer när du får stånd och blir hård.

Svällkropparna fortsätter en bit in i kroppen och går att känna mellan pungen och analöppningen. Penisen är alltså ingen muskel. Det går därför inte att träna eller sträcka den för den ska bli större, som det gör med muskler.

Två av svällkropparna sitter bredvid varandra på penisens ovansida. Den tredje sitter under de två andra och den yttersta delen av den bildar ollonet. Inne i den undre svällkroppen finns urinröret.

Om du har stånd är den undre svällkroppen lite mjukare än de övre så att urinröret hålls öppet och kan släppa ut sperma om du får utlösning.

Ollonet

Ollonet sitter längst ut på penisen och är en del av den undre svällkroppen. Ollonet och området under är det ställe på kroppen där det samlas flest nervändar. I puberteten får många små knottror eller hudtaggar runt ollonkanten. Det är vanligt och helt ofarligt. Hos vissa kan taggarna vara ganska många och gå runt hela ollonet. Det brukar kallas för kejsarkrona eller kejsarkrans.

Förhuden

Förhuden skyddar ollonet, och med hjälp av talg från talgkörtlar på förhuden hålls huden på ollonet smidig. Talg skyddar också mot svamp och bakterieinfektioner. Talgkörtlarna ser ut som små gulaktiga knottror. Det finns också många nervändar i förhuden.

Hur mycket förhud man har är olika. En del har väldigt mycket förhud medan den hos andra inte ens täcker hela ollonet. Alla har inte heller kvar sin förhud. Det kan bero på att man tillhör en religion eller tradition där det är vanligt att någon opererar bort förhuden, eller delar av den, genom så kallad omskärelse.

Det kan också bero på att förhuden var trång eller något annat medicinskt problem som gjorde att den behövde tas bort. 

Strängen

Strängen är ett band av känslig hud som sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen och går från ollonet till penisens skaft. Undersidan av ollonet, där strängen fäster, är också mycket känslig del av penisen.

Strängen kan inte töjas lika mycket som resten av penisen. Strängen kan ibland vara lite kort eller bli så spänd att den spricker och blöder. Det är inte farligt, men om du har besvär eller är orolig kan du alltid gå till en ungdomsmottagninghud- och könsmottagningelevhälsan eller en vårdcentral.

Pungen

Pungen är som en påse som hänger under penisen. I pungen finns pungkulorna men också bitestiklarna, sädesledare och blodkärl. Det finns inget underhudsfett på pungen, och därför kan den se lite knottrig ut.

På undersidan av penisen från ollonet och ner över pungen går det som en söm i huden. Det är en rest som finns kvar från fosterutvecklingen då det som ska bli penis och pung växer ihop.

Underliv med pilar som beskriver de olika delarna, illustration.
Underliv med pilar som beskriver de olika delarna, illustration.

Pungkulorna

Pungkulorna, eller testiklarna som de också heter, finns i pungen och bildar spermier och könshormonet testosteron. Testosteronet behövs för att bilda spermier. Pungkulorna är lite avlånga till formen.

Det är vanligt att den ena pungkulan är lite större än den andra. Hos många hänger också pungkulorna i lite olika höjd. Varför det är så är inte känt men en teori är att det kan minska risken för att de ska klämmas mellan låren.

Bitestiklarna

Bitestiklarna är ett flera meter långt rör som ligger ihopslingrat på baksidan av testiklarna. I bitestiklarna mognar spermierna och lagras. I bitestiklarna ligger sen de färdiga spermierna lagrade. Efter en tid det byts spermier som blivit gamla ut och ersätts med nya. Gamla spermier följer med ut ur kroppen när du får utlösning och när du kissar.

Sädesledarna

Sädesledarna binder samman bitestiklarna med urinröret. Med hjälp av muskelceller i sädesledarna skickas spermierna ut genom urinröret när du får utlösning.

Urinröret

Urinröret är både kopplat till urinblåsan och sädesledarna. Det är genom urinröret som kiss och sperma kommer ut. När du har stånd stängs öppningen från urinröret till urinblåsan. Det är därför det kan vara svårt att kissa med stånd. 

Urinrörsmynningen

Urinrörsmynningen är själva öppningen av urinröret på ollonet.

Sperma

Sperma kallas också sädesvätska och är en blandning av vätskor som kommer ut ur penisen om du får utlösning. Den största delen är vätskor som kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Själva spermierna utgör egentligen bara en liten del av hela sperman. Sammanlagt handlar det om tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked.

Sädesblåsorna

I de två sädesblåsorna som sitter ihop med sädesledarnas bakre del, bildas en vätska fylld av proteiner. Vätskan är en del av sperman.

Prostatan

Prostatan är en körtel som ligger runt omkring urinröret under urinblåsan och går ut i penisen. Prostatakörteln bildar en vätska som är en del av sperman i en utlösning.

Spermier

I en utlösning brukar det finnas mer än trehundra miljoner spermier. Man kan få hur många utlösningar som helst utan att spermierna tar slut, eftersom det bildas nya varje dag.

Analöppningen

Analöppningen, ändtarmsöppningen eller anus är inte en del av könet, men ligger nära och hör ihop med de muskler och nerver som finns där. Analöppningen är slutet på ändtarmen och är ett område som är känsligt för beröring på grund av alla nervändar som samlas där. Själva insidan av ändtarmen är en slemhinna.

Mellangården

Mellangården är området mellan analöppningen och pungen. Där finns många nervändar som gör huden känslig. Innanför mellangårdens hud finns svällkroppar och muskler som hör ihop med underlivet.

Klicka här för att se foton på könet.

Till toppen av sidan