Ont i penisen eller pungen

Om du har ont i penisen eller pungen kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Du kan behöva åka till en akutmottagning om du har mycket ont. Om du har ont för att du har små skavsår eller inte fått utlösning när du har haft sex går det över av sig själv.

En hand som håller över underlivet utanpå byxorna, illustration.

Om du får ont i penisen

Små utslag eller blåmärken på penisen efter att du har onanerat eller haft sex är ofarliga. Men om det börjar svida när du kissar eller göra mycket ont i penisen på något annat sätt, är det bra om du får det undersökt.

Efter onani eller sex med någon annan

Om du till exempel har onanerat mycket eller haft mycket sex kan du bli öm eller få små rosaröda, ömma områden på penisen. Det blir ungefär som skavsår. Det är ofarligt, och läker av sig själv. Ibland kan det bli små blåmärken efter sex eller onani. Det beror på att ett blodkärl har klämts åt så att det har spruckit. Det är också ofarligt och läker av sig själv.

Om det svider när du kissar

Om du har haft oskyddad sex och det sen börjar svida när du kissar kan det vara ett tecken på en könssjukdom, som klamydia, gonorré eller mykoplasma. Då är bra om du testar dig. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud- och könsmottagning.

Ibland kan svedan orsakas av en urinvägsinfektion eller en inflammation i urinröret som inte beror på en könsjukdom. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral.

Penisfraktur

Om du har stånd och penisen råkar böjas kraftigt kan svällkroppar eller hinnan runt svällkropparna skadas. Det kallas ibland penisfraktur eller bruten penis, även om det inte finns något ben i penisen som kan brytas. Det är en mycket ovanlig skada, men om det händer är det viktigt att snabbt söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning för att bli undersökt.

Ömt och känsligt ollon

Ibland kan ollonet vara extra känsligt så att även bara lätt beröring gör ont. Det kan kännas ömt, svida eller bränna. Om du har haft trång förhud tidigare kan det vara orsaken. Ollonet kan bli känsligt för beröring eftersom det tidigare skyddades av förhuden hela tiden.

En annan vanlig anledning kan vara att du tvättar dig för ofta eller att du tvättar dig med tvål eller duschkräm. Det kan göra huden torr, irriterad och ömtålig. Det är lagom att tvätta underlivet en gång om dagen och det räcker att använda ljummet vatten. 

I vissa fall kan det vara en hudsjukdom som orsakar besvären.

Inflammerade kärl

Ibland kan blodkärl eller lymfkärl på penisen bli inflammerade. Då kan det kännas som förhårdnader på penisen, som kan ömma och göra lite ont. Det är ofarligt men för att få veta säkert är det bra om du blir undersökt av en läkare.

Om du får ont i pungen

Om det gör ont i pungen kan det finnas många olika anledningar till det. Smärtor i pungen som inte snabbt går över ska du ta på allvar och kolla upp vad det kan bero på.

Testikelvridning

Om du plötsligt får väldigt ont i pungen, åk till en akutmottagning på en gång. Det kan vara en testikel som har vridit sig och då måste du opereras så fort som möjligt. Pungen blir då också röd och en testikel känns öm och svullen.

På testikeln sitter ett litet bihang som också kan vrida sig. Det är mycket vanligare än att själva testikeln gör det. Det gör också ont men det är inte farligt. Men det går inte att själv avgöra vilken sorts vridning det är och därför bör du alltid söka vård akut.

Bitestikelinflammation

En orsak till stark smärta och svullen pung kan vara en bitestikelinflammation. Då kan du också känna dig sjuk och få feber. Ofta beror det på en könssjukdom, som klamydia eller gonorré. Gå till en vårdcentral eller akutmottagning för att få hjälp.

Svag smärta eller värk som kommer och går

Om du har en ihållande men svag smärta i pungen, eller värk som kommer och går, är det bra att få det undersökt. Det är ofta svårt att säga vad det beror på utan undersökning. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller börja med att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Bråck

Om du har ljumskbråck kan ont i pungen bero på att bråcket har blivit inklämt. Det betyder att en bit tarm kommit i kläm och det måste opereras så fort som möjligt. Pungen blir röd, spänd, svullen och öm. Svullnaden sträcker sig ofta upp till ljumsken. Åk till en akutmottagning om du misstänker att du kan ha fått ett bråck.

Slag på pungen

Slag, hårda stötar eller tryck på testiklarna gör ont men är oftast ofarligt. Det ska ske med mycket stor kraft för att en testikel ska ta skada. Kontakta en vårdcentral om du är orolig.

Om du inte vet var det gör ont

Ibland är det inte i penisen eller pungen som smärtan känns, eller så kan det vara svårt att känna exakt var det gör ont.

Inflammation i prostatan

Att du har ont i penisen och pungen kan ibland bero på en inflammation i prostatakörteln. Det är en körtel som ligger runt omkring urinröret, ungefär där urinröret lämnar urinblåsan och går ut i penisen.

En inflammation i prostatakörteln kallas för prostatit. Det kan du få undersökt på en vårdcentral.

Om du har en inflammation i prostatakörteln kan det göra ont längst ner i ryggen eller djupt ner i magen, och smärtorna strålar ofta ner mot lårens insidor och ut i penisen och pungen. Det kan också bli svårt att kissa eller så behöver du kissa oftare än vanligt. Ibland kan det också göra ont att få utlösning.

Värk efter att du har varit kåt

Det kan göra ont i pungen, magen eller underlivet om du har varit kåt och upphetsad en lång stund och inte fått utlösning. Det beror på att blodet i underlivet ökar när du blir kåt, och att körtlar spänns ut av de vätskor som produceras till utlösningen.

Ibland är det svårt att känna exakt varifrån värken kommer. En del tycker att det känns mest i pungen, eller mellan pungen och analen. Andra tycker att det känns i magen, eller som ett tryck över urinblåsan. Det kan kännas obehagligt men det är inte farligt.

Att få utlösning brukar vara det snabbaste sättet att bli av med värken. Annars går värken över när kåtheten minskar, men det brukar ta längre tid om du inte får utlösning.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan