Vaginism
Vaginism betyder kramp i slidan. Det gör ont eller är svårt att föra in någonting i slidan, om du har vaginism. Du kan göra flera saker själv för att bli bättre, och det finns också bra hjälp att få. De allra flesta blir bra efter ett tag.

Vad är vaginism?
Vaginism gör att musklerna i slidan drar ihop sig så att du får kramp när du försöker föra in något i slidan. Musklerna drar ihop sig fast du inte vill. Då gör det ont och blir svårt att ha slidsamlag. Det kan också vara svårt att föra in ett finger, en tampong eller något annat.
Du kan till och med få kramp bara av att tänka på att föra in något i slidan.
Hur känns vaginism?
Vaginism kan kännas på olika sätt. Ibland kan det kännas som att slidan inte kan öppnas när du försöker föra in något. Ibland går det att föra in något, men det gör ont när du gör det eller efteråt.
Det är ganska vanligt att ha vaginism samtidigt som det gör ont i slidöppningen. Det som brukar kallas vestibulit eller vestibulodyni.
Krampen beror på muskler som spänner sig
En anledning till vaginism kan vara att du har varit med om något som gjorde ont i slidan, eller som skrämde dig. Till exempel kanske du har haft sex som gjorde ont, eller gjort en undersökning som var obehaglig.
Kroppen kan komma ihåg att det har gjort ont tidigare och vilja undvika att det ska hända igen. Därför kan musklerna i slidan dra ihop sig av sig själva, som ett skydd mot att något ska komma in.
Du kan också få kramp om du är rädd för att det ska göra ont, även om det inte har gjort ont tidigare. Rädslan i sig kan göra att musklerna spänner sig.
Du kan lära dig att slippa få kramp
Nästan alla kan träna bort kramp i slidan. Musklerna kan lära sig att inte spänna sig i försvar, och kroppen kan lära sig att det inte behöver göra ont att föra in något i slidan.
Det här kan du testa att göra själv:
- Börja gärna med att slappna av och smeka dig själv försiktigt. Du kan använda glidmedel eller olja.
- Träna på att knipa ihop musklerna runt slidan en lång stund för att hitta musklerna. Öva sen på att slappna av i de musklerna.
- Pröva att föra in ett finger när du har knipit och slappnat av, om det känns bra.
Hur vet jag om jag kniper rätt?
Gör så här för att hitta rätt muskler:
- Lägg dig på rygg, med benen böjda och lite isär.
- Försök att slappna av i ryggen, skinkorna, benen och magen.
- Knip först ihop musklerna runt analöppningen. Knip sen framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsöppningen.
- Fortsätt sen att knipa uppåt, så att det känns som om något lyfts upp inuti slidan.
- Håll kvar knipet i några sekunder och slappna sen av.

Du kan känna med ett finger i slidan att musklerna drar ihop sig runt fingret och sedan slappna av.
Har du svårt att hitta hur du ska knipa, eller gör det ont att känna efter med fingret? Testa att avbryta strålen en kort stund när du kissar, det är samma muskler som används. Men du ska inte öva på att knipa på det sättet, urinblåsan kan få svårare att funka om du gör det ofta.
Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning om du tycker att det är svårt.
Prata med den eller dem du har sex med
Berätta att du har vaginism för dem du vill ha sex med. Det kan kännas lite jobbigt att prata om först. Men det är bättre än att låtsas som att det känns bra.
Ni kan pröva att ha sex på andra sätt om det känns skönt. Ni kan till exempel testa att ha munsex eller smeksex. Ni kan också bestämma att ni inte ska ha sex på ett tag.
Vill du försöka föra in en penis eller något annat i slidan? Knip då först rejält en lång stund, eller gör tio långa och korta knip. Slappna sen av och testa att föra in det du vill en bit i taget. Fortsätt aldrig att föra in något i slidan om det gör ont.
Är du ihop med någon? Tänk på att ett förhållande är mer än bara sex, och det är viktigt att ha det bra tillsammans på andra sätt. Kontakta en ungdomsmottagning så kan ni få råd och hjälp.
Tips till dig som är ihop med någon som har vaginism
Du som är ihop med någon som har vaginism, kan göra mycket för att stötta och hjälpa. Här är några förslag:
- Låt din partner bestämma när och hur ni ska ha sex, så länge det känns bra för dig också. Sluta alltid direkt om det gör ont.
- Testa att ha sex på andra sätt, till exempel munsex och smeksex.
- Stötta din partner och med och följ med till vårdbesök för att få hjälp mot smärtan, om hen vill det.
- Får din partner olika övningar som behandling? Fråga om hen vill att du är med och övar ibland.
- Var förstående mot din partner och låt inte sex bli något som stressar. Ta en paus från sex när det behövs. Ge det tid och visa att du tycker om hen vare sig ni har sex eller inte.
- Gör annat ihop som är mysigt och roligt, fokusera inte bara på sex.
Sök hjälp om det inte blir bättre
Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning om du har det jobbigt.
De kan hjälpa dig att komma till en så kallad vulvamottagning om det behövs. Såna mottagningar finns på några olika ställen i Sverige. Där är de specialiserade på smärta och andra problem med snippan och på problem med sex.
Du kan behöva en gynundersökning
En gynekolog eller barnmorska kan göra en försiktig undersökning för att ta reda på om du vaginism.
Den som undersöker dig tittar på slemhinnan och undersöker om du kan knipa och slappna av, och om det går att föra in något i slidan.
Det kan kännas jobbigt att bli undersökt i slidan när det gör ont. Därför ska du själv få styra undersökningen. Till exempel kan ni bestämma att du ska säga till när du är redo att börja, om du behöver en paus eller om du vill avbryta. Du kan ta med dig någon om du vill, till exempel någon du är ihop med, en kompis eller en förälder.
De flesta med vaginism blir bra
De allra flesta som har vaginism blir bra. Många blir det bara genom att öva själva.
Men du kan få hjälp att lära dig att föra in något i slidan utan att det gör ont och utan att du blir rädd. Det vanligaste är att du får samtalsstöd och olika övningar. Du kan få lära dig att slappna av och att kontrollera musklerna i underlivet. Du kan också få prata om dina tankar och känslor.