Vestibulit - ont i slidöppningen

Vestibulit gör att du får ont i slidöppningen när du har slidsamlag eller för in något i slidan. Att det gör ont beror på att nerverna i slidöppningen är överkänsliga. Det finns hjälp att få och även saker som du kan göra själv för att det ska bli bättre.

Två personer sitter vid ett bord och pratar, illustration.
Ofta behöver både kroppen och huvudet slappna av om du har vestibulit. Att prata med någon kan vara till hjälp. Det kan till exempel vara någon på en ungdomsmottagning.

Om du har vestibulit kan det göra ont även om du rör försiktig vid slidöppningen. Att föra in en tampong eller ett finger, använda tajta trosor och byxor eller att cykla och rida kan också göra ont.

Varför får jag vestibulit?

Det är oklart varför nerverna i slidöppningen blir överkänsliga. Troligen finns det flera saker som nöter på slemhinnan och gör den känsligare. Här är exempel på saker som kan bidra till att du får vestibulit:

 • Du har slidsamlag trots att du inte är tillräckligt upphetsad och våt.
 • Du har sex trots att du kanske egentligen inte vill.
 • Du har ofta svamp i underlivet.
 • Du behandlar dig ofta med receptfria läkemedel mot svamp (till exempel Pevaryl och Canesten), kanske utan att ha fått diagnosen svamp.
 • Du använder något preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller eller hormonspiral
 • Du har behandlats för kondylom runt slidöppningen.

Stress kan också påverka att du får vestibulit.

Ibland börjar det med att något gör ont, till exempel att du har samlag samtidigt som du har en svampinfektion. Smärtan finns sen kvar som ett minne i kroppen även efter att svampinfektionen har gått över. Nästa gång du vill ha samlag kommer kroppen ihåg att det gjorde ont sist.

Det kan bli svårt att slappna av och du kanske börjar tänka på samlag och sex som något som gör ont istället för något som är skönt. Det lätt att bli orolig och stressad om det inte går att slappna av. Sen kan det fortsätta så och det kan vara svårt att komma tillbaka till att tänka positivt och avslappnat på sex. 

Vad kan jag göra själv mot vestibulit?

Det svårt att säga hur man ska göra för att bli av med vestibulit eftersom det inte finns något klart svar på vad det beror på. Det finns några saker som du kan pröva:

 • Tvätta underlivet med en olja som finns på ett apotek. Lägg på oljan och torka av den innan du duschar. På det sättet blir det rent och samtidigt skyddat för vattnet.
 • Ha bara samlag när du är kåt. Då är slidan våt och svullen och risken att det gör ont är mindre.
 • Använd inte receptfria läkemedel om du får svamp. Gå istället till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.
 • Diskutera om du ska byta graviditetsskydd om du använder ett skydd med hormoner, till exempel p-piller eller p-stav. Gå till den som har skrivit ut skyddet eller till en ungdomsmottagning.
 • Stressa mindre och pröva avslappningsövningar, yoga eller massage.
 • Berätta för den du är ihop med eller har sex med, att du får ont av samlag. Det kan kännas jobbigt att prata om, men ofta mår du bättre av det än att låtsas som om allt är bra. Istället för samlag kan ni ha annat sex som till exempel munsex eller smeksex.

När ska jag söka vård?

Kontakta en ungdomsmottagningvårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning om smärtorna inte går över. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. De kan hänvisa en till en så kallad vulvamottagning. Vulvamottagningar finns på flera sjukhus i landet och är specialiserade på samlagsmärta. Personalen där är van att hjälpa personer med vestibulit.

Vestibulit kan behandlas på olika sätt. Du kan smörja med en gel som bedövar. Eller träna avslappningsövningar tillsammans med en barnmorska. Att öva på att vara medveten om hela din kropp kan också hjälpa. Det kan du göra genom till exempel yoga eller pilates.

Att gå och prata med någon kan hjälpa om du har börjat bli orolig eller fått negativa känslor inför sex och inte vet hur du ska komma ur det. Om du är ihop med någon kan du ta med den personen om du vill.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan