Ont i slidöppningen
De flesta får ont i slidöppningen någon gång ibland, men det brukar gå över ganska snabbt. Slemhinnorna i slidan kan ha blivit överkänsliga om smärtan inte går över, eller om du ofta har ont. Då kan du ha provocerad vulvodyni, alltså det som tidigare brukade kallas för vestibulit. Kontakta vården så du får hjälp om smärtan inte går över.

Att ha ont i slidöppningen en längre tid kan vara väldigt jobbigt. Det kan påverka ditt liv på olika sätt, och du kan känna dig ledsen och orolig. Men de flesta som har ont blir bra om de får behandling. Ju tidigare du får hjälp av vården desto bättre.
Undvik att ha slidsamlag eller göra annat som gör ont tills smärtan har gått över.
Det kan göra väldigt ont
Det kan göra mycket ont att föra in något i slidan om slemhinnorna är torra eller om nerverna runt slidan har blivit för känsliga. Då kan det till exempel vara svårt att ha slidsamlag, sätta in en tampong eller göra en gynekologisk undersökning.
Det kan också göra ont att cykla, rida eller ha tajta underkläder och byxor
Varför gör det ont?
Det är inte helt klart varför vissa har så ont och varför det inte går över.
Ibland börjar det med att något gör ont, till exempel om du har slidsamlag samtidigt som du har en svampinfektion. Kroppen kan sen minnas hur det kändes att ha ont, och då kan smärtan finnas kvar fast svampinfektionen går över.
Det beror oftast på flera olika saker om nerverna i slidöppningen blir överkänsliga. Här är några exempel:
- Du har ofta svamp i slidan.
- Du har haft slidsamlag utan att vara tillräckligt våt.
- Du har varit med om något som gjorde ont i slidan, eller som skrämde dig. Till exempel om du har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.
- Du har fått behandling mot kondylom runt slidöppningen.
Skydda dig mot mer smärta
Det är viktigt att du undviker sånt som gör ont. Annars kan nerverna bli för känsliga. Försök att se till att inget skaver eller nöter mot underlivet. Du ska också skydda slemhinnorna från att bli uttorkade, eftersom de blir mer ömtåliga då.
Här är några råd:
- Ha aldrig sex om det gör ont. Du ska bara ha sex om det känns skönt och du är våt. Använd glidmedel om du är kåt men inte blir tillräckligt våt.
- Tvätta inte underlivet mer än en gång per dag och använd inte tvål, eftersom det torkar ut. Här kan du läsa mer om att tvätta snippan.
- Använd inte receptfria mediciner mot svamp i och runt slidan om du har ont. Kontakta till exempel en ungdomsmottagning om du tror att du har svamp. Det finns mediciner som du tar genom munnen i stället.
- Använd en binda eller en tampong med införingshylsa om det gör ont att sätta in tamponger.
- Berätta att du har ont om du behöver göra en gynekologisk undersökning. Då kan den som undersöker dig vara extra försiktig. Säg till om det är något som gör ont.
Öva på att slappna av
Det kan göra mer ont om du är spänd och stressad. Därför behöver både kroppen och huvudet lära sig att slappna av för att du ska bli bättre.
Försöka att stressa mindre, och pröva att göra olika avslappningsövningar. Du kan till exempel hitta olika övningar på 1177.
Du kan få hjälp att lära dig att slappna av om det är svårt. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning och be om hjälp.
Lär kroppen att det inte behöver göra ont
Det går att lära kroppen att det inte behöver göra ont att röra vid slidan. Men du måste börja försiktigt. Då får din kropp nya minnen av att beröring utan att det gör ont.
Ett bra sätt är att göra smörjövningar med en fet salva. Testa att smeka och smörja in dig själv i lugn och ro när du känner dig avslappnad. Börja försiktigt en bit ifrån slidöppningen, där det inte gör ont. Efter några gånger kan du kan du pröva att försiktigt röra dig själv närmare och närmare slidöppningen.
Men sluta direkt om det gör ont. Annars blir minnet av att det gör ont starkare.
Prata med den eller dem du har sex med
Berätta att det gör ont för dem du vill ha sex med. Det kan kännas lite jobbigt att prata om först. Men det är bättre än att låtsas som att det känns bra.
Ni kan testa att ha sex på andra sätt och se om det funkar bättre. Till exempel kan munsex eller smeksex kännas mjukare och vara skönare. Men sluta direkt om det också gör ont. Annars kan nerverna bli mer och mer känsliga och problemen kan bli värre. Ni kan också komma överens om att ni inte ska ha sex på ett tag.
Är du ihop med någon? Tänk på att ett förhållande är mer än bara sex, och det är viktigt att ha det bra tillsammans på andra sätt. Kontakta en ungdomsmottagning så kan ni få råd och hjälp.
Det finns bra hjälp att få
Det är viktigt att du söker vård om du har ont mer än någon enstaka gång. Du behöver få behandling för att det inte ska bli värre.
Kontakta en ungdomsmottagning, gynekologisk mottagning eller en vårdcentral om du har ont i eller runt slidan.
De kan också hjälpa dig att komma till en så kallad vulvamottagning om det behövs. De som jobbar där är specialiserade på smärta vid slidsamlag. Det finns vulvamottagningar på flera sjukhus i Sverige.
Du kan behöva en gynundersökning
En gynekolog eller barnmorska kan göra en försiktig undersökning för att se var det gör ont. Den som undersöker dig använder en liten bomullspinne och nuddar försiktigt vid olika delar av slidöppningen.
Det kan kännas jobbigt att bli undersökt i slidan när det gör ont. Därför ska du själv få styra undersökningen. Till exempel kan ni bestämma att du ska säga till när du är redo att börja, om du behöver en paus eller om du vill avbryta. Du kan ta med dig någon om du vill, till exempel någon du är ihop med, en kompis eller en förälder.
De flesta blir bra
De flesta som har ont i slidöppningen blir bra igen men det kan ta olika lång tid. Ju snabbare du söker hjälp desto snabbare kan du bli bra. Men du kan få hjälp även om du har haft ont länge.
Du kan behöva flera sorters behandlingar för att bli bra. Här är några exempel på vad som brukar hjälpa:
- Insmörjning av slemhinnan med olja eller mjukgörande kräm som du får utskrivet på recept.
- Avslappningsövningar och träning av bäckenbotten tillsammans med en barnmorska eller fysioterapeut.
- Samtalsstöd med någon professionell.
- Bedövningssalva runt slidan som minskar smärtan. Men du ska aldrig använda den för att kunna ha slidsex eftersom du kan bli sämre då.
Tips till dig som är ihop med någon som har ont
Du som är ihop med någon som får ont när ni har sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa. Här är några förslag:
- Låt din partner bestämma när och hur ni ska ha sex, så länge det känns bra för dig också. Sluta alltid direkt om det gör ont.
- Testa att ha sex på andra sätt, till exempel munsex och smeksex.
- Stötta din partner och följ med till vårdbesök för att få hjälp mot smärtan, om hen vill det.
- Får din partner olika övningar som behandling? Fråga om hen vill att du är med och övar ibland.
- Var förstående mot din partner och låt inte sex bli något som stressar. Ta en paus från sex om det behövs. Ge det tid och visa att du tycker om hen vare sig ni har sex eller inte.
- Gör annat ihop som är mysigt och roligt, fokusera inte bara på sex.