Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Ont i slidöppningen | Provocerad vulvodyni

Har du ont i slidöppningen ofta? Då kan du ha provocerad vulvodyni, det som tidigare kallades för vestibulit. Då är det viktigt att du undviker att ha slidsamlag eller annat som gör ont och att du kontaktar vården så att du kan få hjälp att bli bra.

Två personer sitter vid ett bord och pratar, illustration.
Du kan behöva råd och samtalsstöd om smärtan inte går över. Du kan till exempel få hjälp av någon på en ungdomsmottagning.

Hur vet jag om jag har provocerad vulvodyni?

De flesta får ont i slidöppningen någon gång ibland, men det brukar gå över. Det kallas för provocerad vulvodyni om du har ont i slidöppningen och det inte går över eller kommer ofta. Då brukar det vara så här:

 • Det gör ont att föra in något i slidan som en tampong eller ett finger.
 • Det gör ont att ha slidsamlag, eller att göra en gynekologisk undersökning.
 • Det kan också göra ont att cykla, rida eller ha tajta kläder.

Att ha ont i slidöppningen länge kan vara väldigt jobbigt. Du kan känna dig ledsen och orolig. Men de flesta som har ont blir bra med rätt behandling.

Det finns bra hjälp att få om du har ont i slidöppningen. Sök vård om du har ont mer än några enstaka gånger. Då kan de utreda varför du har ont och hjälpa dig att bli bättre.

De flesta som har ont i slidöppningen blir bra igen men det kan ta olika lång tid. Ju snabbare du söker hjälp desto snabbare kan du bli bra. Men du kan få hjälp även om du har haft ont länge.

”Det gjorde ont precis i slidöppningen. Och det var som en skarp och lite svidande smärta. Jag kände mig otillräcklig gentemot min dåvarande pojkvän. Kände att jag inte kunde ge honom vad han vill ha.”

Josefin berättar i UMO-podden om den period hon hade ont i slidan och vilken hjälp hon fick.

Var kan jag få hjälp?

Det finns flera ställen du kan kontakta om du har ont i slidöppningen.

Alla dessa kan hjälpa dig att komma till en så kallad vulvamottagning om det behövs. Det är en mottagning som är specialiserad på underlivssmärta. Det finns vulvamottagningar på flera sjukhus i Sverige.

Vad händer på mottagningen?

På mottagningen brukar en gynekolog eller barnmorska göra en undersökning för att se var det gör ont. Tänk på att du alltid själv ska få vara med och styra hur det går till. Du kan till exempel säga till när du är redo att börja, om du behöver en paus eller om du vill avbryta. Du kan ta med dig någon om du vill, till exempel någon du är ihop med, en kompis eller en förälder.

Vad kan jag göra själv om jag har ont i slidöppningen?

Det viktigaste du kan göra själv är att låta bli att göra sånt som gör ont och att skydda slemhinnorna från att bli uttorkade, eftersom de blir mer ömtåliga då. Här är några saker du kan göra för att undvika det:

Se till att inget skaver eller nöter mot underlivet

Undvik till exempel tajta kläder och använd inte mensskydd som gör ont.

Ha aldrig sex om det gör ont

Du ska bara ha sex om det känns skönt och du är våt. Använd glidmedel om du är kåt men inte blir tillräckligt våt. Gör det ont att ha slidsamlag kanske ni kan ha sex på andra sätt som oralsex eller smeksex.

Tvätta inte underlivet för ofta

En gång om dagen räcker och använd inte tvål, eftersom det torkar ut. Använd istället olja och mjukgörande salva. Här kan du läsa mer om hur du tvättar snippan.

Öva på att slappna av

Det kan göra mer ont om du är spänd och stressad. Pröva att göra olika avslappningsövningar. Du kan till exempel använda en avslappningsapp eller sök på avslappning, yoga eller mindfulness. Du också kan hitta mindfulnessövingar på 1177.se.

Lär kroppen att det inte behöver göra ont

Ett sätt är att göra smörjövningar med en fet salva. Testa att smeka och smörja in dig själv i lugn och ro. Börja försiktigt en bit ifrån slidöppningen, där det inte gör ont. Efter några gånger kan du pröva att försiktigt röra dig själv närmare och närmare slidöppningen. Sluta direkt om det gör ont.

Berätta för den du har sex med

Det kanske känns jobbigt men det är bättre än att låtsas som att det känns bra.

Är du ihop med någon? Tänk på att ett förhållande är mer än bara sex, och det är viktigt att ha det bra tillsammans på andra sätt. Kontakta en ungdomsmottagning så kan ni få råd och hjälp.

Vilken behandling kan jag få?

Förutom det du kan göra själv är det här är exempel på vad vården kan hjälpa till med:

 • Hjälp med att få en diagnos eftersom det finns flera orsaker till att det kan göra ont i slidöppningen.
 • Hjälp med att förstå varför du har fått ont och vad du kan göra för att undvika smärta.
 • Övningar i hur du kan röra vid underlivet utan att det gör ont. För vissa kan smärtan vara så kraftig att du först behöver stryka på med bedövningssalva där det gör ont, för att sen kunna göra övningarna. Du ska aldrig använda bedövningssalva för att kunna ha slidsex eftersom det kan göra att det blir sämre.
 • Stödsamtal med till exempel en kurator.
 • Hjälp med hur du ska ta hand om ditt underliv, till exempel att inte använda för mycket vatten, undvika tvål och hur du kan använda mjukgörande krämer och skyddande oljor.

Har du ont i slidöppningen och använder ett skydd mot graviditet som innehåller hormoner, som till exemel p-piller? Då kan det ibland hjälpa att byta preventivmedel. Prata alltid med en läkare eller barnmorska om du tror att det kan vara så. Hen kan hjälpa dig att hitta ett annat preventivmedel som funkar för dig.

Varför får man ont i slidöppningen?

Det är inte helt klart varför vissa får så ont och varför det inte går över.

Ibland börjar det med att något gör ont. Kroppen kan sen minnas hur det kändes att ha ont, och då kan smärtan finnas kvar även när det inte borde göra ont.

Ofta är det flera olika saker som tillsammans gör att nerverna i slidöppningen blir överkänsliga. Här är exempel på sånt som kan bidra till att du får ont:

 • Att du har slidsamlag utan att vara redo och därför inte är tillräckligt våt.
 • Att du ofta har svamp i underlivet.
 • Att du har utsatts för ett sexuella övergrepp och någon har haft sex med dig mot din vilja.
 • Att du har behandlats för kondylom runt slidöppningen.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Måste jag suga av min kille?

Jag vill återgälda njutningen han ger mig, men jag vet inte hur jag ska göra det på ett bra sätt? Jag vill inte heller att han ska känna skuld för att jag smått lider av att suga av honom.

Svara varandra

Har aldrig fått orgasm - vad gör jag för fel?

Känns som jag provat allt: inne i slidan, utanför, klitoris, stimulera brösten samtidigt, duschtrycket, duschtrycket med kallt vatten (närmaste jag varit), och i princip allt fast jag har sextat med min kille samtidigt.

Svara varandra

Kan man gå till gyn bara för att kolla att allt är normalt?

Jag har inget konkret som jag tror är fel. Är mest bara lite nojig och nyfiken då jag inte vet hur det ska se ut.

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Svara varandra

Hon vill ha lampan släckt under sex, men jag vill se

Min tjej vill inte visa sin slida för mig. Hur känner andra tjejer? Har det hänt andra killar?

Egna berättelser

Jag kissade på mig i skolan

Då märker jag att det är lite blött och jag kollar neråt och ser att jag kissat ner mig och hela stolen är blöt.

Fakta

Tips till dig som är ihop med någon som får ont vid sex

Du som är ihop med någon som har ont vid sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa.

Egna berättelser

Slidan var för trång - operation löste problemet

Tillslut hade jag samlat mod för att kunna gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det. Där berätta att de att hålet var så litet att inte ens en tops kunnat komma in.

Frågor och svar

Hur använder man intimdeo?

Jag tänkte börja med intimdeo för att snippan ska lukta gott och kännas fräsch. Hur använder man den? Kan det vara dåligt på något sätt?

Svara varandra

Kan man må bättre av att inte runka?

Jag har som mål att inte runka eller kolla porr denna veckan. Vill testa och se om mitt mående påverkas på ett positivt sätt.

Till toppen av sidan