Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur använder man intimdeo?

Fråga

Jag tänkte börja med intimdeo för att snippan ska lukta gott och kännas fräsch. Hur använder man den? Kan det vara dåligt på något sätt?

Svar

Intimdeo eller intimdeodorant finns för att motverka svettlukt från ljumskarna. Använd aldrig någon sorts deo i snippan eller på blygdläpparna. Det kan svida och bli irriterat.

Du kan alltså inte förändra snippans doft med intimdeo. Snippan ska ha en lite syrlig doft av flytningar och smegma. Flytningar och smegma är viktiga eftersom de skyddar snippan mot bakterier och svamp.

Luktar dina flytningar illa? Då kan du ha bakteriell vaginos.  

Här är tips för att hålla snippan och ljumskarna fräscha:

  • Tvätta snippan en gång om dagen med ljummet vatten. Använd aldrig tvål i snippan. Här kan du läsa om att tvätta snippan.
  • Tvätta dig i ljumskarna och mellan skinkorna med mild tvål. Gör det en gång om dagen eller när du svettats, till exempel efter att du har tränat. Det minskar svettlukt och kan kännas fräscht.
  • Byt trosor varje dag efter att du tvättat dig. Har du mycket flytningar eller svettas mycket kan du byta trosor oftare.
  • Ta inte bort allt könshår. En del upplever att svetten känns mer om man tagit bort könshåret.

Har du fortfarande problem med svettlukt från ljumskarna efter att ha testat tipsen? Då kan du använda intimdeo. Men du kan också använda en vanlig deodorant i ljumskarna, alltså sån som används i armhålorna. Det är ofta billigare än intimdeo. Men det är viktigt att du bara använder det i ljumskarna och inte i snippan.

Använd inte så kallad antiperspirant i ljumskarna, det kan irritera huden.

Här är tips om du vill använda deo i ljumskarna:

  • Använd en mild och oparfymerad deo, till exempel en för känslig hud.
  • Håll handen över snippan när du sprayar eller stryker på deon i ljumskarna. Då skyddar du snippan.
  • Använd inte deo på områden där du nyligen har tagit bort könshår, det kan svida.
  • Använd inte deo i ljumskarna om du ska ha oralsex och bli slickad i och runt snippan. Det kan smaka illa för den som slickar.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan