Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Svårt att få stånd

Nästan alla har svårt att få stånd någon gång. Det beror oftast på att man är nervös eller stressad. Det är sällan något fysiskt fel. Oavsett vad det beror på, finns det hjälp att få. Ofta kan samtal eller psykoterapi vara till hjälp. Ibland kan också olika läkemedel hjälpa.

Två personer ligger nakna i en säng och kramas. Den ena tänker: Tänk om jag inte får upp den... Aja, bra att jag är bra på munsex", illustration.
Det är oftast inte något fel på kroppen som gör att är svårt att få stånd. Kanske beror det på att du är nervös och spänd inför att du ska ha sex.

Kan bero på nervositet

Att det är svårt att få stånd kan bero på att du är nervös, stressad eller spänd när du ska ha sex med någon annan. När du är spänd eller nervös finns en risk att du börjar oroa dig eller tänka på något annat istället för att njuta. Det kan göra att ståndet lägger sig.

Det finns många anledningar till att du kan vara spänd, här är några exempel:

  • Du kanske är väldigt kär i den eller dem som du ska ha sex med.
  • Du kanske tänker att sexet måste vara på ett visst sätt och är orolig att du inte ska kunna leva upp till det.
  • Du kanske funderar på om relationen är rätt för dig.
  • Du kanske har det jobbigt på andra sätt i livet.
  • Du kanske har funderingar som handlar om kroppen.

Att känna sig stressad kan också påverka ståndet. Du kanske inte känner dig stressad hela tiden men även känslor och tankar du får en kort stund kan göra det svårare att få stånd. Det kan till exempel vara att du tänker kommer jag få stånd den här gången?

Du kan bli ännu mer orolig om det ofta händer att du inte får stånd. Ju mer du oroar dig desto större är risken att det händer igen.

Det är oftast inte något fel på kroppen som gör att är svårt att få stånd, särskilt inte om du fortfarande har morgonstånd och får stånd när du onanerar.

Harry fick panik när han inte fick stånd

När Harry skulle ha samlag första gången fick han inte stånd. Då var det jättejobbigt. Men om det händer nu vet han hur han ska göra för att sexet ska bli bra ändå.

I UMO-podden: Jag får inte stånd vid sex, hjälp! kan du höra Harry berätta mer.

Vad ska jag göra åt det?

Träna på att slappna av och försök att njuta av att ha sex. Det kan vara svårt men det kan hjälpa att prata med den eller de du ska ha sex med om att du är orolig. Det brukar göra att oron och kraven minskar.

Du kan också tänka att det inte spelar någon roll om du får stånd, det viktiga är att det är skönt! Det kan göra att stressen minskar och du blir mer avslappnad. Det kan vara svårt och du kan behöva öva dig på att strunta i ståndet.

Att du inte får stånd betyder inte att du inte kan ha sex. Det finns många sätt att ha sex på, till exempel kan ni kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

För en del hjälper det att bestämma sig för att inte ha samlag under en period. Ni kan ha sex på andra sätt istället.  Det kan göra att stress, oro eller prestationskrav släpper.

Det kan också vara viktigt att hitta en kondom som passar just dig. Det kan göra att ståndet inte behöver minska bara för att du tar på kondomen.

Det är också bra att röra på sig och att träna, det kan göra att besvären försvinner. Det beror på att träning gör det lättare för blodet att flyta runt i kroppen, även i penisen.

Alkohol och rökning kan påverka

Alkohol kan göra det svårt att få stånd eller att ståndet inte blir lika kraftigt. Rökning kan också påverka ståndet.

Läkemedel kan göra det svårt att få stånd

Vissa läkemedel kan göra att det blir svårare att få stånd, orgasm och utlösning. Det gäller till exempel läkemedel mot depression. Prata med den läkare som har skrivit ut läkemedlet om du tror att det är därför du har svårt att få stånd.

Det kan bero på någon sjukdom

Att ha svårt att få stånd kan bero på en sjukdom, till exempel diabetes, högt blodtryck eller sjukdomar och skador på nerver. Det kan också bero på att du har för lite eller för mycket hormoner i kroppen. Då kan du inte få stånd av att onanera och har troligen inte morgonstånd. Det är ovanligt att det beror på någon sjukdom eller något fel i kroppen om du är ung.

Du kan göra en utredning hos en läkare om du tror du har svårt att få stånd på grund av en sjukdom eller något fel i kroppen. Det går nästan alltid att göra något åt det om det är så.

Köp aldrig läkemedel eller andra preparat på nätet för att få ett bättre stånd. Du kan till exempel få fel tabletter eller sådana som inte har någon effekt. Det kan också vara farligt om du till exempel får i dig olika ämnen som du inte tål.

Var kan jag få hjälp?

Du kan få hjälp oavsett vad det beror på att du har svårt att få stånd. Du kan gå till en ungdomsmottagningvårdcentral eller vissa hud- och könsmottagningar eller någon annan mottagning som är inriktad på sex. 

Mer på UMO

Artikel

Att prata om penisen och sex på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om penisen, sex och rädsla att inte få stånd med någon på ungdomsmottagningen.

Frågor & svar

Hur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Om ni har några tips, eller känner till några hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på så vore jag evigt tacksam.

Frågor & svar

Vad ska jag göra för att få stånd?

Jag har svårt att få stånd när jag ska ha sex med någon. Har försökt flera gånger men har inte lyckats på grund av att min penis inte blir tillräckligt hård. Vad ska jag göra? Finns det någon slags medicin man kan ta?

Till toppen av sidan