Svårt att få stånd

Nästan alla har svårt att få stånd någon gång. Det beror oftast på att man är nervös eller stressad. Det är sällan något fysiskt fel. Oavsett vad det beror på, finns det hjälp att få. Ofta kan samtal eller psykoterapi vara till hjälp. Ibland kan också olika läkemedel hjälpa.

Två personer ligger nakna i en säng och kramas. Den ena tänker: Tänk om jag inte får upp den... Aja, bra att jag är bra på munsex", illustration.

Att det är svårt att få stånd kan bero på att du är nervös, stressad eller spänd när du ska ha sex med någon annan. Att du är spänd kan beror på olika saker:

  • Du kanske är väldigt kär i den eller dem som du ska ha sex med.
  • Du kanske tror att sexet måste vara på ett visst sätt och är orolig att du inte ska kunna leva upp till kraven.
  • Du kanske funderar på om relationen är rätt för dig.
  • Du kanske har det jobbigt på andra sätt i livet eller känner dig orolig och stressad.
  • Du kanske har funderingar som handlar om kroppen eller ställer höga krav på dig själv.

Då finns en risk att du börjar oroa dig eller tänka på något annat istället för att njuta. Det kan göra att ståndet lägger sig. Det är ofta när du ska ha samlag eller när en kondom ska på som ståndet lägger sig. 

Stresskänslor kan också påverka ståndet. Du kanske inte känner dig stressad, men att du får en känsla eller en tanke under en kort stund kan göra att det bli svårare att få stånd.

En sån tanke kan vara: ”Tänk om jag inte får stånd den här gången heller”. Det kan ibland räcka för att ståndet inte ska komma. Det här kan jämföras med att ha svårt att somna. Det kan ofta bli svårare att somna om du känner dig orolig för att inte kunna somna och tänker mycket på det.

Andra tankar som kan göra det svårare att slappna av kan vara att du oroar dig för att inte vara tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den du har sex med.

Du kan bli ännu mer orolig om det ofta händer att du inte får stånd. Ju mer du oroar sig desto större ä risken att det händer igen.

Det är oftast inte något fysiskt fel som gör att är svårt att få stånd, särskilt om du fortfarande har morgonstånd och får stånd när du onanerar.

Vad kan jag göra åt det?

Det bästa rådet om du har svårt att få stånd är att träna på att slappna av och försöka njuta av att ha sex. Även om det är lättare sagt än gjort. Det kan hjälpa att prata om att du är orolig med den eller dem du ska ha sex med. Det brukar göra att oron och prestationskraven minskar.

I stället för att bekymra dig om att få stånd kan du behöva göra tvärtom, och strunta i det. Försök att tänka så här: "Det spelar ingen roll om jag får stånd. Det viktiga är att jag har det skönt”. Genom att tänka på det sättet kan du minska stressen och bli mer avslappnad och närvarande.

Men det löser inga problem på en gång, utan du behöver öva dig på att strunta i ståndet. Till slut har du accepterat att det inte spelar någon roll och då kommer ståndet att komma av sig själv.

Du kan också testa att ha sex på olika sätt, om ståndet försvinner just när du ska ha samlag. Ibland funkar det bättre att ha andra typer av sex. Ett tips är att testa att bestämma redan innan att ni inte ska ha samlag.

Att du inte får stånd betyder inte att du inte kan ha sex. Det finns många sätt att ha sex på, till exempel kan ni kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

Det kan också vara viktigt att hitta en kondom som passar just dig. Det kan göra att ståndet inte behöver minska bara för att du tar på kondomen.

För vissa kan också olika läkemedel hjälpa. Men om du är ung och inte har några andra sjukdomar finns det andra alternativ som fungerar bättre. Till exempel att prata med någon om dina tankar och känslor. 

Alkohol och rökning kan påverka

Alkohol kan göra det svårt att få stånd eller att ståndet inte blir lika kraftigt. Rökning kan också påverka ståndet. I penisen finns små fina blodkärl. Rökningen skadar blodkärlen och gör dem stelare.

Läkemedel kan göra det svårt att få stånd

Vissa läkemedel kan göra att det blir svårare att få stånd, orgasm och utlösning. Det gäller till exempel läkemedel mot depression. Prata med den läkare som har skrivit ut läkemedlet om du tror att det kan vara orsaken.

Det kan bero på någon sjukdom

Det kan också finnas någon medicinsk orsak till att du inte får stånd. Medicinska orsaker kan till exempel vara diabetes, högt blodtryck eller sjukdomar och skador på nerver. Det kan också bero på att du har för lite eller för mycket hormoner i kroppen. Då kan du inte få stånd av att onanera och har troligen inte morgonstånd. Det är ovanligt att du har svårt att få stånd av medicinska orsaker om du är ung.

Du kan göra en utredning hos en läkare om du tror att det finns någon medicinsk orsak. Det går nästan alltid att göra något åt det om det finns medicinska orsaker.

Tänk på att aldrig köpa läkemedel eller andra preparat på nätet för att få ett bättre stånd. Du kan till exempel få fel tabletter eller sådana som inte har någon effekt. Det kan också vara farligt om du till exempel får i dig olika ämnen som du inte tål. Prata då hellre med någon som arbetar på någon av mottagningarna här nedan så du kan få rätt hjälp från början.

Var kan jag få hjälp?

Svårt att få stånd kan också bero på att du känner dig orolig, nedstämd eller stressad. Då kan det vara bra att gå och prata med någon som kan hjälpa dig.

Du kan få hjälp oavsett vad det beror på att du har svårt att få stånd. Du kan gå till en ungdomsmottagningvårdcentral eller vissa hud- och könsmottagningar eller någon annan mottagning som är inriktad på sex. 

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan