Panik - lämna sidan!
Svara varandra

När började ni använda tampong?

När började ni använda tampong?? Jag har aldrig använt och e 15, asså känns skitskumt.
/Snälla hjälp

 

Skriv ditt svar

Svar:

 • jag började använda tamponger i 6an. Så ganska tidigt typ ett år efter jag fått min mens. Jag provade första gången när jag hade duschat fittan är typ blöt och så det va lättare att stoppa upp den sen varje dag tryckte jag upp den lite mer efter varje dusch. Tamponger är inte farligt eller så men om du har problem att få upp den så kan du prova vaselin på tampongen många av mina kompisar gör det.
 • Heej, det är fullt normalt att inte ha använt tampong, jag är själv 15 år och har aldrig använt det.
  /15-åring flicka
 • Jag har haft mens tre gånger och har provat tampong flera flera gånger men det funkar inte! Det tar liksom stopp! Har provat med vaselin men det hjälper typ inte!😅❤️❤️
  /Tjej som har haft mens tre gånger
 • Hej, Jag började använda tamponger regelbundet när jag var 18. Jag vet flera i min ålder som föredrar bindor framför tamponger, men självklart har både bindor och tamponger för-och nackdelar. Det är bara att pröva sig fram och se vad man föredrar. Idag använder jaag menskopp :)
  /Tjej, 20 år
 • Jag är 14 och har provat tampong nån gång, men tycker det är skitobekvämt typ, den sitter inte rätt. Men jag tycker binda funkar bra ändå.
  /14 guzz
 • 12.
  /H
 • Hejsan, jag är 15 år och började med tampong när jag var typ 13. Jag tycker att tampong är mycket skönare än binda eftersom att den inte känns alls och man kan bada och så. För mig var det mycket lättare att börja med tampong än vad jag trodde. Det var bara att sätta in den och sen var det klart.

  Du skulle ju kunna testa hemma när du är ledig och se hur det känns. Tips gör de när du har mycket mens första gången så blir det lättare att få in den. Men kom ihåg att du behöver inte börja använda tampong om du inte känner för det.
  /:)
 • Jag använde inte heller tampong förrens jag var 14. Om du tycker att det gör ont att stoppa in den så tipsar jag att du tar vaselin på, för då glider det mycket enklare och gör inte ont som när den är torr.
  /Anonym
 • Hej! Jag använder tampong när jag badar/tränar, men jag använder binda på dagen och natten!
  /Gyatttt
 • Hej,jag har inte häller använt tampong (jag är 14 snart 15) och jag tycker du ska börja använda det när du är redo. Det är inte skitskumt att inte använda tampong utan gör det när du själv vill.
  /Anonym
 • har inte gjort det än
  /ella
 • Jag fick min mens när jag var 10 år så jag började använda tampong när jag var 12.
  /Hoppas det hjälpte
 • Jag började ganska snabbt efter jag hade fått mens för jag tyckte att binda kändes obekvämt. Tror jag fick mens typ när jag var 13 kanske och började med tampong kanske ett halvår senare. Om det funkar för dig att använda binda tycker jag inte du ska känna dig dum på grund av det. Men om du vill testa tampong kan du ju göra det! Fråga någon du litar på typ förälder eller någon annan eller gå till en ungdomsmottagning om du känner dig osäker. Vet inte om man kan få en tampong där men kanske. Du behöver ju såklart aldrig testa tampong om du inte vill!
  /Tjej på 17 år :)
 • Halloj! Jag är 18. Aldrig använt tampong då binda funkar bra.
  /Tampongärläskigt
 • Jag fick min mens 1 månad efter att jag fyllt 11. Detta året ska jag fylla 14. Jag har testat ett par gånger och en gång har jag fått in den, men inte innan så jag vet inte om jag kan använda det, brukar inte göra det.
  /Tjej 09
 • Började andvända tampong när jag var kanske 14? Sen dess har jag alltid andvänt det
  /Tjej
 • Fick mens några månader innan jag skulle fylla tolv, använde tampong första gången som tretton. Ser inga skäl med att vänta länge med att använda det, så länge man ser till att sätta in den tillräckligt långt upp och vänta så länge man kan och vågar innan man drar ut den (annars gör det ont).
  //feminist
 • Redan andra gången jag hade mens! Fick min första mens några dagar innan sommarlovet i slutet av åttan, ville så gärna gå bada så använde det direkt!
  /tjej på 19 vårar
 • När jag var typ 12 år, fick mens när jag var 11.
  /JT
 • Jag är 14 år och har precis börjat med tampong. Tycker det känns lättare eftersom jag blöder väldigt mycket under min mens. Men alla mina vänner använder inte tampong och det är helt normalt att inte göra det. Men får göra det man själv vill och känner sig bekväm med. Känn ingen stress med att göra det💕
  /Tjej, 14 år
 • Jag använde tampong för första gången när jag var 12-13 år (fick min mens lite efter att jag fyllt 12). Jag gjorde det inte för att jag ville testa, utan för att min familj skulle bada och jag också ville bada. Det tog dock några gånger tills jag lyckades använda dem på ett bekvämt/korrekt sätt.

  Här är 2 tips om du ska testa tampong för första gången:
  1) Börja med en lite mindre tampong. Även om tampongens storlek inte har någonting med slidans storlek att göra (storleken på tampongen har med uppsugningsförmågan att göra), så kan jag rekommendera en mindre tampong första gången då det kan kännas mindre ”läskigt” och för att det gör mindre ont. (Obs! Det ska inte göra ont när man sätter in en tampong, men det kan kännas lite rivigt)
  2) Se till att du för in tampongen tillräckligt långt. Första gångerna jag använde tampong tryckte jag inte in den tillräckligt långt, så det kändes att man hade den och det gjorde nästan ont. Ett tecken på att man fört in tampongen tillräckligt långt är att den inte känns när man rör sig.

  Hoppas du finner mitt svar hjälpsamt, trots att det blev lite långt.
  /Snart16årigqueer
 • Jag testa första gången när jag va 16, alltså typ nyss. Skulle simma med klassen och jag ville verkligen inte missa det så jag öva några dagar innan och tillslut gick det! Men det är inget konstigt om man tycker att det känns obehagligt och läskigt, och man behöver ju såklart inte använda tampong om man inte vill (:
  /16 åring
 • Jag började använda tampong när jag var runt 12 år, då jag fick mens ganska så tidigt. Nu är jag 23 år och använder aldrig tampong, för jag tycker bindor fungerar bättre för mig. Det är inte skumt att inte ha använt tampong eller att man inte vill. Använd det som fungerar bäst för dig <3
  /Tjej

Aktuella artiklar

Svara varandra

Kan man gå till gyn bara för att kolla att allt är normalt?

Jag har inget konkret som jag tror är fel. Är mest bara lite nojig och nyfiken då jag inte vet hur det ska se ut.

Svara varandra

Hon vill ha lampan släckt under sex, men jag vill se

Min tjej vill inte visa sin slida för mig. Hur känner andra tjejer? Har det hänt andra killar?

Egna berättelser

Jag kissade på mig i skolan

Då märker jag att det är lite blött och jag kollar neråt och ser att jag kissat ner mig och hela stolen är blöt.

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Egna berättelser

Slidan var för trång - operation löste problemet

Tillslut hade jag samlat mod för att kunna gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det. Där berätta att de att hålet var så litet att inte ens en tops kunnat komma in.

Frågor och svar

Hur använder man intimdeo?

Jag tänkte börja med intimdeo för att snippan ska lukta gott och kännas fräsch. Hur använder man den? Kan det vara dåligt på något sätt?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelser

Min första gynundersökning

Hon pratade med mig under hela "undersökningen" och var supertrevlig. Och det gjorde verkligen inte ont och kändes knappt.

Egna berättelser

Opererade bort skinnbiten över slidöppningen

För ungefär ett år sedan upptäckte jag att jag hade en liten skinnbit som satt över min slidmynning och delade upp slidmynningen så att det blev som två hål istället för ett.

Egna berättelser

Pinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Svara varandra

Vilka mensskydd använder ni?

Vill veta vad andra föredrar då jag inte riktigt vet vad jag gillar än.

Egna berättelser

Fick hjälp med min hemska mensvärk

Jag fick plötsligt en starkare mensvärk än jag någonsin upplevt tidigare. Jag blev alldeles svimfärdig och när jag reste mig upp vek sig benen under mig. Efter den händelsen började min mens bli mer och mer problematisk än den tidigare varit. Jag chockades av hur vården och internet svarade "det är normalt", men fick snart träffa en barnmorska. Vi kom fram till att sätta in en hormonspiral, och jag är idag jätteglad att jag gjorde det.

Svara varandra

Orakad fitta vid sex - vad tycker ni om det?

Jag har mycket hår jämfört med andra orakade har jag sett och de flesta av mina vänner rakar sig. Skulle ni gå ner på nån eller slicka nån som inte är rakad?

Egna berättelser

Trodde mensen var bajs

Min bästis som bor väldigt långt ifrån mig och jag hade en deal: när någon av oss fick mens då skulle vi berätta för varandra. Jag fick den först av oss. Jag skrev till henne att du vill inte ha mens hon bara ”bättre än att inte ha den :)”. Jag ville ha den senare men det ville inte min kropp.

Artikel

Om mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Frågor och svar

Jag kissar på mig när jag nyser, skrattar eller hoppar

Det är inte som för små barn som blir helt blöta, men det läcker lite urin då och då. Jag har hört att sånt här kan hända de som fött barn, men jag har inte gjort det.

Svara varandra

Fler med inre blygdläppar som är längre än de yttre?

Jag har så mycket ångest inför att visa mig för en partner och jag vet inte vad jag ska göra. Är det något som avtändande eller är det inget man tänker på?

Egna berättelser

Jag har inte sagt till föräldrarna att jag fått mens

Jag är rädd för reaktionen från mamma, asså om hon säger ”Åh grattis gumman” eller ”Åh gud nu är hon en kvinna” så kommer jag spy.

Svara varandra

Använder ni mensskydd när ni tror att mensen ska komma??

Hur gör ni de dagar ni kanske ska få mens? Känns ju onödigt att ha trosskydd eller binda. Jobbigt att undra hela dagen om man kommer få mens och om det kommer blöda igenom.

Egna berättelser

Jag använde ett löv som binda vid första mensen

Hon frågade: har du fått mens? Dumma lilla jag svarade: nej och rodnade. Mamma litade ju på mig så hon gick därifrån.

Till toppen av sidan