Panik - lämna sidan!
Svara varandra

När började ni använda tampong?

När började ni använda tampong?? Jag har aldrig använt och e 15, asså känns skitskumt.
/Snälla hjälp

 

Svar:

 • Det viktigaste är att du är bekväm. Jag blöder jättemycket under mensen och brukar använda tampong och binda. Det kan svida när man sätter in tampong, beroende på hur mycket du blöder eller om du är våt. Om det är torrt rund slidan rekomenderar jag inte tampong för det gör jätteont. Hitta det som känns skönt och som funkar för din mens. Lycka till!
  /Tjej, 15 år
 • Jag började använda tampong vid min första mens, dvs när jag var 12, och har aldrig haft ett behov av att använda binda
  /tjej 17 år
 • jag använde tampong samma år jag fick min mens, i skolan skulle vi simma och jag hade min mens. Använd det mensskydd du känner känns bäst och du gillar mest ❤
  /mirre
 • Hej!! Jag började när jag var typ 12 (fick mens när jag var 11). Har använt tampong i tre år och det funkar jätte bra. Men du kan ju köpa ett paket och testa😻😻
  /I ❤️ my bf
 • Började med tampong när jag var 12, men du ska såklart göra som du vill. Om du känner dig bekvän med att använda binda så go for it, men det har underlättat väldigt mycket för mig med tampong.
  /Gurrrr
 • Jag började använda tampong när jag var runt 13 (fick min mens när jag var 11) Funkar mycket bättre för mig än bindor!
  /Anonym
 • Själv började jag använda det när jag var 12, för jag simmar o jag vill ju it ha ett rött spår efter sig. Men det är helt normalt att inte ha provat
  /Hej p dig mä
 • Jag använde tampong till och från när jag var 14-17 ungefär (fick min mens när jag var 12) men idag kan jag av olika anledningar inte längre ha tampong, som det ser ut just nu. Jag själv har alltid tyckt om binda bättre, men tyckt att tampong är smidigare rent generellt. Men från att jag var 17 tills nu (nu är jag 19) har jag inte kunnat använda tampong, men det funkar bra ändå. Så kort sagt, känn ingen press att behöva börja med tampong. Man kan testa sig fram i lugn och ro och göra det som känns bäst för en själv. Alla är vi olika :)
  /Tjej 19 år
 • När jag var 11 år, ett år efter min första mens. Det är inget konstigt att inte ha använde det.
  /Du är bra som du är
 • Jag började typ min andra mens, klarar inte av känslan av bindor
  /.
 • Jag började vid 14-15 års åldern. Jag började med tamponger med medföljande applikator. Det blev enklare. Jag blöder relativt mycket och känner mig mycket mer bekväm med tampong, då jag tycker att den absorberar bättre. Men om du anser att binda funkar bättre kan du hålla fast vid det, finns inget måste att använda tampong ;) Det är helt upp till dig!
  /Anonym
 • Hej! Jag använder mest binda trots att jag är 17 år, men när jag är utomlands och vill kunna bada använder jag tampong ändå. Jag tycker inte det gör ont men det är lite pilligt och ansträngande helt enkelt. Jag använde min första tampong när jag var typ 14.
  /tampongkung
 • Jag tränar dans flera gånger i veckan. Och om jag har mens dom dagarna jag har dans så har jag tampong. För att en binda är lätt att den syns, dansdräkten är ju smal där fram över könet. Så den blir lätt lite avslöjande. Så det är egentligen därför jag har tampong precis som dom andra tjejerna som fått mens i min dansgrupp.

  Men när jag inte har danslektion så föredrar jag absolut binda. När jag låg med min kille första gången vart jag kåt & blöt så det vart skönt första gången. Så jag trodde tampong inte var nåt problem fast näee det vart obekvämt när jag skulle få in den första gången !!
  /A. G.
 • jag började använda tamponger i 6an. Så ganska tidigt typ ett år efter jag fått min mens. Jag provade första gången när jag hade duschat fittan är typ blöt och så det va lättare att stoppa upp den sen varje dag tryckte jag upp den lite mer efter varje dusch. Tamponger är inte farligt eller så men om du har problem att få upp den så kan du prova vaselin på tampongen många av mina kompisar gör det.
 • Heej, det är fullt normalt att inte ha använt tampong, jag är själv 15 år och har aldrig använt det.
  /15-åring flicka
 • Jag har haft mens tre gånger och har provat tampong flera flera gånger men det funkar inte! Det tar liksom stopp! Har provat med vaselin men det hjälper typ inte!😅❤️❤️
  /Tjej som har haft mens tre gånger
 • Hej, Jag började använda tamponger regelbundet när jag var 18. Jag vet flera i min ålder som föredrar bindor framför tamponger, men självklart har både bindor och tamponger för-och nackdelar. Det är bara att pröva sig fram och se vad man föredrar. Idag använder jaag menskopp :)
  /Tjej, 20 år
 • Jag är 14 och har provat tampong nån gång, men tycker det är skitobekvämt typ, den sitter inte rätt. Men jag tycker binda funkar bra ändå.
  /14 guzz
 • 12.
  /H
 • Hejsan, jag är 15 år och började med tampong när jag var typ 13. Jag tycker att tampong är mycket skönare än binda eftersom att den inte känns alls och man kan bada och så. För mig var det mycket lättare att börja med tampong än vad jag trodde. Det var bara att sätta in den och sen var det klart.

  Du skulle ju kunna testa hemma när du är ledig och se hur det känns. Tips gör de när du har mycket mens första gången så blir det lättare att få in den. Men kom ihåg att du behöver inte börja använda tampong om du inte känner för det.
  /:)
 • Jag använde inte heller tampong förrens jag var 14. Om du tycker att det gör ont att stoppa in den så tipsar jag att du tar vaselin på, för då glider det mycket enklare och gör inte ont som när den är torr.
  /Anonym
 • Hej! Jag använder tampong när jag badar/tränar, men jag använder binda på dagen och natten!
  /Gyatttt
 • Hej,jag har inte häller använt tampong (jag är 14 snart 15) och jag tycker du ska börja använda det när du är redo. Det är inte skitskumt att inte använda tampong utan gör det när du själv vill.
  /Anonym
 • har inte gjort det än
  /ella
 • Jag fick min mens när jag var 10 år så jag började använda tampong när jag var 12.
  /Hoppas det hjälpte
 • Jag började ganska snabbt efter jag hade fått mens för jag tyckte att binda kändes obekvämt. Tror jag fick mens typ när jag var 13 kanske och började med tampong kanske ett halvår senare. Om det funkar för dig att använda binda tycker jag inte du ska känna dig dum på grund av det. Men om du vill testa tampong kan du ju göra det! Fråga någon du litar på typ förälder eller någon annan eller gå till en ungdomsmottagning om du känner dig osäker. Vet inte om man kan få en tampong där men kanske. Du behöver ju såklart aldrig testa tampong om du inte vill!
  /Tjej på 17 år :)
 • Halloj! Jag är 18. Aldrig använt tampong då binda funkar bra.
  /Tampongärläskigt
 • Jag fick min mens 1 månad efter att jag fyllt 11. Detta året ska jag fylla 14. Jag har testat ett par gånger och en gång har jag fått in den, men inte innan så jag vet inte om jag kan använda det, brukar inte göra det.
  /Tjej 09
 • Började andvända tampong när jag var kanske 14? Sen dess har jag alltid andvänt det
  /Tjej
 • Fick mens några månader innan jag skulle fylla tolv, använde tampong första gången som tretton. Ser inga skäl med att vänta länge med att använda det, så länge man ser till att sätta in den tillräckligt långt upp och vänta så länge man kan och vågar innan man drar ut den (annars gör det ont).
  //feminist
 • Redan andra gången jag hade mens! Fick min första mens några dagar innan sommarlovet i slutet av åttan, ville så gärna gå bada så använde det direkt!
  /tjej på 19 vårar
 • När jag var typ 12 år, fick mens när jag var 11.
  /JT
 • Jag är 14 år och har precis börjat med tampong. Tycker det känns lättare eftersom jag blöder väldigt mycket under min mens. Men alla mina vänner använder inte tampong och det är helt normalt att inte göra det. Men får göra det man själv vill och känner sig bekväm med. Känn ingen stress med att göra det💕
  /Tjej, 14 år
 • Jag använde tampong för första gången när jag var 12-13 år (fick min mens lite efter att jag fyllt 12). Jag gjorde det inte för att jag ville testa, utan för att min familj skulle bada och jag också ville bada. Det tog dock några gånger tills jag lyckades använda dem på ett bekvämt/korrekt sätt.

  Här är 2 tips om du ska testa tampong för första gången:
  1) Börja med en lite mindre tampong. Även om tampongens storlek inte har någonting med slidans storlek att göra (storleken på tampongen har med uppsugningsförmågan att göra), så kan jag rekommendera en mindre tampong första gången då det kan kännas mindre ”läskigt” och för att det gör mindre ont. (Obs! Det ska inte göra ont när man sätter in en tampong, men det kan kännas lite rivigt)
  2) Se till att du för in tampongen tillräckligt långt. Första gångerna jag använde tampong tryckte jag inte in den tillräckligt långt, så det kändes att man hade den och det gjorde nästan ont. Ett tecken på att man fört in tampongen tillräckligt långt är att den inte känns när man rör sig.

  Hoppas du finner mitt svar hjälpsamt, trots att det blev lite långt.
  /Snart16årigqueer
 • Jag testa första gången när jag va 16, alltså typ nyss. Skulle simma med klassen och jag ville verkligen inte missa det så jag öva några dagar innan och tillslut gick det! Men det är inget konstigt om man tycker att det känns obehagligt och läskigt, och man behöver ju såklart inte använda tampong om man inte vill (:
  /16 åring
 • Jag började använda tampong när jag var runt 12 år, då jag fick mens ganska så tidigt. Nu är jag 23 år och använder aldrig tampong, för jag tycker bindor fungerar bättre för mig. Det är inte skumt att inte ha använt tampong eller att man inte vill. Använd det som fungerar bäst för dig <3
  /Tjej

Aktuella artiklar

Egna berättelser

P-piller hjälpte mot min mensvärk

Jag hade en sån otroligt hemsk mensvärk och kunde inte ens gå ibland. Sträckan mellan toaletten och min bänk i klassrummet var kanske 15 meter och brukade ta mindre än en minut men denna gången hade jag så ont att de tog tio minuter.

Svara varandra

Hur onanerar ni med mens?

Jag har, under de senaste månaderna, blivit extra kåt under de första dagarna av min mens, när jag blöder som mest. Jag vill gärna onanera, dock vet jag inte hur jag borde gå till väga och letar därför efter tips!

Artikel

Menstrosor

Menstrosor är trosor som suger upp mensen och skyddar dina kläder.

Svara varandra

Blöder jättemycket vid mens - har ni tips?

Det är värst de tre första dagarna, ibland vaknar jag av att min säng är helt genomblödd trots att jag sovit med både binda och tampong.

Egna berättelser

Blod i sängen vid första mensen

Jag somnar fort men vaknar mitt i natten av att jag ligger i något blött. Jag reser mig upp och går in i badrummet utan att vända mig om.

Svara varandra

Osäker på min snippa - hur ser era ut?

Jag är väldigt osäker på min vagina då den har en helt annan färg och är nästan svart vid blygdläpparna, är detta bara jag?

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

Kan man gå till gyn bara för att kolla att allt är normalt?

Jag har inget konkret som jag tror är fel. Är mest bara lite nojig och nyfiken då jag inte vet hur det ska se ut.

Svara varandra

Hon vill ha lampan släckt under sex, men jag vill se

Min tjej vill inte visa sin slida för mig. Hur känner andra tjejer? Har det hänt andra killar?

Egna berättelser

Jag kissade på mig i skolan

Då märker jag att det är lite blött och jag kollar neråt och ser att jag kissat ner mig och hela stolen är blöt.

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Egna berättelser

Slidan var för trång - operation löste problemet

Tillslut hade jag samlat mod för att kunna gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det. Där berätta att de att hålet var så litet att inte ens en tops kunnat komma in.

Frågor och svar

Hur använder man intimdeo?

Jag tänkte börja med intimdeo för att snippan ska lukta gott och kännas fräsch. Hur använder man den? Kan det vara dåligt på något sätt?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelser

Min första gynundersökning

Hon pratade med mig under hela "undersökningen" och var supertrevlig. Och det gjorde verkligen inte ont och kändes knappt.

Egna berättelser

Opererade bort skinnbiten över slidöppningen

För ungefär ett år sedan upptäckte jag att jag hade en liten skinnbit som satt över min slidmynning och delade upp slidmynningen så att det blev som två hål istället för ett.

Egna berättelser

Pinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Svara varandra

Vilka mensskydd använder ni?

Vill veta vad andra föredrar då jag inte riktigt vet vad jag gillar än.

Egna berättelser

Fick hjälp med min hemska mensvärk

Jag fick plötsligt en starkare mensvärk än jag någonsin upplevt tidigare. Jag blev alldeles svimfärdig och när jag reste mig upp vek sig benen under mig. Efter den händelsen började min mens bli mer och mer problematisk än den tidigare varit. Jag chockades av hur vården och internet svarade "det är normalt", men fick snart träffa en barnmorska. Vi kom fram till att sätta in en hormonspiral, och jag är idag jätteglad att jag gjorde det.

Svara varandra

Orakad fitta vid sex - vad tycker ni om det?

Jag har mycket hår jämfört med andra orakade har jag sett och de flesta av mina vänner rakar sig. Skulle ni gå ner på nån eller slicka nån som inte är rakad?

Till toppen av sidan