Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Träna på att fördröja utlösningen

Det går inte att säga vad som är tidig utlösning eftersom det inte finns några regler för hur länge man ska ha sex. Men du kan träna på att fördröja utlösningen om du brukar få utlösning tidigt och tycker att det är ett problem.

Det är bra att ha tålamod när du tränar på att fördröja utlösningen. Du kan behöva öva en längre tid innan du märker resultat. Ibland flera veckor eller månader.

Övningarna går ut på att du själv ska försöka hitta kontrollen över utlösningen när du onanerar eller har sex med någon. Det är viktigt att du inte blir störd när du övar. Då kan du fokusera på din kropp och hur det känns.

Start-stopp-tekniken

Den vanligaste metoden för att träna på att fördröja sin utlösning kallas för start-stopp och innehåller flera övningar. De handlar om att träna på att vara upphetsad utan att få utlösning som du inte kan kontrollera. Det kan variera en del hur många övningar som behövs och hur de går till. I bildspelet här nedanför ser du några övningar du kan göra.

Du kan göra övningarna själv eller tillsammans med en partner. Men det brukar vara bra att göra dem själv i början, så att du helt kan fokusera på din kropps signaler.

Fortsätt med träningen

Även om du märker att du blir bättre på att kontrollera utlösningen med de här övningarna, kan du behöva fortsätta träna för att kontrollen över utlösningen ska hålla i sig. Det kan bli svårare att känna och kontrollera utlösningen om du helt slutar träna och går tillbaka till att ha sex på sättet som du hade tidigare.

Att ta hjälp

Att prata med någon kan göra att besvären försvinner eller att det inte längre känns som ett så stort problem. Det kan till exempel vara en sexolog eller någon annan som är van att prata om sex, relationer och tidig utlösning.

Det finns annan hjälp för tidig utlösning, förutom att träna själv. Kontakta en ungdomsmottagning eller en sexologisk mottagning. Ibland är det möjligt att få hjälp på en hud- och könsmottagning.

Så kan du träna

Mer på UMO

När sex inte funkar som du vill

Innehåll om när sex inte funkar som man vill.

Artikel

Samlag - slidsamlag

Slidsamlag är sex där en penis eller sexleksak förs in i slidan. Det är viktigt att du är kåt om du för in något. Slidan behöver vara våt för att det ska glida bra och kännas skönt.

Artikel

Onani

Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan smeka ditt kön eller andra delar av kroppen för att det ska kännas skönt. Det är inte dåligt att onanera och du bestämmer själv om du vill göra det.

Till toppen av sidan