Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag känner en knöl i pungen

Fråga

För några dagar sen hittade jag en knöl på min högra testikel. Det gör ont när jag tar på den. Vad kan det vara?

Svar

Knölen är troligtvis bitestikeln. Den är som ett långt rör som ligger ihopringlat på baksidan av testiklarna. Bitestikeln brukar kännas som en förtjockning som ligger utanför testikeln.

Bitestiklarna kan kännas ömtåliga om du tar på dem, utan att det är något konstigt med det. Men om du får ont i en bitestikel eller om den blir svullen, kan det vara symtom på en infektion. Då kan du behöva behandling med antibiotika.

Boka tid hos en läkare för att ta reda på om det är bitestikeln du känner och vad smärtan beror på. Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Ont i penisen

Det kan vara obehagligt att ha ont i penisen eftersom det är en känslig kroppsdel. Ibland kan det sluta göra ont av sig själv, men det kan också vara viktigt att du söker vård.

Artikel

Penisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

Till toppen av sidan