Fråga

Testikeln åker upp ovanför pungen

Fråga

Ibland åker min ena testikel upp och lägger sig ovanför själva påsen. Då trycker jag till lite så den åker ner igen. Vad ska jag göra åt det, och påverkar det här framtiden på något sätt, till exempel sterilitet?

Svar

Det är inte så ovanligt att den ena eller båda testiklarna åker upp i kroppen, till exempel när du är upphetsad. Så länge det går lätt att få tillbaka testikeln i pungen igen brukar det vara ofarligt. Det brukar inte heller påverka möjligheten att få barn.

Men om det är svårt att få tillbaka testikeln till pungen igen kan det i vissa fall innebära att spermiebildningen påverkas. För att spermiebildningen ska funka som den ska behöver testikeln vara i pungen, där temperaturen är några grader lägre än i resten av kroppen.

Det kan vara bra att veta att den testikel som hela tiden är kvar i pungen inte påverkas av att den andra ibland åker upp i kroppen.

Om din testikel stannar ovanför pungen och du inte kan få ner den i pungen igen, ska du boka tid hos en läkare på en vårdcentral för att få svar på vad du kan göra åt det.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan