Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Testikeln åker upp ovanför pungen

Fråga

Ibland åker min ena testikel upp och lägger sig ovanför själva pungen. Då trycker jag till lite så den åker ner igen. Vad ska jag göra åt det? Påverkar det här framtiden på något sätt, till exempel sterilitet?

Svar

Det är ganska vanligt att den ena eller båda testiklarna åker upp i kroppen, till exempel när du är upphetsad. Så länge det går lätt att få tillbaka testikeln i pungen igen brukar det vara ofarligt. Det brukar inte heller påverka möjligheten att få barn.

Men om det är svårt att få tillbaka testikeln till pungen kan det göra att testikeln får svårare att bilda spermier. Testikeln behöver ha lägre temperatur än resten av kroppen för att kunna bilda spermier. I pungen är temperaturen några grader lägre. Det finns också ökad risk för testikelcancer om testikeln inte ligger i pungen.

Det kan vara bra att veta att den testikel som hela tiden är kvar i pungen inte påverkas av att den andra ibland åker upp i kroppen.

Stannar din testikel ovanför pungen och du inte kan få ner den i pungen igen? Då ska du boka tid hos en läkare på en vårdcentral för att få svar på vad du kan göra åt det.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Undersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

Artikel

Graviditet – så går en befruktning till

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De allra flesta kan bli gravida eller göra någon gravid men möjligheten minskar när man blir äldre. För att det inte ska bli en graviditet är det viktigt att skydda sig.

Till toppen av sidan