Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag skadar mig själv varje dag

Fråga

Jag mår så fruktansvärt dåligt men det syns inte utanpå. Inuti håller jag på att gå sönder. Jag skadar mig på något sätt varje dag. Ärren på mina armar och ben har blivit väldigt många nu. Jag går ständigt och tänker på döden och på självmord. Jag är för feg, men det hade vart så skönt att bara få dö. Tänker mycket på det här allt för ofta.

Jag vet inte hur jag ska ta mig ur det här. Jag vågar inte prata med någon. Jag har försökt prata med kuratorn på min skola flera gånger, men hon verkar inte förstå att det är allvar. Jag mår nästan bara sämre när jag går därifrån.

Jag skulle så gärna vilja försvinna, bara släppa allt. Då skulle jag slippa må så här dåligt och slippa skada mig. Slippa att dagligen försöka le fast jag dör inombords.

Jag orkar inte mer! Ingen förstår mig, ingen!

Svar

Med tanke på hur du mår kanske det inte räcker att prata med en kurator i skolan. Precis som du själv skriver kan man ibland må sämre av att "bara" gå och prata. Du behöver tydliga råd för att hantera de jobbiga känslorna.

Mitt råd är att du så snart som möjligt tar kontakt med psykiatrin:

  • Kontakta bup, barn- och ungdomspsykiatrin, om du är under 18 år. De hjälper unga när de mår psykiskt dåligt. Det finns bupmottagningar i hela landet. Du kan själv ta kontakt med bup eller be din skolkurator om hjälp.
  • Kontakta en vårdcentral om du över 18 år. En läkare på vårdcentralen kan ge dig en remiss till vuxenpsykiatrin som kan erbjuda olika typer av behandlingar.

Det är inte konstigt att du upplever att ingen förstår dig. Du skadar dig själv varje dag, du har ärr på både armarna och benen och du har självmordstankar. Ändå verkar det som om ingen har förstått att du behöver hjälp. Kanske är du väldigt bra på att dölja hur du mår, lite för bra.

Din skolkurator vill förstås hjälpa dig att må bättre. Men kanske förstår hon inte hur jobbigt du har det.

Det finns säkert orsaker till att du mår som du gör. Det kan till exempel bero på saker du varit med om tidigare eller hur du har det i livet just nu.

Vissa är mer sårbara än andra och kan lättare få ångest och andra jobbiga känslor. Jag tror att det kan vara så i ditt fall. Men det kan ha positiva sidor, till exempel att man är mer lyhörd och mer fantasifull än andra. Men det är så klart inte någon tröst när du mår dåligt.

Att skada sig själv brukar vara ett sätt att minska jobbiga känslor, till exempel ångest eller tomhetskänslor. De som skadar sig brukar ha svårt att tänka att det finns andra sätt att hantera de jobbiga känslorna på. Men det finns särskilda behandlingar för personer som skadar sig, och de behandlingarna brukar hjälpa bra.

Du ska inte behöva må så här dåligt. Om du får bra hjälp nu när du är ung kommer du ha glädje av det hela livet. Så följ mitt råd och sök hjälp nu.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

UMO-poddenTips till dig med självmordstankar

57. "Det är en vanligt att tro att alla kommer få det bättre om man inte finns. Det är normalt att tänka så men det är inte sant".

ArtikelÅngest

Det är en del av livet att känna sig rädd eller orolig ibland. Stark rädsla och oro som känns i kroppen kan vara ångest. Ångest är obehagligt, men inte farligt. Du kan få hjälp att hantera ångest om det påverkar dig mycket i livet.

ArtikelVad hjälper mot ångest?

Det känns oftast jobbigt och obehagligt att få ångest. Men det finns saker du kan göra för att minska ångesten. Och det går att lära sig att leva med den, om du får ångest ofta. Du kan få hjälp av vården om ångesten påverkar ditt liv mycket.

Egna berättelserKuratorn och kursen fick mig att sluta med självskada

I 8:an var jag på gränsen till anorektisk, och jag gillade det. I 7:an skadade jag mig, och hela min kompisgrupp mådde psykiskt dåligt. I 8:an var det som värst, men det var först i 9:an som jag försökte ta tag i mina problem.

Till toppen av sidan